La ce foloseste siropul sau infuzia din ace de molid

Marti, 06 Martie 2012, ora 11:26
20057 citiri
La ce foloseste siropul sau infuzia din ace de molid

Alaturi de brad, molidul, Picea abies, este un arbore de talie mare, din grupa coniferelor, care, la noi, creste in zona de munte. Molidul argintiu intepator, de origine americana, se cultiva ca specie decorativa mai ales in parcurile si gradinile din orase.

Molidul are frunzele in forma de ac, scurte si rigide, si conurile cu solzi, asemanatori pestilor. Molidul are nu numai valoare economica, ecologica si estetica, ci si virtuti tamaduitoare de exceptie.

Nu intamplator, langa padurile de conifere au fost amenajate sanatorii pentru bolnavii cu afectiuni respiratorii ori nevroze. Aerul din aceste zone este incarcat cu ioni negativi, esente terpenice si alte principii volatile, cu actiune antiseptica si stimulanta asupra respiratiei. Plimbarile prin padurile de conifere au efecte calmante asupra psihicului.

Cetina, adica terminatiile ramurilor, ultimii 20 - 30 de cm, se foloseste numai propaspata la baile generale. Inainte de a fi adaugate in cada, crengutele se maruntesc. Baile generale cu cetina proaspata de molid ori brad revigoreaza organismul, ajuta la combaterea asteniei nervoase, favorizeaza expectoratia si amelioreaza simptomele specifice reumatismului.

Din ace de molid, persoanele care sufera de insomnie isi pot face o pernuta (pe care sa o tina permanent langa perna pe care dorm,) care sa le asigure un somn linistit, profund si care sa le intareasca sistemul nervos. Acele trebuie schimbate macar o data pe an sau mai des, daca exista aceasta posibilitate.

Iarna, in perioada decembrie - februarie, acele de conifere contin o cantitate foarte mare de vitamina C, vara aceasta injumatatindu-se. Asa ca aceasta perioada este cea mai potrivita pentru prepararea siropului din ace.

Siropul din ace de molid se obtine zdrobind cu sucitorul de lemn 500 de grame de ace, care se pun intr-un borcan mai mare, peste care se adauga 500 de grame de miere de albine, de preferinta poliflora. Se acopera borcanul si se tine la loc cald, langa soba sau calorifer, cam o luna, dupa care siropul se strecoara si se pastreaza, la rece, in frigider sau beci, in sticle inchise la culoare.

Primavara, devreme, pentru prepararea siropului se folosesc mugurii, care se formeaza in varful ramurelor tinere. Mugurii, de culoare verde deschis, nu sunt altceva decat viitoarele frunze, inca nedesfacute, fragede si moi. Se aduna manual, in martie - aprilie, din zonele nepoluate si se folosesc in stare proaspata sau uscata.

Din mugurii proaspeti sau uscati se prepara o infuzie: o cana de apa fierbinte se toarna peste o lingurita de planta, cu efecte favorabile in formele usoare sau medii ale unor boli respiratorii, precum astmul bronsic in faza incipienta, viroze, tuse uscata.

Siropul se prepara numai din muguri proaspeti de molid si se foloseste mai ales ca indulcitor al ceaiurilor. Diluat cu apa plata sau de izvor ori cu apa minerala, siropul are acelasi efect cu cel al infuziei de muguri. Siropul din muguri de molid se recomanda ca bautura racoritoare pe timp de canicula sau in caz de febra.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#molid efecte terapeutice, #bai generale cetina, #infuzie din muguri molid, #sirop din muguri molid , #remedii naturale