Plantele de leac ale lunii iulie - floarea soarelui

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 09:19
10407 citiri
Plantele de leac ale lunii iulie - floarea soarelui

Floarea soarelui este planta alimentara, dar si medicinala care se cultiva in majoritatea zonelor din tara noastra. Are o tulpina dreapta, paroasa, care poate atinge pana la trei metri in inaltime, si frunze mari, ovale si aspre.

Florile care infloresc din iulie si pana in octombrie sunt mari, cu petale galben-portocalii. Fructele sunt achenele, semintele, negre, albe sau pestrite.

In scop terapeutic, de la floarea soarelui se recolteaza radacina, tulpina, frunzele, petalele, semintele si palaria florii, fara seminte.

Radacina se scoate din pamant toamna devreme, se taie fasii si se pune la uscat. Pulberea obtinuta prin macinare in rasnita electrica de cafea are proprietati laxative si este calmant gastric. Se rasneste radacina bine uscata si maruntita atat cat sa ajunga pentru 20 de zile. Dupa aceasta perioada isi pierde din calitati si trebuie preparata alta.

Tulpina si frunzele se recolteaza cand sunt verzi. Ambele au puternice efecte febrifuge, dar si actiune expectoranta si decongestiva pulmonara. Vinul care se poate obtine din frunzele si tulpinile verzi si proaspete scade febra si poate fi folosit si ca adjuvant in formele usoare de tuberculoza.

Frunzele si tulpina se spala, se toaca marunt si se pun intr-un vas de sticla, mai mare. Poate fi un borcan. Deasupra se toarna vin alb, natural, si vasul inchis se lasa la macerat timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza printr-un tifon curat. Se iau cate patru linguri pe zi in cure de cate doua saptamani, de cateva ori pe an.

Petalele florii se recolteaza prin ciupire de pe palarie si sunt folosite numai proaspete pentru prepararea tincturii. Petalele, bine spalate sub jet de apa rece, se toaca marunt si se pun intr-un borcan. Se toarna alcool alimentar cat sa le acopere si se lasa la macerat timp de zece zile dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pastreaza la rece, in sticle mici, bine inchise.

Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la preparare de catre persoanele care racesc foarte des. Se ia cate o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, timp de patru saptamani, chiar daca intre timp simptomele racelii dau semne de vindecare, in felul acesta consolidandu-se efectele curative.

Semintele de floarea soarelui sunt cunoscute mai mult ca aliment, consumate prajite, stare in care-si pierd mare parte din proprietatile terapeutice. Neprajite, dar bine uscate, semintele cu tot cu coaja, rasnite prin masina electrica de cafea, se recomanda pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.

La cinci lingurite de pudra se adauga tot atatea de apa si se amesteca pana se obtine o pasta care, dupa ce se lasa un sfert de ora la temperatura camerei, se ia intr-o singura priza, pe nemancate.

Palaria este partea care ramane dupa ce semintele au fost indepartate. Ceaiul care se obtine este un leac de neegalat contra durerilor de cap, a insolatiei si bolilor de piele. Palaria se taie in bucati mici care se pun la fiert pentru cateva minute intr-un litru de apa. Se ia ceaiul de pe foc si se lasa o jumatate de ora la racit, apoi se filtreaza. La nevoie, se beau doua cani pe zi.

Mierea de floarea-soarelui este cea mai puternic energizata, deoarece floarea ce urmareste mereu soarele capteaza si multa energie solara. Este singura miere care contine lecitina in stare pura. Mierea de floarea-soarelui se recomanda in caz de anemie, stari de surmenaj, efort fizic si intelectual. Elevii si studentii, cei care invata mult, ar trebui sa consume zilnic doua, trei lingurite din aceasta miere.

Sa avem sanatate!

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#ceai de floarea soarelui, #floarea soarelui compozitie, #tinctura de floarea soarelui , #remedii naturale