Un elixir al vietii - terapia cu sucuri naturale

Sambata, 05 Martie 2011, ora 12:10
15487 citiri
Un elixir al vietii - terapia cu sucuri naturale

Tratamentul cu sucuri naturale este cunoscut de cinci milenii. Medicina traditionala din India vorbeste de ayurveda, un tratament cu sucuri destinat sa fortifice tesuturile corpului uman, dar, mai ales, sa previna aparitia bolilor.

O bautura placuta si un profilactic perfect

Astazi, efectul sucurilor asupra organismului este dovedit prin cercetari clinice. La Portland (SUA), doctorul Steven Bailey a testat un amestec de sucuri naturale pe pacienti bolnavi de artrita, cancer si SIDA. A demonstrat ca efectul lor este miraculous, daca este aplicat in fazele incipiente ale imbolnavirii.

Dar cele mai spectaculoase rezultate in tratamentul cu sucuri se obtin in conditiile folosirii lor ca mijloace preventive. Sucul este o bautura placuta si un profilactic perfect.

In trecut, stoarcerea fructelor si a legumelor, efectuata manual, cerea un efort considerabil, in fata caruia multi renuntau. Astazi, dispunem de aparatura capabila sa stoarca orice produs natural, separand sucul de pulpa solida.

Nutritionistii recomanda ca sucul sa fie baut imediat dupa stoarcere - in scurt timp, isi pierde calitatile - iar pulpa sa fie consumata sub forma de salata, asezonata cu otet de mere, cu lamaie stoarsa sau grepfrut si cu ulei de masline virgin.

Pentru ca alimentul sa fie mai agreabil, este de preferat combinarea mai multor fruncte si legume in paharul cu suc sau in portia de salata. Combinate, alimentele devin mai placute, sunt mai bine tolerate in sistemul digestiv, iar aportul in principii alimentare active este mai complet.

Decat un kilogram de morcovi, este mai simplu un pahar de suc

Fructele si legumele, fireste, se pot consuma si nestoarse, dar consumul sucului separat de pulpa se justifica prin considerente cat se poate de rationale:

1. Legume ca morcovii, cartofii, telina si altele nu pot fi mestecate foarte bine cu dintii. Cei cu dantura in suferinta au greutati chiar si la mestecatul merelor sau al perelor. Inghitirea unor bucati nemestecate dauneaza grav sistemului digestiv.

2. Cantitatile de suc baute "la pahar" nu pot fi niciodata echivalate cu cantitatile de legume sau fructe pe care le putem consuma la o masa.

3. Organismul tolereaza foarte bine sucurile. In schimb, fibra alimentara continuta in pulpa este utila si suficienta in cantitati mai mici. Cantitatile mari de pulpa ar ingreuna digestia fara utilitate.

Un detaliu important: sucul stors in bucatarie si baut imediat este superior, sub aspect nutritiv, celui procurat din comert, chiar daca este bine conservat. Prin pasteuriazare el si-a pierdut o buna parte din calitati si, mai ales, din vitamine.

Cateva exemple traditionale

Lista sucurilor este mare, iar combinatiile de sucuri sunt la indemana fanteziei fiecaruia. Cu titlu de exemplu, merita amintite cateva din sucurile naturale ale caror virtuti terapeutice au fost verificate in timp si confirmate prin traditie:

- Sucul de ridiche este ideal contra tusei, ne fereste de afectiunile gripale, bronsite si alte viroze. Se consuma in cantitati mici, cu lingura, de 3-4 ori pe zi.

- Sucul de telina este un depurativ natural. Ajuta la drenarea bilei, elimina gazele intestinale, stimuleaza transpiratia. Este de asemenea cunoscut efectul telinei asupra virilitatii, confirmat de experienta multor barbati, dar si infirmat de esecul altora. Oricum, incercarea moarte n-are.

- Sucul de castraveti dizolva pietrele la rinichi, are efect diuretic si gust racoritor, daca este baut proaspat. Atentie: calitatile gustative se deterioreaza foarte rapid.

- Sucul de cartofi este foarte eficient in combaterea ulcerului si cicatrizarea mucoaselor stomacale, datorita mineralelor pe care le contine (cupru, calciu, magneziu), dar si unei enzime din celulele vegetale.

- Sucul de varza este la fel de indicat in caz de ulcer. Numerosi terapeuti recomanda alternarea tratamentuui: cartofi (dimineata), varza (seara).

- Sucul de ceapa combate ateroscleroza. Cate o cura in fiecare anotimp (in cantitati mici) este utila oricarei persoane varstnice.

- Sucul de rosii (proaspat, nu conservat) este benefic celor expusi riscului cardiac, dar - atentie - nu exclude tratamentul medicamentos.

- Sucul de sfecla scade tensiunea arteriala, determina dilatarea vaselor si asigura o buna circulatie a sangelui.

- Sucul de sparanghel este cunoscut din vechime, ca un diuretic de exceptie.

Automedicatia poate fi atat ineficienta, cat si periculoasa

Desi literatura naturista pedaleaza mult pe lipsa contraindicatiilor in acest domeniu, o cura sistematica, si mai ales repetata, nu trebuie initiata ca automedicatie, fara consultarea unui medic.

Informatiile naturiste au un caracter general; numai medicul stie sa individualizeze modul cum trebuie adoptat sau administrat tratamentul, in functie de fiecare organism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#terapie sucuri, #ayrveda, #sucuri naturale, #sucuri legume, #sucuri fructe, #sucuri naturale sanatate, #cura sucuri legume , #remedii naturale