Reteta nutritionistului: Spaghete din grau dur cu creveti

Marti, 21 Iunie 2016, ora 17:17
12390 citiri
Reteta nutritionistului: Spaghete din grau dur cu creveti
Foto: Anca Fota

Pastele - un aliment pe care unii oameni il evita, de teama sa nu acumuleze kilograme, iar altii il consuma la orice ora si in orice combinatie fara sa se gandeasca prea mult.

Ideal ar fi sa ne situam undeva la mijloc, sa invatam cum sa alegem pastele sanatoase, cum sa le gatim si sa le combinam corect si cand sa le mancam, astfel incat sa nu existe riscul de ingrasare.

Pe piata gasim doua categorii de paste: pastele din grau moale, din faina alba, care sunt lipsite de nutrienti si ne aduc in alimentatie doar "calorii goale" si pastele din grau dur sau integrale, care sunt bogate in nutrienti si fibre.

Este clar ca cel mai bine ar fi sa consumam pastele din grau dur sau integrale, dar si acestea au o incarcatura calorica mare si din acest motiv este bine sa le consumam doar la masa de pranz, cel tarziu la orele 14:00-15:00, pentru a evita riscul de ingrasare.

Pe langa faptul ca nu sunt recomandate la masa de seara, la fel de important este sa stim si ca acestea nu se combina cu carne, oua si lactate, deoarece aceste combinatii sunt greu digerabile pentru organism, iar acest lucru favorizeaza ingrasarea. Pastele se combina cu legume, leguminoase, ciuperci si cel mult cu fructe de mare.

O reteta delicioasa de paste ar putea fi aceasta:

Spaghete din grau dur cu creveti

Ingrediente pentru doua portii:

Spaghete din grau dur - 200g (in stare uscata, fierte ajung la 400g) ;

Creveti prefierti decorticati - 200g;

Suc de rosii - 100ml (jumatate de pahar) ;

Ulei de masline - 20ml (2 linguri) ;

Usturoi - 3-4 catei zdrobiti;

Sare si piper - dupa gust;

Patrunjel proaspat - jumatate de legatura.

Mai intai punem apa la fiert intr-un vas cu un volum de minimum 2 litri. Cand apa a dat in clocot punem spaghetele rupte (in 2 sau in 3) si le lasam sa fiarba in apa cu sare atat cat scrie pe ambalaj, de obicei undeva intre 7 si 9 minute.

Intre timp gatim crevetii:

Intr-o tigaie non-adeziva punem doua linguri de ulei de masline in care calim timp de un minut usturoiul zdrobit; adaugam apoi si crevetii si sotam cu totul timp de 5-7 minute; adaugam patrunjelul proaspat tocat si sotam timp de inca un minut; la final adaugam sucul de rosii si lasam sa fiarba cu totul timp de 2-3 minute.

Peste crevetii cu sos adaugam spaghetele fierte si bine scurse, condimentam cu putina sare si piper, dupa gust, amestecam bine, scoatem pe farfurie si mai putem presara deasupra putin patrunjel proaspat tocat.

O portie cantareste aproximativ 350g, iar valorile nutritionale/portie sunt:

Proteine - 34g;

Lipide - 13g;

Glucide - 75g;

Fibre - 8g;

Calorii - 550kcal.

Aceasta reteta o putem pregati la masa de pranz, in weekend, pentru intreaga familie. Este o masa satioasa, simpla si rapid de pregatit si foarte gustoasa.

Anca Fota, specialist in nutritie (www.ancafota.ro)

Daca aveti vreo intrebare pentru colaboratorii Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Spaghete din grau dur cu creveti, #spaghete cu creveti, #reteta spaghete cu creveti , #retete dietetice