Cimbrul vindeca tusea, dar e bun si in caz de entorse sau reumatism

Luni, 20 Februarie 2012, ora 10:46
17993 citiri
Cimbrul vindeca tusea, dar e bun si in caz de entorse sau reumatism

Cimbrul, de cultura sau din flora spontana, este o planta puternic aromata, folosita inca din antichitate in bucatarie, in cosmetica si pentru tratarea unor boli, dar consacrarea ca medicament a venit in Evul Mediu, cand arabii au inceput sa fabrice uleiuri volatile prin distilare, uleiuri capabile sa vindece molimele care au decimat in nenumarate randuri populatia din acele vremuri.

Astazi, cimbrul nu lipseste din bucataria niciunei gospodine, iar ca remediu natural este folosit in caz de probleme cu digestia, chiar si infectii, dar si pentru afectiuni respiratorii. Este un expectorant natural, care reduce tusea, si este de asemenea recomandat in caz de astm si bronsita. Gargara cu ceai de cimbru este indicata in caz de dureri in gat.

Cimbrul se administreaza sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau ulei volatil. Uleiul volatil din cimbru se obtine numai prin procedee industriale si se gaseste de cumparat in magazinele si in farmaciile naturiste. Se foloseste atat intern, cate trei picaturi, dizolvate intr-o lingurita de miere de albine, de doua ori pe zi, in cure de cate 5-14 zile, cat si extern, pentru masaje. Cu uleiul de cimbru se face masaj in caz de paralizie, apoplexie, scleroza in placi, atrofie musculara, reumatism, entorse.

Ceaiul de cimbru se prepara turnand o cana de apa fierninte peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul, se lasa la infuzat 10 - 15 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere de albine. Ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici si rare, in 10 - 15 minute. In caz de bronsita cronica, tuse convulsiva ori tuse productiva, cimbrul are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.

Cimbrul si produsele din cimbru, dar mai ales tinctura, se folosesc ca remediu in caz de crampe abdominale, tuse convulsiva, astm bronsic, infectii renale. Tinctura se poate prepara in casa. Cimbrul proaspat cules se pune intr-o sticla cu gura larga sau un borcan. Se toarna alcool alimentar, votca sau tuica facuta in gospodarie, atat cat sa acopere planta, si se lasa la macerat timp de 20 de zile.

Remediu pentru mahmureala

Se strecoara si se pastreaza in sticle mici, inchise la culoare, departe de lumina si caldura. Se ia cate o lingurita de tinctura, diluata intr-un pahar de apa, de trei - patru ori pe zi. Cateva picaturi de tinctura puse in ceai neindulcit trezesc din betie si alunga mahmureala. Tincturile din plante au un termen de valabilitate de doi ani de la momentul cand au fost culese plantele, de fapt cel mai lung dintre toate preparatele naturiste.

Pulberea de cimbru se obtine din planta bine uscata si maruntita, macinata in rasnita electrica de cafea. Se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci. Se macina doar cat se consuma intr-o saptamana deoarece uleiurile sale volatile se evapora foarte rapid. Pulberea se administreaza de trei - patru ori pe zi, cate un varf lingurita rasa, pe stomacul gol.

In caz de colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic, diaree, se ia cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi. Cimbrul calmeaza spasmele digestive, elimina balonarea, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv.

Se spune ca cine bea dimineta o ceasca de ceai de cimbru in loc de cafea simte indata o senzatie placuta la stomac, o prospetime a spiritului si o stare generala buna.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#cimbru proprietati, #cimbru raceala, #tincturi vindecatoare, #cimbru reumatism, #ulei cimbru, #cimbru sanatate , #remedii naturale