Rozmarinul calmeaza crizele de astm

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 07:48
7583 citiri
Rozmarinul calmeaza crizele de astm

Denumirea rozmarinului vine de la latinescul "rosmarinus" care tradus ar fi "roua marii", numit asa deoarece creste pe cea mai mare parte a litoralului mediteranean din Franta, Spania, Portugalia si pana in Tunisia.

Rozmarinul este o planta aromatica perena, cu frunze verzi-argintii, asemanatoare cu ale bradului, si face flori de un albastru pal, mov sau roz. Poate fi cultivat atat in aer liber cat si in interior, ca planta decorativa, mai ales ca infloreste de dpua ori pe an, primavara si toamna.

Rozmarinul era folosit inca din antichitate ca planta medicinala, aromata si condiment. In Grecia antica, oamenii din popor ardeau crengute de rozmarin pe altarele zeilor.

Romanii il considerau planta sacra si egiptenii il foloseau la imbalsamarea faraonilor. In Franta s-au ars crengute de rozmarin pentru purificarea aerului din spitale pana in secolul al XX-lea.

Si astazi, rozmarinul este foarte apreciat de bucatari datorita aromei deosebite pe care o da preparatelor culinare. Frunzele de rozmarin pot fi folosite atat proaspete cat si uscate si, la fiert, nu-si pierd aroma specifica. Rozmarinul, ca planta aromata, se gaseste de cumparat in orice supermarket, uscat si sfaramat, de obicei, la pliculete.

Ca planta de leac, de la rozmarin se folosesc frunzele, tulpinile si varfurile florale care trebuie adunate in timpul infloririi. Principalele calitati terapeutice ale rozmarinului sunt analgezice, antiseptice, astringente, digestive, diuretice, stimulante si tonice generale.

Pentru a combate insomnia si a avea un somn odihnitor, se recomanda seara, la culcare, un ceai de rosmarin, indulcit cu miere de albine. Pentru tratarea nervozitatii se recomanda cate doua cesti de ceai pe zi, in cure de cate zece zile.

Rozmarinul este un bun stimulant pentru memorie. Se recomanda infuzie de rozmarin elevilor si studentilor in perioadele de teza si examene, cand au mult de invatat. Persoanele care sufera de reumatism sa faca zilnic bai cu infuzie de rozmarin si salvie, in parti egale.

Dupa mesele festive, copioase se recomanda o ceasca de ceai de rozmarin care ajuta digestia si stimuleaza functiile hepatice. Datorita parfumului sau deosebit, ceaiul de rozmarin este recomandat pentru calmarea acceselor de tuse si a crizelor de astm.

Infuzia din varfuri florale de rozmarin se obtine punand o lingurita de planta in 200 ml de apa fierbinte. Se lasa cinci minute la infuzat dupa care se strecoara si se indulceste. Decoctul, recomandat pentru bai, se face fierband, timp de cinci minute, o mana de planta intr-un litru de apa.

Sa avem sanatate!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#infuzie de rozmarin, #rozmarinul este calmant, #varfuri florale de rozmarin , #remedii naturale