Flori de mai vindecatoare - galbenelele

Joi, 03 Mai 2012, ora 13:47
14723 citiri
Flori de mai vindecatoare - galbenelele

Cand vine vorba de boli ale ficatului si de inflamatii ale colonului, galbenelele, Calendula officinalis, cunoscute, in functie de zona geografica, si sub denumirea populara de filimica, calinica, ochi galbeni, rosioara, vazdoage, sunt remedii de incredere.

Preparatele din galbenele, folosite atat intern, cat si extern, se pot pregati si acasa mai ales de catre persoanele care au in gradina aceste flori. In felul acesta stiti sigur ca beneficiati, cu adevarat, de proprietatile terapeutice ale acestor flori atat de darnice.

Pentru uz intern, preparatele din flori de galbenele se recomanda in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Infuzia de galbenele se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute, apoi se strecoara, daca e nevoie, si se bea cald, de regula neindulcit, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. La nevoie se pot bea doua - trei cani de ceai pe zi.

Pulberea de galbenele se obtine macinand, in rasnita electrica de cafea, flori bine uscate si maruntite. Se pastreaza in borcane inchise ermetic, dar nu mai mult de doua saptamani, deoarece isi pierde din calitati. Se ia de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.

Tinctura de galbenele se obtine turnand o jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade peste douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele. Vasul se inchide ermetic si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa ce se filtreaza, tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare care se pastreaza la rece, in locuri intunecate. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost culese florile.

Uleiul de galbenele, ideal pentru pielea uscata si sensibila

Uleiul de galbenele se obtine punand zece linguri de floare, bine uscata si maruntita, intr-o jumatate de litru de ulei de masline. Vasul se tine afara, la soare, timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza si uleiul obtinut se pastreaza la rece, intr-un loc intunecos, intr-o sticla de culoare inchisa. Uleiul de galbenele vindeca rapid arsurile si reduce senzatia de durere si usturime. In cosmetica se recomanda pentru ingrijirea pielii uscate si sensibile.

Planta infloreste din luna mai si pana in septembrie. In scop terapeutic se folosesc doar florile, de culoare galben-portocalie, care se culeg in zilele insorite, dupa ce s-a ridicat roua. Florile de galbenele pot fi deja vazute in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe langa garduri.

Sa avem sanatate!

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#galbenele sanatate, #galbenele utilizare, #galbenele ceai, #ulei galbenele, #galbenele proprietati , #remedii naturale