Indesirea parului - solutii care chiar functioneaza

Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 05:15
68313 citiri
Indesirea parului - solutii care chiar functioneaza
Foto: Pixabay

Parul subtire si rar este o problema des intalnita. Barbatii au de tras cel mai mult cu caderea parului, insa si femeile pot suferi de alopecie sau se pot confrunta cu rarirea si deteriorarea podoabei capilare. Aceste probleme ar putea fi cauzate de: imbatranirea naturala, bagajul genetic, o alimentatie dezechilibrata, utilizarea excesiva a produselor de styling, reactii alergice la substante chimice sau o boala.

Indiferent de cauza, parul poate fi revigorat cu produse farmaceutice de ingrijire - precum samponul cu stemoxidina, care confera parului volum, densitate si vitalitate - sau cu produse naturale. Insa, nici unele, nici altele nu trebuie sa ia locul tratarii cauzelor deteriorarii parului - care pot fi o deficienta nutritionala sau boli grave.

Astfel, este important ca orice modificare dramatica a aspectului podoabei capilare sa va trimita la medic, pentru a depista din vreme eventualele probleme de sanatate pe care aspectul parului le poate semnala.

Insa, daca nu este vorba despre o boala anume sau despre o reactie la anumite medicamente, exista o serie de remedii complet naturale care ajuta la indesirea parului si la ingrosarea firului subtire. Doc.ro a notat o lista cu acelea dintre ele care si-au dovedit eficienta, de-a lungul timpului:

Oua

Ouale au un continut ridicat de proteine, elemente esentiale necesare organismului pentru un par sanatos, cu fir gros, puternic. Cand este utilizat in mod regulat, remediul pe baza de ou poate contribui la ingrosarea si intarirea firelor de par.

Se bat unul sau doua oua, in functie de lungimea parului, apoi aplica pe parul umed, inclusiv pe scalp. Se lasa actioneze aproximativ 30 de minute, apoi se spala bine parul cu apa calda si sampon.

O alta reteta este din doua galbenusuri, amestecate cu o lingura de ulei de masline si o lingura de apa. Se aplica pe scalp si pe lungimea firului de par si se lasa 15 minute. Apoi, se spala cu apa calda si sampon.

Utilizarea unuia dintre aceste remedii, o data sau de doua ori pe saptamana, timp de cateva saptamani, ajuta la fortificarea parului.

Ulei de masline

Uleiul de masline este bogat in acizi grasi Omega 3 si alti nutrienti esentiali pentru sanatatea generala, inclusiv a parului. Atunci cand este aplicat pe scalp si pe firul de par, uleiul de masline hraneste parul si scalpul uscat si efectul este vizibil - un par stralucind de sanatate.

Se inclazeste uleiul de masline, la bain-marie, apoi se maseaza cald pe scalp si par. Se acopera cu o casca de dus (sau o punga de plastic) si se lasa sa actioneze 30 de minute, apoi se spala cu sampon si apa calda.

Uleiul de masline poate fi lasat sa actioneze si peste noapte, dar trebuie avut grija sa nu patati lenjeria de pat.

Alimentatie adecvata

O dieta hranitoare care contine grasimi sanatoase, proteine si o serie de vitamine ajuta, deasemenea, la ingrosarea parului. De fapt, subtirea firului de par poate fi un semn ca nu va hraniti cu suficienti nutrienti. Pentru a remedia aceasta problema, persoanele cu parul subtire ar trebui sa includa in dieta zilnica alimente bogate in nutrienti:

- somon (bogat in proteine si acizi grasi)

- oua, (contin proteine, Omega 3 si fier)

- nuci, migdale, caju, fistic si altele asemenea (surse de acizi grasi)

- iaurt grecesc (sursa de proteine)

- fasole (sursa de proteine)

- mere (sursa de vitamine)

- ardei gras (sursa de vitamine)

Piure de portocale

Vitamina C, pectina si acidul citric din portocale pot fi de folos persoanelor cu par subtire si rar. Vitaminele si nutrientii imbunatatesc stralucirea naturala a parului, facandu-l sa para mai gros. Acidul din portocale ajuta la curatarea eficienta a reziduurilor ramase din produsele de styling, care pot ingreuna cresterea normala a parului. In plus, spre deosebire de unele dintre celelalte tratamente, piureul de portocale are un parfum deosebit de placut.

Piureul de portocale poate fi folosit ca tratament pentru par prin masarea scalpului si a parului pe toata lungimea lui. Se aplica pe parul ud, proaspat spalat, se lasa aproximativ o ora, apoi se clateste cu apa. In urma unui tratament cu piure de portocale se poate folosi un balsam de par.

Gel de aloe

Multe persoane folosesc remedii cu aloe, raportand ca planta este utila pentru piele, scalp si par. Se pare ca aplicarea uleiului de aloe direct pe par si pe scalp ajuta la intarirea radacinii si la ingrosarea firului de par. Exista in farmacii multe produse care contin aloe ca ingredient activ - sub forma de geluri si creme, care se aplica direct pe scalp si par.

Pentru un tratament facut acasa, puteti cumpara gel de aloe pur, cu care sa masati scalpul. Se lasa sa actioneze 30 de minute, inainte de clatire. In gelul de aloe se poate adauga si ulei de cocos. Remediul se utilizeaza o data sau de doua ori pe saptamana.

Avocado

Avocado este bogat in vitamina E si are efect hidratant asupra parului. Se piseaza pulpa unui avocado, impreuna cu o lingura de ulei de masline, apoi se aplica amestecul pe par si pe scalp si se lasa aproximativ 30 de minute. Se spala cu sampon si apa calda, ca de obicei.

Ulei de ricin

Uleiul de ricin este de asemenea bogat in acizi grasi si vitamina E, care contribuie la mentinerea sanatatii parului. Se poate aplica pe par ca atare, fara a fi combinat cu alte ingrediente. Se maseaza scalpul si parul, pana cand uleiul de ricin le acopera in intregime, se lasa sa actioneze aproximativ 30 de minute, apoi se spala cu apa si sampon.

Deasemenea, uleiul de ricin poate fi adaugat in oricare dintre remediile pentru uz extern, de mai sus.

Persoanelor suferinde de alergii li se recomanda prudenta in folosirea acestor remedii, pentru ca fiecare dintre ele poate declansa o reactie alergica, chiar daca sunt folosite in uz extern.

Reamintim, totodata, ca persoanele care se confrunta cu o pierdere/deteriorare brusca sau masiva a parului, inexplicabila, trebuie sa ceara sfatul medicului, deoarece poate fi vorba de probleme serioase de sanatate - afectiuni tiroidiene, diabet, afectiuni renale severe, cancer, alopecia areata etc - care pot avea ca simptom (si) caderea parului.

Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Jucătorul echipei Inter Miami, Lionel Messi, s-a accidentat în meciul cu Nashville, din manşa secundă a optimilor Ligii Campionilor Concacaf, nu se va putea alătura lotului Argentinei pentru...
Cea mai cunoscută vedetă din filmele pentru adulți a ajuns în scaunul cu rotile. Medicii nu i-au mai dat mult de trăit
Cea mai cunoscută vedetă din filmele pentru adulți a ajuns în scaunul cu rotile. Medicii nu i-au mai dat mult de trăit
Jenna Jameson, fosta actriță de filme pentru adulți, în vârstă de 49 de ani, a fost diagnosticată cu sindromul Guillain-Barré, o boală autoimună rară care afectează sistemul imunitar...
#sanatate, #par, #alopecie, #remedii naturale, #ulei de masline, #portocale, #avocado , #remedii naturale