Top 10 iritanti ai pielii

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 07:03
11996 citiri
Top 10 iritanti ai pielii

Unele lucruri cu care pielea vine in contact pot provoca diverse reactii alergice (aparitia dermatitei de contact), substantele fiind destul de greu de identificat, deoarece atingem zilnic multe obiecte.

Iata insa, potrivit Discovery Health, cateva dintre substantele care determina aparitia unor iritatii si ce ai putea face pentru a le evita. Multe reactii trec cu ajutorul unor creme si lotiuni din farmacii, dar daca vezi ca persista sau se inrautatesc e bine sa mergi la un dermatolog.

1. Anumite plante

Printre acestea se numara iedera otravitoare, stejarul salbatic si chiar ardeiul iute. In special la contactul cu iedera otravitoare pielea se poate inrosi, inflama si pot sa apara mancarimi si vezicule. Pentru a scapa de acestea este nevoie de tratament de la medic (va fi bazat in principal pe steroizi).

Daca vrei sa eviti iritatiile provocate de plante poti sa iti acoperi aproape in intregime pielea atunci cand stii ca urmeaza sa ai contact cu ele.

2. Produsele de uz casnic

Este vorba de detergenti universali, produse pentru curatat geamuri, detergenti pentru spalatul vaselor, produse pentru curatarea si dezinfectarea toaletelor sau cele folosite pentru a desfunda tevile de scurgere. Acestea pot cauza iritatii, descuamari, mancarimi sau chiar arsuri grave (in cazul celor pentru desfundat tevi care contin acid sulfuric).

Majoritatea sunt insotite de atentionari inscrise pe etichete, cel mai bun mod de a te feri fiind sa porti manusi de fiecare data cand le folosesti.

3. Detergentii pentru rufe

Substantele continute de acestia (surfactanti, enzime, clor, oxigen, inalbitori optici, parfumuri) pot determina reactii alergice in special daca pielea este expusa o perioada prelungita de timp la ele. Chiar si inalbitorii care nu sunt pe baza de clor pot cauza astfel de reactii, chiar arsuri.

4. Produsele cosmetice cu protectie solara

Cremele si lotiunile care au factor de protectie solara sunt foarte indicate pentru ferirea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete, fiind recomandate mai ales pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de piele. Cei mai multi dermatologi sustin folosirea unor produse care au un factor de cel putin 15, si nu doar in timpul unei expuneri prelungite la soare ci, pe cat posibil, in fiecare zi.

Unele persoane fac insa alergii la anumite substante ale acestor produse, singura solutie fiind alegerea unui alt produs, cu o compozitie diferita.

5. Insectele si produsele care le indeparteaza

Muscaturile de tantari, capuse, paduchi, albine, furnici, paianjeni si alte insecte pot produce reactii alergice. Impotriva unora dintre acestea, cum ar fi a tantarilor, pot fi utilizate produse create special in acest scop, insa si acestea pot cauza iritatii la unele persoane. Cea mai buna protectie impotriva tantarilor ramane imbracamintea.

6. Canicula

In zilele foarte calduroase si umede unele persoane se pot confrunta cu aparitia unor eruptii cutanate cauzate practic de transpiratia excesiva. Acestea pot fi insotite si de mancarimi sau usturimi insa trec, de regula, fara tratament.

7. Barbieritul si epilatul

In cazul in care nu este folosit suficient lubrifiant (fie spuma creata special in acest sens, fie spuma simpla de la sapun), barbieritul poate irita pielea. De asemenea, si indepartarea parului nedorit poate provoca reactii alergice, indiferent daca in acest scop sunt utilizate creme speciale, ceara sau aparat.

8. Produsele cosmetice

Deodorantele, antiperspirantele, lotiunile, tratamentele pentru acnee si alte produse cosmetice pot cauza iritatii ale pielii din cauza unor substante pe care le contin, cele mai periculoase fiind conservantii, colorantii si aromele. Indicat este sa testezi fiecare produs cosmetic (ca si fiecare produs de epilat) si, daca observi ca apar reactii alergice, sa intrerupi folosirea.

De asemenea, atunci cand acestea isi fac aparitia dupa o utlilizare indelungata evita pe rand cate un produs o perioada, pentru a-ti da seama la care esti sensibil.

9. Sapunul

In special din cauza substantelor care degreseaza puternic pielea, a celor care parfumeaza sau coloreaza, sapunul poate sa provoace aparitia unor iritatii pe piele.

10. Hainele

Tesaturile aspre, vopselele si aditivii chimici folositi in fabricarea materialelor, fermoarele, capsele sau tesaturile sintetice, care nu lasa pielea sa respire, pot cauza reactii alergice care deseori sunt mai greu de depistat, deoarece primele banuieli se vor indrepta catre produsele cosmetice sau de curatare folosite.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#iritatii piele, #reactii alergice piele, #substante care provoaca iritatii piele, #top substante iritante pentru piele , #pielea