Valeriana te ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine

Advertorial
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 14:13
17422 citiri
Valeriana te ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine

Radacina de valeriana este adesea denumita "nature's Valium". De fapt, aceasta planta a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru relaxare si pentru imbunatatirea somnului.

Desi a primit multa atentie pozitiva, au fost ridicate si intrebari cu privire la eficacitatea si siguranta acesteia.

Valeriana este o planta originara din Asia si Europa. Acum este cultivata si in SUA, China, dar si in multe alte tari. Florile din planta valeriana au fost folosite in urma cu secole la producerea parfumului, iar radacina era folosita in medicina traditionala, de cel putin 2.000 de ani, pentru tratarea anxietatii si a problemelor de somn. Spre deosebire de florile sale, delicat parfumate, radacina de valeriana are un miros puternic datorita uleiurilor volatile si a altor compusi responsabili de efectele sale sedative.

Interesant este ca numele "valeriana" este derivat din verbul latin valere, care inseamna "a fi puternic" sau "a fi sanatos". Extractul de radacina este disponibil ca supliment sub forma de capsula sau lichid. Poate fi consumat si sub forma de ceai. Valeriana contine o serie de compusi care pot ajuta la promovarea calmului prin reducerea descompunerii GABA, imbunatatirea raspunsului la stres si mentinerea unor niveluri adecvate de substante chimice cerebrale cu rol asupra dispozitiei emotionale.

Radacina de valeriana poate ajuta la reducerea anxietatii legate de stresul acut si la imbunatatirea simptomelor TOC (tulburare obsesiv compulsiva). De asemenea, poate creste concentrarea si poate reduce comportamentul hiperactiv la copii.

Mai multe studii sugereaza ca radacina de valeriana poate imbunatati capacitatea de a adormi, si de a obtine un somn de inalta calitate la adulti si copiii cu insomnie. Unele cercetari sugereaza ca aceasta poate fi utila pentru menopauza, sindrom premenstrual, menstruatii dureroase, sindromul picioarelor nelinistite si in tulburari neurologice, precum boala Parkinson.

Pentru majoritatea oamenilor, valeriana s-a dovedit a fi sigura. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie administrata de catre femeile insarcinate, copiiilor foarte mici si de catre persoanele cu boli grave, doar daca sunt supravegheate medical.

Este important de retinut ca alcoolul, medicamentele sedative sau anti-anxietate nu trebuie administrate niciodata cu valeriana, deoarece impreuna pot determina efect depresiv.

Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/valerian-root#section7

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#valeriana beneficii sanatate, #tulburare obsesiv compulsiva , #relaxare