4 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre gatitul la oala sub presiune

Advertorial
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 13:39
94362 citiri
4 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre gatitul la oala sub presiune

Mai ales in mediul online, vei gasi o sumedenie de pareri diferite despre prepararea alimentelor la presiuni mari. Daca unii spun ca, folosirea unui recipient cu presiune poate fi un pericol, altii, dimpotriva, il considera unul dintre cele mai utile in bucataria lor.

In cele ce urmeaza, iti explicam rapid care sunt aspectele ce trebuie sa te intereseze.

Precautii la utilizare

Este plin Internetul de "povesti de groaza", despre utilizatori care au suferit arsuri grave sau chiar si-au pierdut viata, folosind defectuos o oala de fiert sub presiune.

In mod normal, un dispozitiv care nu are niciun defect din fabrica si care este utilizat conform instructiunilor, nu ar trebui sa prezinte aceste riscuri.

Totusi, statisticile arata ca cele mai frecvent intalnite rani sunt arsuri de gradul 2 (profunde), datorate fie unei garnituri cu probleme, fie neglijentei persoanelor care utilizeaza incorect accesoriul.

Riscul creste atunci cand recipientul este umplut peste limita indicata de producator si mai ales cand capacul este indepartat prea curand, inainte ca supapa de evacuare a aburului fierbinte sa fie lasata sa il elimine in mod corespunzator.

Beneficii ale utilizarii

Deoarece, la presiuni inalte, va fi utilizata inclusiv o temperatura de fierbere mai mare, alimentele preparate astfel vor fi gatite intr-un timp mult mai scurt.

Totodata, studiile au aratat ca, nu numai bacteriile si alte microorganisme daunatoare sunt eliminate in timpul fierberii la presiune inalta, ci si anumite toxine sau substante care pot inhiba absorbtia corecta a nutrientilor din alimente.

Spre deosebire de metoda prajirii in ulei, cea a fierberii la presiune nu prezinta riscul ingerarii unor compusi toxici si, din moment ce scade timpul prelucrarii termice, multi nutrienti care altminteri ar fi distrusi la temperaturi inalte, se pastreaza in cantitati suficiente in alimentele preparate.

Pe langa economia de energie, fiind necesara mai putina caldura pentru a fierbe alimentele, poti economisi si pe alte planuri, deoarece nu mai exista riscul stropirii zonei de gatit, iar apoi nu mai e nevoie sa cureti de fiecare data aragazul.

Alimente ce pot fi fierte astfel usor

Cel mai des, utilizatorii fierb naut, mazare, fasole si carne in oala cu presiune. Din fericire, exista si studii care confirma faptul ca gradul de digestibilitate al unor macronutirenti pentru care sunt consumate cu predilectie aceste alimente, anume proteinele, va creste, daca fierbem sub presiune respectivele ingrediente.

Totodata, orice aliment poate fi fiert intr-un astfel de recipient, insa conteaza sa ai la dispozitie si repere clare, in legatura cu timpul si cu presiunea de procesare. Daca pentru carnea de vita se recomanda in jur de 45 de minute de fierbere, pentru cea de porc si de pui de tara vor fi suficiente cam 25-30 minute.

Mazarea se lasa cam 20 de minute, in timp ce pentru fasole va trebui sa dublezi acest timp. In 5-7 minute vei fierbe orezul sau legume radacinoase, cum ar fi cartofii sau telina. In 5 minute se vor coace usor inclusiv vinete, praz, varza si dovlecei.

Retete care ies mai bine, daca folosesti oala cu presiune

Daca te gandeai pana acum ca fierbi doar alimentele in forma lor bruta, poti sa incerci si retete mai complicate. Gasesti online retete de sarmale, zacusca, ghiveci, ciorba de burta, ciorba de fasole sau tocanita - toate adaptate pentru gatitul sub presiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#oala sub presiune, #gatit oala presiune , #retete dietetice