Macrisul trateaza afectiunile hepatice

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 08:36
38657 citiri
Macrisul trateaza afectiunile hepatice

Originar din Europa de Est, macrisul a fost cunoscut in flora spontana din timpuri stravechi, iar din Evul Mediu a inceput sa fie cultivat. In Franta era cunoscut ca planta medicinala, cu macris tratandu-se scorbutul, anghina, ranile ulceroase si chiar intoxicatiile alimentare.

Astazi, macrisul creste in toata Europa, dar si in tarile din America Centrala. Se cunosc peste o suta de specii de macris, din care jumatate se cultiva, restul aparand in flora spontana. Trebuie mentionat ca intre macrisul cultivat si cel din flora spontana nu exista diferente mari, in ceea ce priveste gustul si compozitia.

Macrisul nu este o planta pretentioasa. Rezista la frig si creste la fel de bine si in zonele mai putin luminoase. Frunzele de macris se culeg pentru consum, atunci cand sunt foarte tinere si fragede.

Frunzele de macris contin caroten, vitaminele B1, B2, C, K si PP, saruri minerale precum magneziu, fier, fosfor, sulf si siliciu, proteine, zaharuri, tanini si foarte mult acid oxalic. In radacini se gasesc substante fenolice.

Frunzele tinere de macris au un gust acru, placut, sunt puternic vitaminizate si nutritionistii recomanda consumul lor, mai ales, primavara devreme cand din alimentatie lipsesc alte fructe si legume.

Macrisul se prepara in acelasi fel ca spanacul sau stevia. Se poate consuma crud, in salate, sau fiert, in supe si borsuri. Ciorbele in care s-a pus macris nu mai trebuie acrite. Frunzele de macris fierb cam in 20 de minute.

Pentru afectiunile hepatice, macrisul este un adevarat miracol. Se recomanda radacina de macris, care se foloseste, in acelasi fel, si in curele de detoxifiere. Se ia, de trei ori pe zi, cate un varf de cutit de pulbere de radacina de macris, se tine zece minute in gura, dupa care se inghite cu putina apa. Decoctul se obtine punand la fiert, pentru zece minute, doua lingurite de radacina bina maruntita, in 250 ml de apa. Se beau doua cani pe zi.

Frunzele de macris, fierte, pot fi folosite in tratamentul unor boli de piele, sub forma de cataplasme. Tratamentul poate dura si cateva luni, pana la vindecarea deplina. Deoarece macrisul are foarte mult fier in compozitie, poate fi folosit in tratarea anemiilor.

Datorita vitaminei C continute, macrisul a fost folosit, mai ales de francezi, in tratarea scorbutului, boala care se manifesta prin slabirea fortei musculare, anemie, sangerarea gingiilor, caderea dintilor, aparitia unor rani deschise. In cazul bolnavilor de scorbut, se recomanda consumul de suc obtinut din frunze proaspete.

Retineti ca macrisul le este interzis persoanelor care sufera de reumatism sau afectiuni renale, datorita cantitatii mari de acid oxalic din compozitia sa. Acesta poate scadea timpul de coagulare a sangelui si poate provoca hipocalcemie, leziuni renale si alte neajunsuri.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#macris salata, #macris ciorbe, #macris detoxifiant , #remedii naturale