Ruscuta-de-primavara sau floarea-Pastelui trateaza afectiunile inimii

Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 09:31
17394 citiri
Ruscuta-de-primavara sau floarea-Pastelui trateaza afectiunile inimii

Ruscuta-de-primavara, o floare frumoasa, de un galben stralucitor, infloreste intotdeauna in preajma Pastelui, vrand parca sa confirme legenda conform careia s-ar fi nascut din lacrimile lui Iisus Christos rastignit pe cruce.

O alta legenda, mult mai veche, legata de numele latinesc al florii, Adonis vernali, aminteste de grecul Adonis, un vanator chipes care s-a indragostit de Afrodita. Ares, zeul soarelui, indragostit si el de zeita frumusetii, il rapune, dar frumosul Adonis se transforma intr-o planta, ruscuta care infloreste din martie pana in aprilie, perioada in care se si recolteaza pentru uscare.

Ruscuta este folosita destul de des ca planta decorativa. Este insa si planta medicinala, fiind folosita cu rezultate deosebite in tratarea afectiunilor inimii si a tulburarilor neurovegetative.

Ruscuta creste spontan in zonele calcaroase si insorite, pe coastele abrupte, in pasuni si fanete, de la campie pana sus, in zona montana. In functie de zona in care creste, se mai numeste bulbuc, buruiana-calului, buruiana-de-talan, buruiana-neagra, chioara-gainii, cocosei, dedinita, deditei-galbeni, scanteita, spant, spanz, spanz-de-cal, spreut.

Planta are in pamant un rizom cu radacini negricioase si miros neplacut. Frunzele seamana foarte bine cu cele de marar. Florile de ruscuta sunt mari, cu un diametru de 6-8 cm, de culoare galben-aurie, lucioase, cu 5 sepale paroase, 10-20 petale lungi de 2-4 cm si numeroase stamine.

Pentru uscare, partea aeriana se aduna in timpul infloririi. Uscarea trebuie facuta imediat dupa recoltare, in incaperi bine aerisite. In scop medicinal, se folosesc numai florile si frunzele.

Datorita principiilor active pe care le contine, cardenolizi, flavone, acid aconitic, saponine, chinone, planta are proprietati cardiotonice de tip digital. Spre deosebire de digitala insa, ruscuta-de-primavara are actiune de scurta durata, insotita de activitati diuretice, calmante si usor hipotensoare.

Infuzia se face dintr-o lingurita de planta uscata peste care se toarna o cana de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat o jumatate de ora, apoi se strecoara. Ceaiul trateaza extrasistolele de natura nervoasa si tahicardiile. Migrenele se pot rezolva cu cateva picaturi de tinctura, luate zilnic.

Trebuie mentionat ca, in toata comunitatea europeana, ruscuta-de-primavara sau floarea-Pastelui este monument al naturii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ruscuta calmant, #ruscuta floarea pastelui, #ceai de ruscuta, #ruscuta planta monument, #ruscuta proprietati , #remedii naturale