Eficienta medicamentelor, tradata de culoare?

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 19:10
3782 citiri
Eficienta medicamentelor, tradata de culoare?

Culoarea si forma medicamentelor pe care le luam afecteaza modul in care le percepem actiunea, arata un studiu recent. Chiar si numele ori gustul pot influenta perceptia noastra legata de eficacitatea unui tratament.

Combinatia perfecta de pastile, in functie de forma, culoare si gust, poate asigura chiar reusita unui tratament, gratie efectului placebo, existand chiar sansa reducerii efectelor secundare, explica cercetatorii de la Universitatea Bombay, in India.

Conform unui raport publicat in International Journal of Biotechnology, pastilele roz si cele rosii sunt preferate, in general. In cadrul unui studiu realizat cu ajutorul a 600 de subiecti, s-a aratat ca 14% considera ca tabletele roz sunt mai dulci decat cele rosii, in timp ce cele galbene sunt percepute ca fiind sarate, perceptii fara vreo legatura cu realitatea, relateaza Science Daily.

In ceea ce priveste tabletele albe sau bleu, 11% dintre voluntari le-au perceput ca avand un gust amarui. Despre cele oranj, voluntarii au spus ca sunt mai degraba acre.

Tabletele rosii au fost preferate mai ales de catre subiectii de varsta mijlocie, de doua ori mai multi decat cei tineri optand pentru acestea. In general, femeile au fost atrase de aceasta culoare.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca, in mod surprinzator, prea putina atentie a fost acodata acestor aspecte, tinand cont de cat de importante s-au dovedit a fi.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Primar trecut de la PNL la PSD: „Ce să rămân, să iau șuturi în fund întruna?” VIDEO
Primar trecut de la PNL la PSD: „Ce să rămân, să iau șuturi în fund întruna?” VIDEO
Primarul comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani, Verginel Gireadă a anunțat că trece de la PNL la PSD cu „60 la sută din comună”. „Cu toată echipa PNL voi trece la PSD. Și...
Ședință de Guvern. Înființarea unor noi agenții cu sute de angajați, pe ordinea de zi
Ședință de Guvern. Înființarea unor noi agenții cu sute de angajați, pe ordinea de zi
Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor teritoriale pentru întreprinderi mici şi mijlocii în turism....
#efect placebo, #gust pastile, #efect placebo medicamente , #placebo