Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Loboda, deliciul ciorbelor de primavara

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 10:33
30488 citiri
Loboda, deliciul ciorbelor de primavara

Pentru ca, de curand, o doamna ministru intreba daca a aparut loboda, sa vedem ce are miraculous aceasta planta de cultura, care primavara apare printre primele in gradinile de zarzavat si o putem gasi, cu usurinta, si pe tarabele pietelor, alaturi de alte verdeturi timpurii.

Loboda (Atriplex hortensis) este o planta puternica si nepretentioasa. Originara din Europa si Asia, loboda salbatica a fost cunoscuta de daci, dar si de greci si romani care o foloseau in bucatariile lor. De-a lungul timpului insa, din specia salbatica s-a obtinut, prin selectie, loboda de gradina, cea care se cultiva astazi.

Datorita rezistentei la temperaturi scazute, loboda se seamana atat toamna, tarziu, cat si primavara foarte devreme. Deoarece semintele de loboda sunt foarte usoare, sunt purtate de vant pe distante lungi si asa loboda poate aparea si spontan pe marginea drumurilor, parloage ori locuri virane.

Loboda creste si la umbra si la soare, rezista la seceta, iar daunatorii o ataca foarte rar. Este o planta inalta, cu tulpina simpla sau ramificata, si are frunze mari, triunghiulare, moi si catifelate, la atingere. Frunzele de loboda pot fi verzi, rosii, ori galbene.

Loboda nu are aroma. Frunzele de loboda au un gust placut, asemanator cu cel al spanacului. In salate, loboda contrasteaza cu gustul mai puternic al altor verdeturi.

Se recomanda ca frunzele de loboda sa fie folosite imediat dupa ce au fost culese. Frunzele de loboda se pot, insa, conserva pentru iarna, asezate in borcane, un strat de frunze, unul de sare mare de bucatarie. Legata manunchi si presata in pungi inchise apoi ermetic, loboda se poate pastra la congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.

Despre loboda se stie ca se foloseste in bucatarie, mai ales, la ciorbele de primavara, alaturi de alte verdeturi timpurii. Ciorba de miel, pe care urmeaza s-o pregatim la sarbatoarea Pastelui, este de neconceput fara frunze de loboda. In salata, loboda se foloseste alaturi de macris, a carui aciditate o domoleste.

In medicina populara se folosesc frunzele si, uneori, semintele. Loboda are actiune diuretica, depurativa, este remineralizanta si vitaminizanta, emolienta, calmanta.

Pentru uz intern se foloseste sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte, in afectiuni pulmonare si dureri de stomac. Extern, sub forma de cataplasme, din frunze fierte sau proaspete si zdrobite, ajuta la vindecarea bubelor.

Loboda are destule proprietati si calitati ca sa fie cautata de un ministru, dar si de noi, muritorii de rand, care acum, primavara, avem nevoie de un plus de energie, pe care nu-l putem obtine decat hranindu-ne corespunzator si alegand in cunostinta ce ne daruieste pamantul.

Sa avem sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#loboda, #salata loboda, #ciorba loboda, #vitamine loboda , #remedii naturale