Cacao criollo: Proprietati si Beneficii

Advertorial
Vineri, 05 Iulie 2019, ora 12:21
33680 citiri
Cacao criollo: Proprietati si Beneficii

Cacaoa criollo este produsa dintr-un copac tropical care traieste in jungla umeda si produce pastai magice in culori precum auriul, rosul sau portocaliul. In interiorul fructului se afla randuri de boabe de cacao invelite intr-un miez alb, care are un gust divin consumat ca si fruct.

Boabele de cacao crude sunt de un purpuriu electric intens. Sunt trei tipuri principale de cacao: forastero - strain, criollo - nativ si trinitario - trimis din cer. Fiecare are propriul aspect unic si propria aroma. Criollo este cel mai rar soi din lume, dar si cel mai cautat pentru aroma sa bogata. Arborele de cacao produce fructe pe tot parcursul anului. Produsele din cacao sunt bogate in antioxidanti, minerale si substante chimice benefice.

Cacaoa este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti

Cacaoa este una dintre cele mai puternice surse de falovonozi antioxidanti, in special de catechine, epicatechine si procianidine. Procianidinele sunt cunoscute si sub denumirea de taninuri condensate, care dau acel gust amar produselor din cacao.

Flavonoidele sunt renumite pentru beneficiile antioxidante si antiinflamatorii, motiv pentru care au atras interesul cercetatorilor spre potentialul lor de a reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, unde stresul oxidativ si inflamatiile au un rol fundamental.

Cacaoa are mai multe flavonoide sanatoase decat vinul rosu si de patru ori continutul de catechina din ceai. Continutul de falvonoide variaza foarte mult in functie de metodele de procesare, iar calitatea este esentiala.

Antioxidantii din cacao sunt relativ stabili si usor de absorbit si de metabolizat de catre oameni. Studiile confirma faptul ca antioxidantii din cacao pot genera o crestere seminificativa a nivelului de epicatechina plasmatica si o scadere a produsilor de oxidare.

Cacaoa poate creste colesterolul bun

Consumul de cacao si de ciocolata neagra pe termen lung creste colesterolul bun, HDL si diminueaza colesterolul rau LDL mai putin susceptibil la oxidare. Acest lucru se datoreaza din nou proprietatilor antioxidante pentru ca oxidarea LDL are un rol important in patogeneza aterosclerozei si se depune pe artere.

Cacaoa poate imbunatati functia endoteliului

Endoteliul este un tesut care compune vasele de sange si inima. Acesta este responsabil pentru asigurarea fluxului de sange constant. Disfunctia endoteliului este asociata cu afectiuni cardiovasculare. Un mecanism posibil pentru efectele cardio protectoare genereaza efectele asupra functiei endoteliale, datorita continutului de oxid nitric.

Studiile arata ca aceasta planta induce eliberarea de oxid nitric din celulele endoteliale, generand vasodilatatie - adica determina eliberarea substantei care dilata vasele de sange pentru a imbunatati fluxul sanguin.

Cacaoa are efecte antihipertensive

A fost demonstat faptul ca flabonolii din cacao cresc productia endoteliala de oxid nitric si favorizeaza dilatarea vaselor de sange si reduce in consecinta tensiunea arteriala. Mai multe studii de specialitate au dovedit faptul ca produsele care contin cacao au un efect semnificativ pentru scaderea tensiunii arteriale.

Cacaoa poate inhiba activarea plachetara

Trombocitele sunt implicate in sistemul de coagulare din organism si disfunctia plachetara are un rol important in boala coronariana. Alimentele bogate in flavonol pot ajuta la protejarea contra trombozelor. Studiile arata ca substantele din cacao au capacitatea de a inhiba activarea plachetara avand efect similar cu aspirina asupra hemostazei.

Continutul de minerale din cacao

Un beneficiu nutritional important este continutul bogat si variat de minerale, inclusiv de calciu, sodiu, cupru, magneziu, fier, potasiu, zinc si fosfor. Mineralele cum ar fi magneziul, cuprul, potasiul si calciul alaturi de antioxidantii anterior mentionati, contribuie la o functie vasculara buna.

Potasiul este cel mai abundent mineral existent in cacao si prin deficienta de potasiu se ajunge la hipertensiune. Ca electrolit are un rol vital in mentinerea echilibrului fluidelor, sustine integritatea celulelor si este necesar pentru a transmite impulsul nevos si contractiile musculare.

Magneziul este in cantitate mare in boabele de cacao. Acest mineral are un rol urias pentru 300 de procese biochimice. Are un rol vital in generarea ATP - sursa de energie a organismului. Are de asemenea un rol foarte important in sistemul nervos.

In sistemul muscular este necesar pentru contractiile musculare si tonusul vascular, actionand ca un blocant endogen al canalelor de calciu. Este de asemenea necesar pentru sinteza de ADN si ARN sau pentru metabolizarea functiei osoase.

Cacaoa imbunatateste dispozitia

Cacaoa contine diferite substante chimice care promoveaza un sentiment de bunastare. Metilxantinele sunt compusi care actioneaza sub forma de stimulenti actionand asupra sistemului nervos central, cresc ritmul cardiac si relaxeaza muschii netezi.

Cacaoa contine o cantitate considerabila de metilxantine cum sunt cafeina si teobromina. Acestea actioneaza asupra receptorilor de adenozina din sistemul nervos central, marind nivelul excitarii, starea de spirit si concentratia. Aceste efecte fiziologice sunt notabile in ciuda faptului ca doar o zecime este cantitatea de cafeina din ciocolata comparativ cu cafeaua.

Un alt produs chimic din ciocolata este anandamida, care se traduce din sanscrita drept fericire. Aceasta substanta este o lipoproteina endogena care se leaga de receptorii canabinoizi din creier imitand efectele psihoactive ale medicamentelor ce contin canabis, cum este sensibilitatea sporita si euforia.

Ciocolata contine triptofan, un precursor al serotoninei neurotransmitatoare, cunsocut pentru imbunatatirea starii de spirit, si melatonina care promoveasa somnul.

Trei tipuri diferite de cacao cu arome diferite

B6 are o gama complexa de arome bine echilibrate, de la fructe de padure dulci si pana la alune si iaurt cremos. B6 este cea mai buna solutie pentru toate produsele gourmet.

B8 este rar si se distinge prin arome specifice de cimbru uscat si ceai picant.

Expertii sunt de acord cu faptul ca acest tip de cacao este foarte rar si permite crearea de produse unice de cacao pentru degustare. Tipul acesta de cacao este perfect pentru clienti care pot face diferenta de arome.

B9 este o clona si are un profil dinamic si puternic avand note revigorante de ananas copt si fructe exotice. Buchetul bogat si nuantele placute sunt alegerea perfecta pentru o ciocolata limitata, de cea mai buna calitate.

Cacaoa criollo este greu de obtinut si copacii sunt vulnerabili la mai multe amenintari venite din mediu. Randamentul productiei de Criollo este scazut prin comparatie cu soiurile robuste. Boabele insa sunt de buna calitate si au o culoare de portelan, care ofera cele mai fine arome.

Foto: Tamorlan [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cacao criollo, #cacao beneficii , #remedii naturale