Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gentiana imbunatateste functiile ficatului

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 14:34
23318 citiri
Gentiana imbunatateste functiile ficatului

Gentiana, o planta cu flori albastre, care creste si pe la noi, in zona alpina, contine ulei volatil, minerale si un principiu activ numit amarogentina, considerata cea mai amara substanta din lume. Poate de aceea, in popor, gentianei cu flori albastre i se mai spune si fierea pamantului.

In fitoterapie, planta este cunoscuta pentru capacitatea sa de a trata infectiile si eliminarea toxinelor din organism. Astfel, gentiana sau ghintaura, cum i se spune celei cu flori galbene, stimuleaza sistemul nervos si pofta de mancare.

In plus, imbunatateste functiile ficatului, inlatura parazitii intestinali, este indicata in caz de febra, constipatie, guturai, in indigestii frecvente. Planta, care ajuta si vezica biliara, are calitati laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, antibiotice si antiinflamatoare.

In scop terapeutic se foloseste radacina, rizomul, care se scoate din pamant toamna, prin noiembrie, sau primavara devreme, cand atinge maximum de principii active.

Gentiana se administreaza sub forma de infuzie, pulbere, sirop sau tinctura, care se poate prepara si acasa din radacina de planta, gasita la plafar sau magazinele de produse naturiste.

Pulberea se obtine macinand radacina uscata si maruntita in rasnita de cafea. Se macina atat cat se consuma in 14 zile, perioada dupa care planta isi pierde din principiile active, si se pastreaza la rece, in recipient bine inchis.

Tratament pentru hepatita

Sub forma de pulbere, tratamentul cu gentiana se administreaza in caz de hepatita cronica si acuta. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere de trei ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, in cure de cate sase saptamani.

Tinctura se prepara punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina de gentiana, peste care toarna alcool alimentar de 50 de grade si se amesteca intruna. Dupa ce stratul de alcool iese deasupra pulberii cam de doua degete, se infileteaza borcanul ermetic si se lasa la macerat 12 zile, dupa care se strecoara.

Extractul obtinut in acest fel se pastreaza la rece, timp de doi ani de la data la care a fost culeasa radacina. La nevoie, se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, in cure de una pana la trei luni.

Siropul de gentiana se prepara din zece grame de radacina maruntita, peste care se toarna 150 ml apa clocotita. Se lasa la macerat sase ore, dupa care se filtreaza, se adauga la lichidul ramas, un sfert de kg de zahar, se fierbe si iar se filtreaza.

Siropul astfel obtinut se recomanda copiilor care nu au pofta de mancare, cate trei linguri pe zi, timp de zece zile.

Extern, gentiana se foloseste sub forma de comprese si bai locale pentru eczema, mancarimi de piele, conjunctivita.

Sa avem sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#gentiana beneficii sanatate, #gentiana tratament hepatita, #gentiana boli piele, #gentiana tinctura intrebuintari , #remedii naturale