Bolnavii stiu ca diabetul provine de la excesul de zahar, fapt pentru care zaharul nu le este permis sub nici o forma si in nici o cantitate, oricat de mica.
Mai mult, medicul le limiteaza consumul unor alimente bogate in carbohidrati, capabili sa determine cresterea glicemiei in sange: paine, paste fainoase, cereale, unele fructe.
Aceasta nu inseamna insa ca bolnavul de diabet este condamnat sa nu guste deserturi. Dimpotriva, pentru indulcirea alimentelor, exista pe piata o gama larga de indulcitori, cum sunt pastilele de zaharina, prafurile care imita zaharul si indulcitorii lichizi, de forma siropurilor - toate fara zahar.
Exista si dulciuri gata preparate, majoritatea din import si toate foarte scumpe. Cele de mai jos cuprind cateva retete de dulciuri mult mai ieftine, fara zahar si de tipul celor admise de medic.
Crema de cacao
Ingrediente: fulgi de ovaz (30 g = 14 glucide), iaurt degresat 1% grasimi (100 g = 4 glucide), cacao (o lingurita = 1 glucide), indulcitor praf sau lichid (conform indicatiilor de pe prospect).
Preparare: fulgii de ovaz cantariti se amesteca in stare uscata cu cacao si cu indulcitorul, se adauga iaurtul, se omogenizeaza - eventual cu mixerul - si se lasa 1/2 ora, pana cand amestecul capata consistenta.
Se serveste ca atare. Veti avea o surpriza: gustul este foarte asemanator cu al cel cremei de amandina.
Crema de portocale
Ingrediente: fulgi de ovaz (30 g = 14 glucide), iaurt degresat 1% grasimi (75 g = 3 glucide), coaja dela o portocala rasa (numai stratul de suprafata, altfel gustul devine amarui = zero glucide), sucul de la o portocala (35 g = 5 glucide)
Preparare: fulgii de ovaz cantariti se amesteca in stare uscata cu cacao si cu coaja rasa, se adauga iaurtul si sucul, se omogenizeaza - eventual cu mixerul - si se lasa 1/2 ora, pana cand amestecul capata consistenta. Se serveste ca atare. Are un gust placut, racoritor.
Crema de lamaie
Ingrediente: fulgi de ovaz (15 g = 7 glucide), smantana slaba (40 g = 0 glucide), coaja de la o lamaie (numai stratul de suprafata, altfel gustul devine amarui = zero glucide), sucul de la o lamaie (10 g = 1 glucide)
Se prepara asemanator cu crema de portocala, gustul este racoritor si placut, dar mult diferit fata de crema clasica de lamaie, cea cu ou si faina.
Alte creme de fructe
Se pot prepara, tot pe baza fulgilor de ovaz, creme din orice fructe, cu urmatoarele mentiuni:
Ingrediente: fulgi de ovaz (15 g = 7 glucide), smantana slaba (30 g = 0 glucide), pulpa de fructe zdrobita manual sau cu mixerul: mere, caise, visine, mure, piersici, zmeura, capsuni, cireste (65 g = cca 7 glucide), pepene galben, afine, mandarine (40 g = cca 4 glucide). Bananele, strugurii si prunele nu sunt recomandate.
Tort dietetic
Se prepara un blat de tort clasic, subtire, preferabil de tipul pandispan, dar din faina integrala si fara zahar. In locul zaharului, se poate folosi un indulcitor care permite coacerea pana la anumita temperatura si care exista in comert.
Se poate insiropa, cu indulcitor diluat in lapte nedegresat, cu adaos de aroma artificiala. Nu se glazureaza, dar se umple si se acopera cu una din cremele de mai sus. Se poate orna cu fructe.
Inainte de a-si doza felia, diabeticul va calcula continutul de glucide, astfel: blatul calculat dupa ponderea painii albe, crema calculata dupa continutul specificat mai sus.
Gem de mere fara zahar
Ingrediente: mere bine coapte, indulcitor.
Mod de preparare: merele se curata de coaja, se indeparteaza cotorul cu semintele, se dau prin razatoare sau se maruntesc in aparatul de maruntit zarzavat si se pun la fiert cu putina apa (nu multa, ca sa nu devina compot). Se fierbe mestecand, sau se introduce in "bain-marie".
Cand lichidul a scazut si pasta a capatat oarecare consistenta, se ia de pe foc, se introduce indulcitor, dozat dupa indicatiile furnizorului, si se aseaza IMEDIAT in borcane fierbinti, curate, care se inchid cu capace etanse.
Pastrare: se pastreaza numai la frigider. Nu rezista timp indelungat.
Continutul de glucide depinde de consistenta pastei. Se mananca uns pe paine, in strat foarte subtire.