Agitat? Cum te calmezi in cateva secunde!

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 15:20
24978 citiri
Agitat? Cum te calmezi in cateva secunde!

O stare de stres, o emotie puternica, o decizie riscanta, un moment de asteptare intensa sau, pur si simplu, o zi prea grea pot determina "supraincarcarea" mintii si aparitia unei adevarate avalanse de ganduri parazite.

Senzatia comuna este aceea ca mintea se conecteaza la 380 de Volti si ca bazaie. Ca o consecinta imediata, scad puterea de concentrare si capacitatea de a lua decizii corecte sau fuge somnul. Pe langa pastile ori ceaiuri, aveti la indemana solutii simple si mai sanatoase.

Yoghinii spun ca, in asemenea situatii, gandurile sunt "ca o banda de maimute betive", dar adevarul este ca fenomenul este absolut normal si ni se trage de pe vremea cand eram simple animale.

In stare de veghe, la nivel subconstient, prin intermediul tuturor simturilor, mintea "scaneaza" in permanenta mediul dimprejur in cautarea pericolelor. Rezultatele "scanarii" se concretizeaza la om in ganduri care, oricat de ciudat ar parea, pot sa nu aiba nicio legatura aparenta cu vreun pericol iminent.

Un om neexersat nu poate sa-si pastreze mintea goala de ganduri mai mult de doua-trei secunde, iar o minte goala nu este normala. Totusi, trebuie sa educam mintea sa nu mai produca ganduri parazite, pentru ca nu ne fac niciun bine. Iata cum putem face asta:

Contemplarea

Plasati in fata dumneavoastra un obiect oarecare. Uitati-va la el, observati-l in ansamblu, definiti-l ca subiect al atentiei dvs. Spuneti, spre exemplu, "Aceasta este o vaza".

Observati forma obiectului, culoarea, detaliile, modul in care reflecta lumina, imaginati-va ca il pipaiti si simtiti-i textura.

Prietenia indiferenta

Din noianul de ganduri care va rasar in minte, alegeti unul singur. Intrebati-l ce vrea sa va spuna, de ce a venit, unde se duce. Zambiti-i ca unui prieten si dati-i drumul sa plece.

Repetati operatiunea cu alte ganduri, pana ce va impuneti superioritatea in fata "bandei de maimute bete".

Autosugestia

Spuneti de mai multe ori, in gand, o formula de genul "Mintea mea se linisteste, sunt calm, relaxat, ma simt bine, sunt din ce in ce mai calm, simt cum talpile, genunchii, mainile, umerii, gatul imi sunt relaxate, mintea mea este clara, limpede, precisa, concentrata." Construiti-va propria formula.

Rugaciunea

Simpla rostire a unei rugaciuni, fie si mental, are darul de a calma, mai cu seama daca simtiti ce spuneti. Spre exemplu, cand spuneti cuvintele "Tatal nostru", simtiti ca adresantul chiar este tatal dvs, al familiei dvs, al nostru al tuturor, tatal a tot ceea ce exista.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#mijloace calmare, #agitatie sfaturi, #avalansa ganduri sfaturi, #golire minte, #golire creier ganduri , #relaxare