10 lucruri bine de stiut despre alcool si glicemie

Autor: Ana Ilie
Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 14:13
60376 citiri
10 lucruri bine de stiut despre alcool si glicemie
Foto: Arhiva

Iti place sa bei un paharel sau doua, dai ai idee cat si mai ales ce sa bei in asa fel incat sa nu-ti distrugi sanatatea?

Publicatia online Reader's Digest a intocmit o lista cu zece sfaturi usor de urmat:

1. Serveste un singur pahar de vin sau o bere. Majoritatea studiilor nu indica o crestere a riscului dintr-un singur pahar. Sari totusi peste cocktailuri, deoarece sunt devarate bombe calorice.

2. Fa-ti un mic discurs explicativ. Data viitoare cand ti se cer explicatii pentru motivele care te fac sa nu inchini un paharel, e bine sa ai pregatit din timp un mic discurs explicativ si la obiect, ca sa nu te mai pierzi in detalii.

3. Daca ai baut o bere, mananca si ceva sanatos. E bine sa-ti stabilizezi nivelul glucozei din sange inainte de culcare, asa ca daca ai glicemia scazuta mai bine mananca ceva sanatos - alcoolul impiedica organismul sa-si revina atunci cand sufera de glicemie scazuta.

4. Ai grija daca faci dragoste dupa ce ai baut. Alcoolul si sexul viguros scad glicemia, iar combinatia dintre cele doua e periculoasa.

5. E important sa nu amesteci medicamentele cu alcoolul. Afla tot ce e destiut despre medicamentatia pe care o iei - inclusiv insulina - si mai ales daca se poate combina in siguranta cu un nivel moderat de alcool.

6. Cat alcool poti sa bei? In general, e bine ca femeile sa se limiteze la o bautura alcoolica pe zi, iar barbatii la doua. Daca doctorul este ingrijorat in legatura cu rinichii sau ficatul dumneavoastra, este posibil sa va ceara sa nu beti deloc alcool.

7. Consumul usor spre moderat de alcool este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene - atata vreme cat te limitezi la un pahar pe zi.

8. Bea un pahar de vin sau o sticla de bere doar daca glicemia iti este stabila, altfel alcoolul poate cauza hipoglicemie.

9. Cere-i chelnerului sa-ti aduca bautura o data cu mancarea. Alcoolul pe stomacul gol nu e indicat pentru nimeni, cu atat mai mult celor care iau insulina sau medicamentatie pentru diabet. Alcoolul coboara nivelul zaharului din sange, asa ca e bine sa bei in timp ce, sau dupa ce ai mancat.

10. Decide intre desert si alcool. Este usor sa uiti cate calorii contine alcoolul. Un pahar de vin contine 120 de calorii, iar doua pahare sunt echivalentul unei prajituri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#consum alcool, #alcool glicemie, #sfaturi alcool , #sanatate