Fii in forma: Adevarul despre produsele dietetice si la ce trebuie sa fii atent

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 08:26
3715 citiri
Fii in forma: Adevarul despre produsele dietetice si la ce trebuie sa fii atent
Foto: Nutri Shape

Te simti mai putin vinovat atunci cand mananci produse "light" sau "low fat" in perioadele cand vrei sa slabesti? Magazinele alimentare sunt pline de produse "light": de la biscuiti si chipsuri, pana la dressinguri pentru salate si produse lactate.

Ei bine, trecerea la produsele light s-ar putea sa nu fie cu adevarat una potrivita, explica pentru Ziare.com Alexandra Ispas, nutritionist si Life Coach NutriShape.

Doar pentru ca eticheta spune "light" sau "scazut in grasimi" nu inseamna ca este cu adevarat un produs sanatos sau care ne ajuta sa slabim.

De exemplu, cascavalul cheddar are 34,9 grame de grasime pentru 100 de grame de produs. Varianta "light" are 21,8 grame de grasime pentru 100 de grame de produs. Desi exista o diferenta intre cele doua, si varianta light este considerata in continuare un produs bogat in grasimi si nu va ajuta la o scadere in greutate daca este consumata frecvent pentru simplul fapt ca are un numar similar de calorii.

Multe dintre produsele "low fat" au un continut de grasimi redus, insa, de cele mai multe ori, numarul caloriilor dintre produsul original si cel "light" este asemanator.

Pentru a compensa lipsa grasimilor din alimente, producatorii adauga de cele mai multe ori ingrediente precum zahar, faina si sare. In plus, uneori aceste alimente nu sunt destul de satioase, iar tu vei consuma mai mult decat este necesar.

Daca vei manca trei portii de inghetata low-fat, unde o portie are trei grame de grasimi si 250 de calorii, inseamna ca ai mancat doar noua grame de grasimi, insa 750 de calorii!

Intr-un studiu cunoscut, participantilor li s-a dat sa aleaga intre doua boluri de bomboane M&M: unul cu bomboanele originale si unul pe care era eticheta "low fat". Cercetatorii au descoperit ca participantii la studiu care au ales bolul cu bomboane "low-fat" consumasera in medie cu 30% mai multe bomboane.

Desi unele produse "light" pot ajuta la scaderea in greutate sau la mentinerea ei, este clar ca de multe ori nu este cazul. Este recomandata citirea etichetelor alimentare pentru a remarca numarul de calorii al produselor si pentru a afla daca sunt incarcate cu zahar si aditivi.

Fii in forma: Cum ne pregatim pentru sezonul cald

Cateva informatii folositoare pentru alegerea produselor dietetice:

Produsele "fat-free" trebuie sa aiba mai putin de 0,5 grame grasimi/portie;

Produsele "low-fat" trebuie sa aiba maxim trei grame grasimi/portie;

Produsele "grasimi reduse" trebuie sa aiba cu cel putin 25% mai putine grasimi decat versiunea originala a produsului;

Produsele "light" trebuie sa aiba cu 1/3 mai putine calorii decat varianta originala a produsului sau cu 50% mai putine grasimi.

Alexandra Ispas - Nutritionist si Life Coach at NutriShape (www.nutrishape.ro) - a absolvit Facultatea de Nutritie Globala si Sanatate, specializare in "Lifestyle Coaching & Fitness Management", in cadrul Universitatii Metropolitan (Copenhaga, Danemarca). A condus workshopuri in Danemarca dedicate atat nutritiei si sanatatii fizice, cat si coaching-ului si sanatatii psihice. Alexandra este adepta practicilor integrative ce imbina cercetarea de ultima generatie si conceptul de sanatate holistica.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adevarul despre produsele dietetice, #adevar produse dietetice, #produse dietetice pericol , #retete dietetice