Terapia prin sugestie, un procedeu nonconformist, care socheaza

Duminica, 09 Martie 2014, ora 09:03
6390 citiri
Terapia prin sugestie, un procedeu nonconformist, care socheaza
Foto: Mixstuff

Desi adesea nerecunoscuta sau chiar pusa la stalpul infamiei, autosugestia a avut totdeauna un rol asupra sanatatii noastre. Exista persoane sanatoase care se simt bolnave doar din cauza unor idei fixe sau prin influenta mediului in care traiesc si exista persoane bolnave care nu-si dau seama de afectiune doar pentru ca ideile lor fixe le fac sa se simta sanatoase.

Specialistii n-au nicio indoiala ca starile psihologice privind starea de sanatate pot influenta fiziologia. Adesea, durerile de cap, cele reumatismale, indigestiile rudelor din jur iti provoaca impresia propriilor dureri de cap, reumatisme si indigestii.

Dar asa cum ideile fixe nefaste pot induce raul, adesea increderea in propriile forte si in propria capacitate de insanatosire poate produce efecte fiziologice favorabile - comenteaza portalul Mixstuff, oferind si cateva exemple.

Efectul placebo

Pana prin anii '70, s-a crezut ca efectul placebo este o simpla iluzie, dar cercetatorii constata in ultimele decenii ca acest nevinovat preparat, care nu contine in el substante active, poate actiona cu efecte psihologice asupra pacientului, inducand in creier reactii chimice similare celor produse de medicatia adevarata.

In mod ciudat, organismul insusi se lasa "pacalit" de un preparat care nu contine nimic si isi cauta singur calea de insanatosire.

Profesorul Ted Kapchuk de la Harvard a mers pana acolo incat isi informeaza pacientii ca le administreaza un produs nemedicamentos si-i indeamna sa se concentreze asupra efectului psihologic, intrucat numai astfel vor obine reusita procedului sau.

Iar organismul pacientilor supusi tratamentelor iluzorii a acceptat uneori sa reactioneze pozitiv la un produs care, practic, n-ar trebui sa faca nicio reactie. Astfel, unele traditii stravechi, conform carora te poti face bine prin vointa, ar putea contine un strop de adevar.

O dovedeste faptul ca la renumitul placebo, folosit de obicei pentru "inselarea" bolnavului, reactioneaza uneori pozitiv insusi bolnavul, prin efect psihologic.

Efectul nocebo

Nocebo este inversul a ceea ce numim placebo. Este aceeasi substanta inactiva, care insa in loc sa induca ideea de imbunatatire a starii de sanatate prin efect psihologic, induce ideea de inrautatire a ei, prin acelasi efect.

Se va intreba poate cineva pentru ce avem nevoie de inrautatirea starii de sanatate. N-avem nevoie, dar ne-o producem singuri si inutil, daca suntem obsedati de idei fixe.

Este de notorietate cazul petrecut in 1995 intr-un metrou din Tokio, cand teroristii au lansat in vagoane gaze toxice. Au fost multe persoane intoxicate, dar s-a constatat ca erau si situatii cu persoane neafectate, care insa reclamau toate simptomele intoxicarii si solicitau tratament.

In asemenea cazuri, tratamentul nu se refuza in mod brutal, chiar daca analizele ies bune. Persoanele afectate isi revin singure, dupa o inteleapta consiliere psihologica.

Gandirea pozitiva

In ultimii ani, se vorbeste tot mai frecvent despre vindecareaa anumitor afectiuni prin efectul gandirii pozive. In legatura cu aceasta situatie, se cunoaste cazul neurologului Dr. Joe Dispenza de la Universitatea Olympia, Washington, care, in urma unui accident auto, a ramas imobilizat intr-un scaun cu rotile.

Ca urmare a diagnosticului, trebuia supus unei operatii. El insusi insa fiind un cunoscator al teoriilor gandirii pozitive, a experimentat asupra sa propriile studii pe aceasta tema.

Spre uimirea celor care il tratau, dupa un timp, durerile atroce au inceput sa scada, iar dupa trei luni a reusit sa se ridice singur din scaunul cu rotile, fara alt tratament si fara operatie. Cercetarile specialistilor au confirmat ca efectul s-a produs prin autovindecare, iar nerologul a publicat un studiu detaliat privind anume cazul sau.

Boli psihosomatice

Bolile psihosomatice sunt doar pe jumatate de natura fiziologica. Isteria a fost prima tulburare psihosomatica recunoscuta oficial inca din secolul al XIX-lea. Ea este specifica anumitor arii geografice si este legata de unele practici locale, dar adesea si de mediul social.

Isteria ramane si astazi o boala grava, care insa se poate trata cu succes actionand mai mult prin mijloace psihologice, decat prin cele medicamentoase, sau de cele mai multe ori prin ambele procedee, ele ajutandu-se reciproc.

In asemenea cazuri, o consiliere psihologica inteleapta si aplicata cu rabdare ajuta organismul bolnavului sa se trateze singur, cu minimum de medicatii depresive,

Care este motivul pentru care Ilie Bolojan a chemat la Cotroceni reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea alegerilor
Care este motivul pentru care Ilie Bolojan a chemat la Cotroceni reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea alegerilor
Președintele interimar a convocat pentru luni, la ora 10:00, la Palatul Cotroceni, reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea corespunzătoare a alegerilor din mai. Au fost...
Cristian Tudor Popescu critică candidaturile lui Simion și Gavrilă. "Creier pane este puțin spus. Înspăimântător"
Cristian Tudor Popescu critică candidaturile lui Simion și Gavrilă. "Creier pane este puțin spus. Înspăimântător"
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a criticat dur candidaturile lui George Simion și Anamaria Gavrilă, doi dintre liderii suveraniști care își revendică moștenirea politică a lui Călin...
#efect placebo oameni, #sanatate gandire pozitiva, #tratament nemedicamentos , #placebo
  1. Horoscop zilnic. Luni, 17 martie. Zodia care are parte de o surpriză extrem de plăcută
  2. Bancul zilei: Ce fac unii care merg la sală
  3. O influenceriță a cheltuit peste un milion de euro pentru a deveni „cea mai perfectă femeie din lume”. Poza „de nerecunoscut” din pașaport i-a creat probleme pe aeroport
  4. „Un film întreg, ca și cum nu l-aș fi văzut niciodată”. Lupta neașteptată a unui bărbat cu Alzheimerul la 41 de ani. Incidentul major care a tras un semnal de alarmă VIDEO
  5. Două prietene au luat medicamente pentru slăbit în același timp: ce s-a întâmplat le-a șocat pe amândouă
  6. Horoscop zilnic. Duminică, 16 martie. Zodia care trebuie să evite jocurile de noroc
  7. Bancul zilei: Ce lecție de viață îi dă un tată fiului său
  8. Șase lucruri pe care nu ar trebui să le faci înainte de ora 9 dimineața dacă încerci să slăbești, conform nutriționiștilor
  9. Care sunt cele mai puțin dăunătoare băuturi alcoolice. Lista celor mai nocive
  10. Ce au descoperit cercetătorii în microbiomul celei mai în vârstă femei din lume. Ar putea fi secretul longevității