Tincturi de sezon, care vindeca

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 09:51
14836 citiri
Tincturi de sezon, care vindeca

Tincturile sunt extracte din plante care se obtin din combinarea lor cu alcool alimentar, de macar 60 de grade, rachiu facut in casa ori votca. In prepararea tincturilor, se interzice folosirea alcoolului etilic sau a spirtului medicinal, care pot provoca grave probleme de sanatate.

Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp de doi ani de cand a fost culeasa planta.

Tinctura de propolis

Propolisul, numit si clei de albine sau penicilina romaneasca este un produs apicol deosebit de pretios, alcatuit dintr-un amestec de substante rasinoase, lipicioase, de culoare cafenie sau verde-brun, cu aroma placuta de rasina.

Propolisul poate fi utilizat si ca remediu impotriva imbatranirii, dar si ca produs miraculos, cu rezultate extrem de bune in tratarea urmatoarelor afectiuni: acnee, astm, artrita, arsuri, opariri, gingii care sangereaza, basici, afte, gripa, diaree, eczeme, raceala, gastrita, guta, febra ridicata, caderea parului, muscaturi de insecte, diverse inflamatii, psoriazis, ulcer, dureri dentare si nu numai.

Intr-o suta de ml de alcool rafinat se pun 10 gr de propolis solid, granule, si se lasa la macerat 8 zile. De cateva ori pe zi sticla trebuie agitata, de aceea este bine s-o tineti pe masa, in bucatarie, la vedere. Chiar si dupa cele 8 zile de macerare, cand tinctura poate fi folosita, propolisul poate sa ramana in sticla.

Solutia de propolis nu se dizolva in lichid, de aceea se administreaza pe paine sau zahar, cubic sau tos. Se iau cate 10 picaturi de cateva ori pe zi pe miez de paine sau zahar.

Atentie! Tinctura de propolis de culoare maro pateaza!

Tinctura de tataneasa

Tataneasa este una din cele mai pretioase plante medicinale de pe meleagurile noastre. In scop terapeutic, de la tataneasa se foloseste mai ales radacina. Ca sa prepari tinctura de tataneasa, ai nevoie de cateva radacini bine curatate si spalate. Se pun radacinile intr-un vas de sticla, borcan, si se toarna peste ele rachiu de secara sau de fructe, cat sa le acopere bine.

Amestecul, bine acoperit, se lasa la macerat, la caldura, la soare ori langa o soba, pentru doua saptamani. Se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici. Pentru uz intern, tinctura se combina cu ceai sau se dilueaza cu apa.

Extern, se adauga la comprese sau se foloseste in masajul local. Tataneasa trateaza rani, leziuni interne si externe, reumatism, inflamatii articulare, contuzii, hematoame.

Tinctura din coji de nuci verzi

Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei. Acum e timpul sa profiti. Le vei gasi in jurul nucului. Aduna-le doar pe acelea verzi, cu aspect sanatos si pune-le la uscat in strat unic, la lumina puternica.

Ca sa prepari tinctura, pune intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de coji verzi (se macina cojile bine uscate si maruntite prin rasnita de cafea) peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar. Borcanul se inchide bine si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani, perioada dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

In caz de nevoie se administreaza cate o lingura de tinctura diluata in putina apa, de trei - patru ori pe zi. Preparatul obtinut in acest fel este foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#propolis antibiotic, #tataneasa beneficii, #coji de nuci, #tincturi din plante beneficii , #remedii naturale