Trei-frati-patati, planta care vindeca toate bolile de piele

Marti, 17 Mai 2011, ora 10:21
115151 citiri
Trei-frati-patati, planta care vindeca toate bolile de piele

Trei-frati-patati, denumita stiintific Viola tricolor, cunoscuta la noi si ca barba-imparatului, buruiana de noua daruri, caltunasi de camp, flori domnesti, pansele salbatice sau tamaioara, este o planta care creste spontan prin fanetele de munte, dar si pe campuri, pe pajisti, in locuri virane si la margini de drum.

Infloreste de la sfarsitul lunii mai si pana in septembrie. In scop terapeutic, se culeg tulpinile inflorite cu tot cu frunze, dar fara radacini.

Legenda

Numele plantei ar putea parea ciudat, dar este explicat de legenda care circula si care spune ca demult, trei frati, fii de imparat, au pornit la lupta impotriva unui balaur infricosator care-i teroriza pe supusii imparatiei. Cand erau gata sa-l rapuna, balaurul le-a spus celor trei frati ca, daca-l vor omori, vor avea mult de suferit, dar ei nu au cedat amenintarilor balaurului si l-au omorat.

Indata insa trupurile lor s-au umplut de bube si din frumusetea lor n-a mai ramas nimic. Pentru ca nu puteau iesi in lume in halul in care aratau, cei trei frati s-au asezat in genunchi si s-au rugat sa li curme suferinta. Dumnezeu le-a ascultat rugamintea si i-a transformat intr-o floare cu miros abia simtit si suav, care vindeca boli de piele si care se numeste Trei-frati-patati.

Buna si pentru astm si alergii

Intern, planta se administreaza sub forma de infuzie combinata, pulbere si tinctura. Infuzia combinata se prepara punand de seara, la inmuiat, doua linguri de planta in 250 ml de apa la temperatura camerei. Dimineata se filtreaza si maceratul se lasa deoparte. Peste planta ramasa se toarna o cana de apa oparita, se acopera vasul si se lasa la racit o jumatate de ora, apoi se filtreaza si se combina infuzia rezultata cu maceratul.

Infuzia combinata se recomanda persoanelor alergice, planta avand capacitatea de a preveni ori de a diminua reactiile alergice. Se beau doua - trei cani pe zi, pe stomacul gol, in cure de una - doua luni, mai ales la inceput de primavara.

Persoanelor care sufera de astm li se recomanda sa bea cate o cana de infuzie combinata, de trei ori pe zi, indulcita cu miere de salcam. Infuzia combinata de Trei-frati-patati se recomanda in caz de guta si reumatism, cate un litru pe zi, in mai multe repreize, pe nemancate. Cura trebuie sa tina macar 30 de zile, si de regula, se face primavara si toamna.

Pulberea se obtine din planta bine uscata si maruntita, care se da prin rasnita electrica de cafea. Se macina doar atat cat sa ajunga pentru doua saptamani. Pulberea se administreaza in caz de hipertensiune arteriala, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de patru saptamani, cu pauze de doua - trei saptamani.

Tinctura se obtine din 20 de linguri de planta uscata, macinata cu rasnita de cafea, peste care se toarna doua pahare de alcool alimentar, de 90 de grade, si un pahar de apa. Se amesteca bine, se inchide vasul si se lasa la macerat zece zile, dupa care tinctura obtinuta se filtreaza si se pastreaza la loc rece si intunecos, in sticle mici, de culoare inchisa.

Indicat in spalaturi nazale

Extern, infuzia de Trei-frati-patati poate fi folosita in spalaturi nazale, indiferent ca este vorba de o afectiune pe fond alergic sau infectios.

Se recomanda, de asemenea, si in spalaturi vaginale contra leucoreei, o data pe zi, timp de sapte zile la rand. In toata aceasta perioada, insa, trebuie bauta si cate o cana de ceai.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#trei frati patati antialergic, #trei frati patati infuzie, #trei frati patati antireumatic , #remedii naturale