Calitatile terapeutice ale vinului rosu

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 09:34
17664 citiri
Calitatile terapeutice ale vinului rosu

Se vorbeste foarte mult, in aceasta perioada, despre calitatile terapeutice ale vinului rosu, despre adevaratele minuni pe care le poate face aceasta licoare pentru sanatate atunci cand este folosita cu masura, ca medicament.

De fapt, nimic nou. Stiinta moderna, cercetarile de ultima ora nu vin decat sa confirme ceea ce medicina populara a constatat cu multa vreme in urma.

La tara, mamele dadeau intotdeauna cate un paharut de vin copiilor slabi, anemici, fara pofta de mancare. Tot la tara, in caz de raceala, pe timpul cat inca nu existau medicamente, oamenii se tratau cu vin rosu, fiert.

Vinul rosu, bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine - A, B1, B2, PP si saruri minerale, asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. De aceea, vinul a fost recomandat, chiar si de medici, pentru proprietatile sale antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.

Cercetarile care au avut ca tema de studiu beneficiile vinului rosu pentru sanatatea omului au aratat ca acesta este o sursa deosebit de bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici.

Resveratrolul, un ingredient miraculos care se gaseste in pielita si samburii strugurilor rosii si implicit a vinului rosu, poate prelungi viata, are puteri anti-imbatranire si capacitatea de a lupta cu cancerul, bolile de inima si obezitatea.

Resveratrolul nu este altceva decat un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru-cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.

Consumat cu masura, ca medicament, vinul rosu scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelor in varsta cu aproximativ 30-50%. De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sange si reduce deteriorarea vaselor, cauzata de depunerile de grasime. Persoanele care se constipa des trebuie sa stie ca vinul rosu are calitati laxative de exceptie.

Studiile au consemnat ca persoanele care consuma regulat si moderat vin rosu prezinta un risc mai mic in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Consumul moderat de vin rosu reduce, de asemenea, inflamarea vaselor sanguine la fumatorii cronici.

Asa cum medicamentele devin periculoase, toxice atunci cand sunt consumate in exces, la fel se intampla si cu vinul. Ca medicament, nu se consuma mai mult de 200 ml pe zi, baut in doua etape, dupa masa de pranz si cea de seara.

Chiar daca nu e antibiotic, vinul, ca medicament, se bea, in fiecare zi, cam la aceleasi ore pentru a-i da posibilitatea si timpi egali de a-si face treaba in organism.

In perioada in care vinul rosu e consumat strict pentru calitatile sale terapeutice, singurele bauturi ingaduite sunt apa si ceaiul.

Abuzul de vin dauneaza, ca orice exces si in acest caz nu se mai poate vorbi de vinul rosu ca medicament. Moderat, in cantitate rezonabila, chiar si hipertensivii pot bea cate un pahar de vin rosu pe zi.

Sa avem sanatate!

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#resveratrol antioxidant vin rosu, #calitati vinul rosu, #vinul rosu sanatate, #vinul rosu antianemic, #vinul rosu energizant , #remedii naturale