Patrunjelul, un zarzavat cu multiple valente terapeutice

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 18:12
7485 citiri
Patrunjelul, un zarzavat cu multiple valente terapeutice

Patrunjelul este unul din cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi de la noi, folosit atat crud, in salate, cat si in diverse mancaruri gatite.

Datorita compozitiei sale, patrunjelul este un tonic general, un antioxidant si purificator al organismului, intareste imunitatea, are proprietati antitumorale si antialergice.

In scop terapeutic, in medicina populara se foloseste planta intreaga, radacinile, frunzele si tulpinele si semintele. Patrunjelul este bogat in vitamina C, B si E, provitamina A, fier, mangan, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, iod, clorofila, precum si un aminoacid numit histidina, care impiedica dezvoltarea tumorilor.

Cercetatorii sustin ca patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat portocala si continutul in fier este mult mai mare decat cel din spanac. 25, 30 de grame de patrunjel asigura necesarul zilnic de vitamina C.

O cura de salata de frunze de patrunjel, de 10, 14 zile, este tonica si revigoranta, detoxifica organismul, contribuind, in acest fel, la mentinerea sanatatii. O astfel de salata se recomanda ca un excelent purificator si dupa un consum exagerat de alcool, cafea, tigari ori mancaruri exagerat de grase.

Cum prepari salata de patrunjel

Se taie marunt o legatura de patrunjel proaspat si cativa catei de usturoi. Se adauga putin ulei de masline si zeama de lamaie. Se amesteca bine si, pentru gust, se poate presara gomasio, un amestec de sare si seminte de susan.

Sucul se prepara dand radacina de patrunjel prin storcatorul de fructe. Radacina se spala bine, eventual cu o perie de bucatarie, si nu se curata de pielita. Sucul se consuma imediat dupa preparare, nu se tine la frigider si nu se bea mai mult de 100 de ml pe zi.

Sucul

Deoarece este foarte concentrat, se recomanda ca sucul din radacina de patrunjel sa se bea, in amestec, cu alte sucuri, in proportie de 1/4, adica la 50 ml de suc de patrunjel se adauga 200 ml de suc de morcovi.

Sucul din radacina de patrunjel calmeaza simptomele de alergie, ajuta digestia, imblanzeste sistemul nervos. Este un excelent detoxifiant, mai ales in urma consumului exagerat de alimente grase, alcool sau tutun, fiind un bun protector hepatic. Intareste imunitatea, este eficient contra anemiei si asteniei, iar in caz de infectii ori convalescenta, grabeste vindecarea.

Deoarece este un bun vasodilatator, sucul de radacina de patrunjel este indicat in hipertensiune, cardiopatie ischemica ori alte afectiuni ale inimii, scade colesterolul. O jumatate de pahar de suc pe zi vindeca tusea. 50 ml de suc, baut zilnic, ajuta la vindecarea infectiilor urinare.

Cataplasma

Patrunjelul proaspat, crud, inlatura mirosul neplacut al cepei si usturoiului. Cataplasmele cu frunze de patrunjel zdrobite se pot aplica pe piele in caz de eczeme sau intepaturi ale insectelor. Indiferent sub ce forma se consuma, patrunjelul regenereaza podoaba capilara.

Adaugati frunze de patrunjel la salata verde, dar si la cea de rosii. La ciorbe si supe presarati patrunjelul verde direct in farfurie. Aroma si gustul mancarii vor fi minunate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#suc de patrunjel, #salata de verdeturi, #patrunjel cosmetica, #patrunjel pistrui , #salata