Salcamul, arma perfecta impotriva asteniilor

Joi, 03 Martie 2011, ora 09:24
5246 citiri
Salcamul, arma perfecta impotriva asteniilor
Foto: Arhiva

Se cunoaste de multa vreme efectul benefic al florilor de salcam asupra celor "cu nervii la pamant", asupra persoanele sensibile la schimbarea de anotimp, in cazurile de depresie si in cele pe care ne-am obisnuit sa le numim "astenie de primavara".

Un tratament, mai ales pentru doamne

Tratamentul cu flori de salcam s-a transmis din generatie in generatie, ca fiind indicat contra tusei, contra unor afectiuni ale tractului respirator, ca emolient, ca antinevralgic, calmant si sedativ.

Intre timp, s-a constatat ca florile de salcam actioneaza si in directii carora medicatia clasica ori nu le acorda atentie, ori nu le gaseste solutie: consecintele tensiunilor sufletesti, ale starilor conflictuale in familie sau in societate, starea de agresivitate si irascibilitate, de iritare nervoasa, de epuizare a fortei intelectuale.

Substanta aromata este folosita cu success la insomnie, anxietate, depresie, stress, dureri de cap. Este utila contra tulburarilor de memorie, contra pierderii poftei de mancare pe fond nervos, sau, dimpotriva in cazul foamei excesive.

Multe din acestea apar in stransa legatura cu starea vremii sau cu anotimpul, fapt pentru care au fost inglobate in expresia "astenie de primavara" - o stare greu de definit, specifica adesea femeilor tinere, dar si celor trecute de prima tinerete.

Terapia prin plimbare

In asemenea caz, tratamentul naturist, efectuat intr-un ambient aromat si incantator, chiar as zice intr-o companie placuta, poate avea efecte imposibil de obtinut prin mijloacele medicinii.

Fara sa dispretuim cana cu ceai, care vine cu aportul ei atat cat poate, nu trebuie uitat ca natura este dispusa sa ne ofere virtutile ei prin mijloace mult mai eficiente si, indeosebi, mai placute.

Pentru a combate starea de incordare sau stres, terapeutii recoamnda simpla plimbare intr-o zona plantata cu salcami, inhaland, in acest cadru incantator, parfumul emanat de flori.

Efectul linistitor asupra organismului se poate produce imediat si poate ramane de durata - cel putin pana a doua zi, cand repetarea este binevenita. Dupa o saptamana sau doua, efectul ramane instalat definitiv, sau cel putin pana in primavara urmatoare, cand cura poate fi reluata.

Primavara insasi este o terapie

S-a mai constatat ca inhalarea aromei de flori proaspete, in corelare cu acel exercitiu fizic usor pe care il reprezinta plimbarea, dar si cu placerea de a savura aerul primaverii, se manifesta asupra sistemului nervos mult mai eficient decat consumand ceaiuri sau alte produse, provenite din frunze uscate.

Natura insasi ne sugereaza ca nu trebuie ratata venirea primaverii, cand o cura in paduricea cu salcami, repetata an de an, ne poate scuti de frecventarea cabinetelor medicale in timpul anului.

Fireste ca, in afara sezonului, ceaiurile au o contributie importanta. Infuziile combat tusea, bolile respiratorii, insomnia, starea de neliniste, uneori afectiunile biliare si gastrice.

Nu e neglijabil nici faptul ca, datorita continutului ridicat de flavone si robinozide, ceaiul de salcam - baut cald, sau rece - are efecte diuretice si antiinflamatoare, contribuind la ameliorarea unor dureri reumatice sau de natura dentara.

Nu ocoliti medicul!

Poate cea mai importanta calitate a tratamentului cu salcam este aceea ca, influentand sistemul nervos, actioneaza in cele din urma asupra multor probleme ale organismului, inclusiv boli de stomac, ficat, bila, plamani, prostata.

Uneori, terapiile naturiste dau atata satisfactie incat bolnavii sunt tentati sa creada ca este la latitudinea fiecaruia sa aleaga intre automedicatie si consultarea medicului.

Ar fi o abordare gresita. Acel minimum de consult, ma refer la medicul de familie, nu trebuie evitat niciodata. Este mult mai sanatos sa adoptam orice tratament, fie si naturist, cu confirmarea medicului, decat sa procedam pe dibuite: chiar si nevinovatele arome ale florilor au uneori contrindicatii - unele care pot avea chiar efecte grave, daca le ignoram.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#flori salcam, #ceai salcam, #tratament flori salcam, #astenie primavara , #remedii naturale