10 cai de a-ti imbunatati viata daca suferi de diabet

Autor: Ana Ilie
Vineri, 14 August 2009, ora 23:42
5411 citiri
10 cai de a-ti imbunatati viata daca suferi de diabet

Cum diabetul devine o boala din ce in ce mai frecvent intalnita, declansata de ritmul tot mai alert al vietii, specialistii incep sa-si puna intrebarea daca nu cumva copiii nostri vor avea vieti mai scurte ca noi, pentru prima data in istorie.

In medie, diabetul micsoreaza speranta de viata cu 7,5 ani (pentru barbatii diabetici trecuti de 50 de ani) si 8,2 ani (pentru femeile diabetice trecute de 50 de ani).

Nu este insa neaparat sa fie asa, spune About.com, care a descoperit 10 modalitati prin care iti poti prelungi viata in mod placut.

1. Ia-ti medicamentele

Unele studii arata ca, din pacate, mai putin de 60% dintre suferinzii de diabet isi iau medicamentele corect. Este o atitudine gresita, intrucat urmarea sfaturilor medicului si administrarea corecta a medicamentelor este cel mai simplu si eficient pas de a avea o viata mai lunga si mai sanatoasa.

2. Mananca ce trebuie

Nutritia conforma cu indicatiile medicului este o alta conditie esentiala, daca suferi de diabet si-ti doresti ca viata ta sa se desfasoare cat mai bine. Sunt o multime de diete si abordari disponibile pentru cei care vor sa manance bine si sanatos.

Cea mai buna dieta este cea de care te tii cu sfintenie, astfel incat diabetul nu mai ajunge sa-ti dicteze viata.

3. Pantofi buni

Diabetul iti da peste cap circulatia periferica, iar picioarele au in general cel mai mult de suferit si sunt primele care se resimt. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci, zilnic, este sa iti speli picioarele cu apa calduta, sa le dai din abundenta cu o crema hidratanta, sa le verifici des pentru basici si alte probleme si mai ales sa alegi pantofi care iti vin bine si sunt confortabili.

Vei vedea ca ti se va imbunatati calitatea vietii daca vei avea pantofi pe care nici nu-i simti in picioare si care iti usureaza deplasarea.

4. Fa sport

Toata lumea trebuie sa faca sport, insa persoanele care au diabet sunt aproape obligate sa faca exercitii fizice, nu doar pentru a-si prelungi speranta de viata, ci si pentru a-si tine boala sub control. Exercitiile fizice regulate ajuta corpul sa echilibreze cantitatea de zahar din sange.

5. Fereste-te de alte boli

Ar fi grozav daca cei care sufera de diabet ar fi feriti complet de alte boli serioase precum cancerul si bolile de inima. Insa diabetul nu ofera protectie fata de alte afectiuni, asa ca trebuie sa te protejezi cu atentie, pentru ca ai mai multe sanse ca persoanele sanatoase sa contractezi o boala serioasa.

Fa-ti testele la timp si nu uita sa-ti intrebi doctorul ce controale de sanatate trebuie sa-ti faci si la ce intervale - si nu uita de vizita anuala la oculist, intrucat diabetul iti poate afecta serios vederea.

6. Dormi mai mult

Somnul nu de ajuta numai sa fii mai odihnit, ci iti ajuta si corpul sa echilibreze hormonii si sa se regenereze. Mai mult, daca esti odihnit nu ai tendinta sa intrerupi obiceiurile sanatoase, pe motiv de oboseala.

7. Gaseste-ti momente de distractie

Daca ai o boala precum diabetul nu inseamna ca nu poti sa te distrezi sau sa-ti traiesti viata asa cum vrei - un pahar mic de vin din cand in cand, o tableta de ciocolata, sexul cu cel iubit, toate iti imbunatatesc viata fara sa iti puna in pericol sanatatea!

8. Periaza-ti dintii

Diabetul este o boala care iti poate afecta gingiile, asa ca o igiena riguroasa a gurii, care implica periaj si curatarea cu ata dentara, te protejeaza de vizitele la dentist.

9. Super-alimentele

Nu neglija puterea fructelor si legumelor cu efect antioxidant. Informeaza-te temeinic si introdu in dieta ta acele fructe care iti pot prelungi viata, prin actiunea de incetinire a imbatranirii celulelor.

10. Razi

Merita sa te straduiesti in fiecare zi sa razi sanatos. Desi nu sunt dovezi stiintifice prea puternice ca ti-ar prelungi concret viata, merita sa te bucuri si sa te amuzi. In plus, vei reduce astfel stresul, ceea ce in sine este o imbunatatire considerabila a calitatii vietii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sfaturi diabet sanatate, #sfaturi prelungire viata, #imbunatatire calitate viata , #sanatate