Tu stii sa faci dus? Cum sa alegi sapunul si cum sa te speli corect pe cap - Interviu cu un dermatolog

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 13:42
21846 citiri
Tu stii sa faci dus? Cum sa alegi sapunul si cum sa te speli corect pe cap - Interviu cu un dermatolog
Foto: Doctor Oana Spanu

Iti place sa petreci cate o ora in baie pentru a te relaxa? S-ar putea ca acest obicei sa dauneze pielii tale.

Dr. Oana Spanu (www.oanaspanu.ro), medic specialist dermatolog, explica intr-un interviu acordat Ziare.com cum trebuie sa faci dus pentru a nu dauna pielii, dar si cum sa alegi gelul de dus sau sapunul bio potrivit.

De asemenea, specialistul a vorbit si despre spalatul pe cap, inclusiv modul corect in care se face acesta.

Care este cea mai mare greseala pe care o poate face o persoana la dus?

Nu este recomandata apa fierbinte si frecarea insistenta a pielii cu burete aspru sau scrub-uri intens abrazive. Scrub-ul se poate efectua o data pe saptamana (piele normala/ grasa) sau la 2-3 saptamani (piele uscata).

Ce se intampla daca utilizam apa prea fierbinte?

Temperatura optima a apei de dus pentru copil este 35-37 grade Celsius, iar pentru adult pana in 38-39 grade Celsius. Apa prea fierbinte va indeparta fimul hidrolipidic natural secretat de piele, iar persoanele cu tegumentul uscat, dermatita atopica, eczeme, alergii, urticarie sau psoriazis se vor confrunta cu uscaciune exagerata a pielii, fisuri si chiar suprainfectii bacteriene la nivelul zonelor afectate.

Dar daca apa este prea rece dauneaza pielii?

Dusul rece nu prezinta riscuri majore pentru tegument. Atentie, insa, poate sa apara urticaria "la rece" (a frigore) la unele persoane.

In privinta timpului petrecut la dus, ce ne puteti spune?

Dusul nu trebuie sa dureze mai mult de zece minute. Nu se recomanda baile indelungi, repetate, mai mult de 15 minute in apa fierbinte.

De asemenea, exista multe polemici in privinta folosirii prosopului. Unii specialisti spun ca pentru circulatia sangelui este bine sa freci prosopul de piele, in timp ce altii sustin ca acest obicei dauneaza pielii. Cum trebuie acesta folosit?

Tocmai pentru ca poate produce microtraumatisme la nivelul pielii, prosopul trebuie doar tamponat usor pentru absorbtia apei si nu frecat pe piele.

Cat de des trebuie sa schimbi prosopul? Dar lenjeria? Faci cancer de piele daca rupi o alunita? Interviu cu un dermatolog

Ce geluri de dus sunt recomandate?

Se prefera solutiile hipoalergenice (sunt de obicei testate dermatologic, au continut redus sau nu contin parabeni, conservanti, coloranti, parfumuri). Aceste detalii se gasesc inscriptionate pe produs.

Cat de bune sunt sapunurile bio?

Depinde de cat de "bio" sunt. Pot avea avantajul absentei aditivilor sintetici (coloranti, conservanti, parfumuri), insa atentie, cei care au istoric de atopie, urticarii, alergii se pot confrunta cu alergii la ingredientele naturale extrase din plante sau fructe.

Cum putem sa alegem unul care sa fie bio cu adevarat? La ce trebuie sa fim atenti?

Termenul de valabilitate al acestor produse ar trebui sa fie scurt (cateva luni), pentru a avea o oarecare asigurare ca sunt bio. Ar trebui sa fie acreditate CE.

Este destul de relativa certitudinea continutului complet organic al uni produs cosmetic, deoarece trebuie sa contina macar conservanti care sa asigure o valabilitate minima de trei luni.

Originea ingredientelor din produsul cosmetic (plante, fructe, uleiuri) ar trebui sa fie din culturi biologice, ar trebui mentionata sursa pe ambalaj.

Dar cele antibacteriene care, de asemenea, au fost subiectul unor controverse?

Produsele antibacteriene (sapunuri solide, lichide) se folosesc in special pe maini, maxim 1-2 spalari pe zi, iar pe corp numai la indicatia medicului si pentru perioade limitate. Altfel pot deteriora suprafata tegumentului si pot modifica flora bacteriana cutanata.

De asemenea, cum alegem un sampon care sa nu ne afecteze in timp sanatatea?

Samponul se alege in functie de tipul de scalp (uscat, normal, gras) ; cei cu matreata sau dermatita seboreica ar trebui sa apeleze la dermatolog pentru recomandare.

Spalarile sunt o data pe saptamana pentru scalpul uscat, la 4-5 zile pentru scalpul normal si la minim trei zile pentru pielea grasa si dermatita seboreica.

Spalarea nu trebuie sa fie efectuata agresiv, cu unghiile, ci doar cu buricul degetelor, fara sa se tractioneze firele de par.

In privinta buretelui folosit de dus, recomandati sau nu folosirea?

Absolut, nu. Nu recomand folosirea.

La cat timp dupa dus trebuie sa se foloseasca o crema hidranta?

Crema hidratanta/grasa se aplica imediat dupa tamponarea pielii cu prosopul, pentru a nu sufer pierderi suplimentare de apa prin tegument, ea realizand o pelicula protectoare.

Desi vorbim despre dus, as vrea sa va intreb si despre sarurile de baie si spumant. Cat sunt de bune sau rele pentru piele?

Sarurile se pot folosi ocazional (rar). Ideal ar fi sa fie naturale (recomand sarurile de la Marea Moarta, pentru ca au multe minerale cu efect antiinflamator, utile in tratamentul psoriazisului), iar despre spumant va pot spune ca este inutil.

Atentie, mamici! Copiilor le place spumantul si pentru a nu le inlatura aceasta placere puteti pune in apa cadita cateva picaturi din gelul de dus hipoalergenic cu care spalati copilul, dar nu ii lasati in bai prelungite.

Dr. Oana Spanu este medic specialist in Dermatologie, doctorand la UMF Carol Davila, absolvent al cursurilor importante din domeniu si a participat cu lucrari la congresele internationale de specialitate.

Dr. Oana Spanu este si Investigator principal si Coordonator studii clinice pentru produse dermato-cosmetice ale unor mari companii din Franta si Germania, precum L'Oreal, Pierre Fabre, Clarins, Chanel.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#interviu dermatorlog dus, #dus corect dermatolog, #refugi dus dermatolog, #reguli spalat par cap , #pielea