Sofranul usureaza digestia si distruge tumorile

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 09:50
28411 citiri
Sofranul usureaza digestia si distruge tumorile

Originele sofranului, cel mai scump condiment din lume, nu sunt nici acum certe. A fost introdus in Europa de mauri, prin Spania. Pretul extrem de ridicat al sofranului, de 30.000 - 40.000 de euro pe kg, se justifica prin faptul ca, pentru un kg de condiment trebuie in jur de 200.000 de flori din care se retin numai stigmatele, dar si de faptul ca este o cultura manuala, care nu suporta mecanizare, sofranul fiind o planta capricioasa.

In gastronomie, sofranul se foloseste la condimentarea mancarurilor de peste si a felurilor pe baza de orez, conferinduri-le un gust placut si o culoare deosebita. Sofranul, insa, trebuie folosit cu moderatie, din cauza gustului amarui.

Intareste inima si alunga anemia

Stigmatele rosii contin uleiuri esentiale, substante amarui si colorant galben. Ca remediu terapeutic, condimentul intareste inima si ajuta impotriva anemiei si a problemelor cauzate de suprasolicitarea organismului. In Orient, mai ales, sofranul este considerat un afrodiziac.

In trecut, la vremea lor, romanii puneau sofran in apa de baie, iar in Evul Mediu, femeile il foloseau la prepararea pomezilor de par pentru a atrage, in acest fel, barbatii. Astazi, datorita actiunii sale asemanatoare cu cea a hormonilor, sofranul este folosit in tratamentul infertilitatii.

Curcumina, substanta care se gaseste in compozitia sofranului, previne dezvoltarea tumorilor, sofranul dovedindu-si eficienta in cancerul de san, stomac si uter.

Datorita calitatilor sale antiinflamatoare, sofranul s-a dovedit a fi un bun regenerator al pielii distruse de arsuri, in aceste probleme cea mai recomandata fiind tinctura de sofran. Pentru arderi interne, precum cele de col uterin, de exemplu, exista medicamente care au sofran in compozitie.

Tinctura se prepara si acasa, punand intr-un vas de sticla, borcan, 20 de grame de sofran, planta uscata si maruntita, peste care se toarna un sfert de litru de alcool de 70 de grade.

Se lasa la macerat timp de doua saptamani, perioada in care vasul se agita zilnic. La sfarsit, se strecoara si, zilnic, din acest amestec, se iau pana la zece picaturi, diluate in putina apa.

Sub forma de infuzie, sofranul usureaza digestia si are efecte bune in balonare si constipatie. Pune o jumatate de lingurita de sofran, planta uscata si maruntita, intr-o cana de apa fiarta si lasa la infuzat. Se bea jumatate de cana de ceai dupa masa de pranz si cealalta jumatate, dupa masa de seara.

Calmant natural

Cercetarile au stabilit ca sofranul este un calmant natural. Uleiul esential de sofran linisteste mintea si trateaza depresiile si melancolia. Documente vechi atesta faptul ca arabii il foloseau ca anestezic.

Atentie, insa, sofranul poate sa faca si rau. Nu consuma mai mult de doua grame de sofran pe zi pentru ca devine toxic. E de preferat ca femeile gravide sa-l evite deoarece poate provoca avort.

Sa avem sanatate!

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Sofran condiment medicament, #sofran afrodiziac natural, #sofran proprietati, #sofran anemie, #sofran depresie , #remedii naturale