Sarea in bucate si beneficiile ei ca remediu naturist

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 13:58
10576 citiri
Sarea in bucate si beneficiile ei ca remediu naturist

Se stie ca mancarea fara sare nu are nici un gust si, ca in poveste, iti dai seama de acest lucru atunci cand lipseste din mancare ori cand, din diferite motive de sanatate, medicul iti interzice temporar sa o consumi.

Excesul de sare insa, dauneaza grav sanatatii, si mai ales, persoanele suferinde trebuie sa respecte intocmai sfatul medicului.

In doze mici, acceptabile organismului, sarea nu este nociva. Din contra, este un bun stimulent, care provoaca o stare de spirit optimista si o senzatie de caldura placuta, ca si piperul ori hreanul. Cercetatorii insa, au observat ca persoanele suferinde de boli de rinichi, care consuma sare in exces, fac adesea edeme ca rezultat al excesului de sare in sange. De asemenea, sarea impiedica eliminarea acidului uric, acutizand in acest fel, simptomele unor boli precum reumatismul sau guta.

Cea mai frecventa problema de sanatate legata de consumul excesiv de sare este cresterea tensiunii arteriale care poate avea ca urmare accidente vasculare sau boli coronariene. Excesul de sare provoaca pierderi mari de calciu la nivelul oaselor ceea ce, odata cu varsta, creste riscul de a face osteoporoza, mai ales la menopauza.

Sarea multa, peste cantitadea admisa, 15 grame pe zi, poate provoca ulcer si cancer gastric. Suferinzilor de astm, sarea in exces le poate accentua severitatea simptomelor. Sarea mai poate reprezenta un pericol pentru persoanele care sufera de arteroscleroza, alergie, obeze, cele care sufera de constipatie.

Pentru a nu avea de suferit mai tarziu, specialistii recomanda, chiar si persoanelor sanatoase, un consum moderat de sare si inlocuirea sarii, atunci cand se poate, cu verdeturi care pot inlocui sarea.

Utilizari terapeutice

Dincolo de faptul ca este un element esential vietii, cu conditia sa fie naturala si sa nu fie folosita in exces, sarea este unul dintre cele mai vechi remedii din lume, in medicina populara romaneasca mentionandu-se peste o suta de utilizari terapeutice si magice ale sarii.

Persoanele care au tensiunea mica, sub limitele normale, trebuie sa ia dimineata, pe nemancate, un varf de cutit de sare, care se inghite cu un sfert de litru de apa plata. Tratamentul se face macar o jumatate de an, perioada in care se recomanda un regim alimentar preponderant vegetarian.

Nasul se desfunda imediat cu o solutie preparata dintr-o lingurita de sare dizolvata intr-un pahar de apa calda. Se pune apa in palma si se trage alternativ, cand pe o nara, cand pe cealalta. Nu apelati la acest procedeu daca narile sunt ranite si va ustura. Va vor ustura si mai tare.

In intoxicatii, voluntare sau involuntare, cu substante luate pe cale orala, sarea este un leac imediat si de mare folos. Intr-un litru si jumatate de apa se dizolva o lingura de sare naturala si solutia se bea rapid, pe nerasuflate. Imediat se produce o senzatie puternica de voma si continutul stomacului este evacuat in intregime.

Se stie ca in anotimpul rece, durerile reumatice sunt mai puternice ca oricand. Tratamentul medicamentos nu numai ca este foarte scump, dar, daca alina durerile, distruge alte organe. Sarea poate fi o optiune de alinare a durerilor reumatice.

Sarea, din cea care se foloseste toamna la muraturi, incalzita la cuptor sau intr-un ceaun de tuci, se pune intr-un saculet ori o soseta de bumbac si se aplica fierbinte pe locul bolnav. Este bine sa fie acoperita cu o perna sau o patura groasa pentru a o mentine calda cat mai mult timp.

Foloseste numai sare naturala, mare, netratata si neprelucrata pentru ca numai aceasta e de leac. Sarea "fina", de masa, nu are proprietati vindecatoare.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#sarea pericole sanatate, #sarea remedii naturale , #remedii naturale