Arnica, floarea tamaduitoare a muntilor

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 10:07
16062 citiri
Arnica, floarea tamaduitoare a muntilor

Arnica, denumita popular si podbal de munte, carul-padurilor, cujda sau carul-zanelor, creste la peste o mie de metri altitudine colorand in galben pajisti intregi.

Datorita efectelor sale calmante si antiinflamatorii, Arnica montana, pe numele sau stiintific, este cunoscuta de sute de ani, fiind folosita ca planta medicinala inca din secolul al VI-lea, dupa cum mentioneaza documentele.

In scop terapeutic se folosesc florile galbene bogate in ulei esential, flavonoide, carotenoizi, acizi organici, taninuri, fitosteroli si acizi organici, care se recolteaza in iunie si iulie, la inceputul infloririi, prin taierea sau ruperea inflorescentelor.

Florile se usuca la umbra, in strat subtire. Florile mai au in compozitia lor saruri minerale si vitaminele B1, B2, C si E.

Datorita proprietatilor sale antiseptice, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice si decongestionanate, arnica se foloseste in tratarea traumelor, deoarece stimuleaza procesul de regenerare a tesuturilor, grabind vindecarea.

Tinctura de arnica, folosita atat extern cat si intern, poate fi procurata de la farmacii, plafar sau magazinele de produse naturiste, dar poate fi preparata si in casa. Intr-un borcan se pun flori proaspete de arnica peste care se toarna alcool alimentar, cat sa le acopere. Vasul se inchide bine si se lasa 14 zile la macerat, la cald, dupa care lichidul obtinut se filtreaza.

Tinctura se foloseste cu rezultate excelente in caz de luxatii, contuzii, intinderi, crampe musculare, febra musculara, dureri reumatice, guta, pareze. Tinctura se aseaza pe locul dureros sub forma de comprese, dupa ce acesta a fost uns, in prealabil, cu ulei de masline sau alifie de galbenele.

O luxatie tratata cu tinctura de arnica cedeaza in 2-3 zile, oricat ar fi de dureroasa si inflamata. In medicina populara, tinctura de arnica este considerata unul din cele mai eficiente leacuri in "scrantituri".

Intern, tinctura de arnica se recomanda in cistite, infectii urinare si afectiuni ale aparatului respirator, cate 6, 7 picaturi diluate in putina apa, de 3-4 ori pe zi. In afectiuni ale aparatului respirator se recomanda gargara, o lingura de tinctura de arnica la jumatate de pahar de apa la temperatura camerei. Amestecul nu se inghite deoarece arnica poate fi toxica daca se depaseste doza zilnica de 25-30 de picaturi.

Pulberea de arnica se obtine din macinarea florilor uscate in rasnita electrica de cafea. Un varf de lingurita de pulbere echivaleaza cu picaturile care trebuie luate de trei ori pe zi.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#arnica proprietati, #arnica medicament natural, #arnic tratament intern , #remedii naturale