Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Catina, gingsengul romanesc

Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:42
21982 citiri
Catina, gingsengul romanesc

Catina, adevarat miracol al naturii, creste in zonele montane, pe terenuri salbatice si insorite, cu vegetatie diversa, si infloreste in lunile martie-aprilie, iar fructele i se coc de pe la sfarsitul lunii august si pot fi culese pana tarziu, cand da inghetul.

La noi in tara creste mai ales in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, unde poate fi vazuta din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe versantii care urca la mari inaltimi. Nu este o planta mofturoasa, suporta cu acelasi stoicism si arsita din timpul verilor caniculare si gerul aspru al iernilor foarte friguroase.

Catina romaneasca de renume mondial

Cercetatori de prestigiu au stabilit ca nicaieri in lume catina nu contine atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi ca la noi.

Astfel, catina contine vitamina C in cantitate apreciabila, tot grupul vitaminelor B, vitaminele K, F si P, microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In plus, in compozitia catinei se mai gasesc zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, de fapt nutrientii de care organismul are nevoie ca sa fie sanatos si sa functioneze normal.

Daca in toamna ai pus catina la macerat in miere de albine si inca mai ai prin camara vreo doua - trei borcane ratacite, e timpul sa o consumi chiar daca bobitele acrisoare iti fac gura punga de fiecare data cand o gusti.

Datorita concentratiei foarte mari de vitamina C, catina te fereste de raceli si, cum in aceasta perioada de trecere de la iarna la primavara pericolul este mare, nu ezita, gandeste-te la efectele benefice ale bobitelor care inoata in mierea topita.

Cunoscuta si sub denumirea de ginseng romanesc, catina este un tonic excelent, marind rezistenta atat la efort intelectual, cat si cel fizic. Se recomanda impotriva asteniei de primavara, dar si elevilor si studentilor, mai ales in perioadele de varf, teze si examene.

Excelenta in caz de arsuri, dar si anemie sau alcoolism

Atat catina, folosita ca atare sau uscata, cat si preparatele din catina au darul de a regla tranzitul intestinal. Daca suferi de constipatie, siropul de catina ti-ar putea fi de leac.

Specialistii spun ca uleiul de catina, bogat in acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli, este de un real folos in tratarea arsurilor, termice si chimice, chiar extrem de grave.

Uleiul de catina este, de asemenea, folosit cu bune rezultate si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, a diareei, urticariei si starilor alergice, a reumatismului, alcoolismului, anemiei, asteniei si stresului.

Sa avem sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#catina imunitate, #catina beneficii sanatate, #catina astenie, #catina tratamente, #catina alcoolism, #catina efecte proprietati , #remedii naturale