Puterile miraculoase ale citricelor - remedii naturale cu lamaie

Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 06:32
22612 citiri
Puterile miraculoase ale citricelor - remedii naturale cu lamaie
Foto: Pixabay

Lamaile nu ar trebui sa lipseasca din viata noastra: sunt pline de vitamine - vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina B6 - si de substante nutritive benefice pentru organism - acid folic, acid pantotenic, tiamina, flavonoizi, fier, magneziu, calciu, cupru, potasiu, zinc, fosfor. Astfel, lamaia este o sursa pretioasa de sanatate pe care natura ne-o daruieste si de care ar trebui sa profitam din plin.

Pentru inceput, retineti ca, pentru a ne bucura de beneficiile lamailor fara a ne pune sanatatea in pericol, este indicat sa le spalam foarte bine coaja, inainte de a le consuma, sau sa optam pentru lamaile organice.

Deasemenea, nu consumati niciodata suc de lamaie simplu, neamestecat cu apa, pentru ca poate afecta smaltul dintilor.

Puterile miraculoase ale lamailor

Regleaza Ph-ul

Desi in starea lor naturala lamaile sunt acide, in contact cu acidul gastric din stomacul nostru au efect alcalin. Practic, contrar asteptarilor, lamaile calmeaza stomacul, echilibreaza sucurile gastrice si pot reduce disconfortul in cazul arsurilor stomacale.

Intaresc sistemul imunitar

Lamaia este un antioxidant puternic, cu efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Astfel, este recomandata in cazuri de raceala, gripa, infectii ale tractului respirator, infectii urinare etc.

Curata sistemul digestiv

O dieta bogata in lamai, cu un consum de aproximativ doua lamai medii pe saptamana, asigura o curatare constanta si optima a colonului - echilibreaza digestia si functiile tractului digestiv si omoara bacteriile daunatoare.

Deasemenea, studiile au dovedit eficienta lamailor in tratarea viermilor intestinali si in calmarea simptomelor de indigestie sau constipatie, prin capacitatea lor de a stimula peristaltismul intestinal.

Au efect antibacterian

Lamaile sunt astringente, aseptice si antibacteriene. Pe langa efectele benefice in caz de infectii comune sau unele afectiuni cronice, lamaile au fost utilizate de-a lungul timpului si in tratamentul epidemiilor si bolilor mai grave, ca malaria, holera, dizenteria, difteria, febra tifoida.

Scad riscul de infarct

Lamaile contin mult mai mult potasiu decat alte fructe (merele sau strugurii, de exemplu).

Potasiul, alaturi de alte substante nutritive din compozitia lamailor, ne ajuta sa avem o inima sanatoasa. In plus, lamaile intaresc vasele de sange, prevenind astfel hemoragiile interne, si sunt foarte utile in tratarea hipertensiunii arteriale.

Faciliteaza absorbtia fierului

Atat fierul, cat si vitamina C, sunt greu de procurat din alimente, greu de asimilat si greu de depozitat. Cu toate acestea, consumate impreuna, se potenteaza reciproc.

Lamaile, fiind bogate si in vitamina C si in fier, pot fi utile pentru persoanele cu deficit de fier - chiar si in cazul celor care sufera de anemie feripriva.

Detoxifica ficatul

Lamaile sunt un excelent stimulent natural pentru ficat, prin capacitatea sucului lor de a dizolva toxinele acumulate in acesta.

Intarzie imbatranirea

Vitamina C din lamai neutralizeaza radicalii liberi, stimuleaza absorbtia oxigenului la nivel celular, optimizand respiratia celulara, si astfel, ne pastreaza organismul tanar si sanatos mai mult timp.

Sunt anticancerigene

Lamaile contin 22 de compusi anticancerigeni, inclusiv limonen, un ulei care incetineste si chiar opreste diviziunea celulara a celulelor maligne.

Remedii pe baza de lamaie

Pentru intarirea sistemului imunitar

Vitamina C, prezenta din belsug in lamai, este ideala pentru intarirea sistemului imunitar si pregatirea lui pentru a face fata virozelor si infectiilor de tot felul.

In plus, acidul ascorbic are proprietati antiinflamatoare, fiind eficient in tratarea bolilor respiratorii, precum astmul.

Infuzia din lamaie este un foarte bun intaritor al sistemului imunitar.

Doua lamai se taie in jumatati si se pun, impreuna cu 250 ml de apa, intr-un ibric, la fiert, la foc mediu. Se lasa sa fiarba aproximativ sapte minute, apoi se raceste si se bea, dimineata, pe stomacul gol.

Pentru detoxifiere

Pe langa proprietatile detoxifiante, lamaile ajuta si la arderea grasimilor, topind in mod natural tesutul adipos.

Infuzia din coaja de lamaie este ideala pentru detoxifierea organismului si absorbtia acizilor grasi.

Curatati coaja a cinci lamai si, impreuna cu 750 ml de apa (trei cani), puneti-le la fiert, la foc iute, timp de cinci minute, apoi lasati amestecul deoparte doua ore.

Beti un pahar din acest remediu, inainte de fiecare masa, timp de o saptamana.

Lamaie si menta, pentru imbunatatirea digestiei

Lamaia regleaza pH-ul din organism si imbunatateste digestia, ajutand la metabolizarea mai buna a alimentelor.

Menta este, desemenea un bun remediu pentru problemele gastrice: impiedica formarea gazelor si amelioreaza durerile si spasmele cauzate de colici.

Infuzia cu lamaie si menta este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru problemele digestive.

Zeama de la trei lamai, o mana de frunze de menta si un litru de apa (patru cani) se pun la fiert. Dupa primul clocot, se ia vasul de pe foc si se lasa la racit. Remediul se consuma de-a lungul zilei, oricand doriti.

Lamaie si sfecla pentru sanatatea ficatului

Combinatia dintre lamaie si sfecla este indicata pentru problemele hepatice, dar si pentru mentinerea bunei functionari a ficatului.

O sfecla, de marime potrivita, se spala bine si se zdrobeste in blender. Se adauga zeama de la doua lamai si 500 ml de apa (doua cani), iar amestecul se fierbe timp de 10 minute, apoi se lasa deoparte 20 de minute.

Acest remediu se consuma pe stomacul gol.

Cititi si:

Cele mai eficiente cinci masti antirid cu miere de albine

Noi imagini cu prințesa Kate. Starea ei de sănătate a alimentat tot felul speculații în ultimele săptămâni VIDEO
Noi imagini cu prințesa Kate. Starea ei de sănătate a alimentat tot felul speculații în ultimele săptămâni VIDEO
Noi imagini cu prinţesa Kate au fost publicate luni seară. Ea apare zâmbind alături de soţul ei, prinţul William, la o piaţă agricolă din Windsor, în vestul Londrei. Starea de sănătate...
Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Jucătorul echipei Inter Miami, Lionel Messi, s-a accidentat în meciul cu Nashville, din manşa secundă a optimilor Ligii Campionilor Concacaf, nu se va putea alătura lotului Argentinei pentru...
#sanatate, #natura, #remedii naturale, #lamai, #vitamine, #imunitate , #remedii naturale