Virtutile vindecatoare ale fragutelor sunt cunoscute inca din antichitate, cand medicii romani le recomandau pentru reintinerirea si purificarea organismului.
In Evul Mediu, felcerii timpului le-au folosit pentru despovararea organismului de toxine, pentru eliminarea pietrelor de la rinichi si bila, precum si contra reumatismului si gutei.
Fragutele au ajuns adevarate vedete atunci cand marele botanist si savant LinnŽ, cel care a introdus pentru prima data denumirile latine ale plantelor, s-a vindecat de o guta rebela, printr-o simpla cura de fragi.
Daca in Europa fragutele au ajuns o raritate in flora spontana, din cauza uniformizarii padurilor, care le-a stricat mediul de viata, precum si a folosirii irationale a substantelor chimice, la noi in tara, fragutele inca mai cresc la marginea padurilor si poienilor. Sunt, intr-adevar, greu de cules, dar merita sacrificiul, pentru gustul si aroma lor deosebite, cat si pentru faptul ca sunt un remediu de neegalat in tratamentele naturiste.
Se recomanda ca o cura cu fragi sa nu dureze mai mult de sapte-zece zile, perioada in care ar trebui sa se renunte la carne, prajeli si alimente si bauturi cu aditivi sintetici. Se consuma dimineata, ca mic dejun, 150-300 de grame de fragi, pentru ca atunci efectul de dezintoxicare este cel mai puternic. E bine ca fragutele sa se consume simple, fara niciun fel de adaos, frisca, zahar ori miere de albine, care le-ar putea anula efectul de regulator metabolic. Dupa fragi, timp de patru ore, nu se mananca nimic.
In cazul bolilor de piele, acnee, dermatoze infectioase si alergice si chiar psoriasis, cura cu fragi mobilizeaza toxinele din tesuturi si ajuta la eliminarea lor pe cele trei cai: diureza, transpiratie si fecale. In prealabil, insa, trebuie verificat sa nu aveti reactie alergica la acest fruct.
Sucul de fragi se prepara in casa, foarte simplu, prin zdrobirea fructelor cu furculita, dupa care se pun intr-un tifon si se storc cu mana. Sucul obtinut are culoare rosiatica si este foarte parfumat, cu efecte terapeutice de exceptie. Se administreaza intern, cate un pahar, pentru adulti si o jumatate de pahar pentru copii, cu un sfert de ora inainte de masa.
Sucul de fragi se recomanda, mai ales, in bolile de ficat, cate trei pahare pe zi, pe stomacul gol. Sucul de fragi stimuleaza activitatea ficatului si il dreneaza, favorizand regenerarea celulei hepatice.
Ceaiul de fragi se prepara din fructe si frunze uscate, in parti egale. Peste o lingurita de amestec se toarna o cana de apa oparita, se lasa la infuzat 20 de minute dupa care se filtreaza. La nevoie, se pot bea doua-trei cani de ceai zilnic.
Fragii zdrobiti, aplicati ca masca, sunt un adevarat elixir care previne formarea ridurilor, dau prospetime si stralucire tenului.
Sa avem sanatate!