10 super-alimente pentru sanatatea ta

Duminica, 22 Iunie 2008, ora 15:11
10868 citiri
10 super-alimente pentru sanatatea ta

Intre teama de E-uri si preturile exagerat de mari ale produselor ecologice, intre tentatia fast-food-urilor si descoperirea dietelor-minune, exista si romani care isi doresc sa manance pur si simplu sanatos.

Sau, altfel spus, oameni care cred ca exista viata dincolo de hamburgeri, saorma si merdenele.

In acest scop, am comparat datele oferite de specialisti si de alte surse de informare cu greutate in domeniu, pentru a alege alimentele care aduc cele mai mari beneficii organismului nostru - indiferent ca e vorba de combaterea bolilor cardiace sau a cancerului ori de imbunatatirea memoriei sau a imunitatii.

Ne-am oprit, in final, la 10 superalimente care sa nu genereze sentimente de frustrare publicului autohton in ceea ce priveste accesibilitatea. Adica la cele pe care, chiar daca nu le gasesti la fiecare colt de strada, le poti cumpara lejer din piete, magazine in genul "Aprozar"-elor de odinioara si supermarketuri.

Acestea fiind zise, le dedicam randurile urmatoare tuturor acelora care, cum ar spune Mircea Badea, ar vrea sa comande, atunci cand merg la restaurant, si altceva decat "ceafa de porc cu cartofi prajiti". Cititi si... savurati.

1. Vegetale crucifere: varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles

Poate ca nu sunt chiar pe gustul tuturor, insa aceasta familie de legume contine substante specifice (alcaloizi) care ajuta la prevenirea cancerului. De asemenea, au un continut ridicat de fibre, antioxidanti, vitamine si minerale.

In plus, vegetalele respective contribuie la pastrarea memoriei in ciuda inaintarii in varsta. Varza este plina de elemente nutritive, din care la loc de frunte se afla sulforafanul, o substanta ce intensifica productia naturala de enzime ce anihileaza radicalii liberi din organism.

Broccoli-ul este si el o adevarata "uzina de sanatate": fitochimicalele ce intra in compozitia lui sunt principalul atu in lupta impotriva tumorilor si, totodata, combustibil pentru sistemul imunitar. El constituie si o sursa excelenta de fier, calciu si potasiu, ca si pentru vitaminele A, B2 si C (de 2 ori mai multa decat intr-o portocala, intr-o comparatie gram-per-gram).

2. Peste "gras" - somon, macrou, hering, sardine, scrumbie

Cu alte cuvinte, specii acvatice ce reprezinta surse esentiale de proteine si de acizi grasi tip omega-3 - acestia din urma protejeaza vasele sangvine impotriva acumularii placilor de aterom, stabilizeaza tensiunea arteriala si contribuie la scaderea nivelului trigliceridelor.

Prin aceste mecanisme, elementele nutritive amintite reusesc sa previna afectiunile cardiovasculare si alte boli de natura inflamatorie, sa imbunatateasca functionarea creierului si, nu in ultimul rand, sa combata stresul si depresia.

3. Usturoi & ceapa

Oamenii au vazut dintotdeauna in usturoi un "medicament-minune", in stare sa previna si vindece orice, de la banala raceala la... ciuma. Parte din calitatile lui sunt doar legende, insa cert e ca acest ingredient cu miros nu prea placut dupa consumare are puternice proprietati antibiotice, actionand, de asemenea, ca antifungic si antiviral.

Alicinul, una dintre compusii activi pe care ii contine, ajuta la controlarea presiunii arteriale si a nivelului de colesterol. In plus, usturoiul fortifica sistemul imunitar si pe cel vascular si previne cancerul.

In ceea ce priveste ceapa, elementele ei nutritive atenueaza procesele inflamatorii asociate diverselor afectiuni, pastreaza fluiditatea sangelui, previn bolile sistemului circulator si dezvoltarea cancerului. Toate membrele familiei Allium - inclusiv prazul si ceapa verde - contin flavonoide care ajuta la eliminarea din organism a toxinelor si a substantelor cancerigene.

4. Cereale integrale: orz, ovaz, grau, hrisca

Beneficiile pe care le aduc organismului nu se limiteaza la contributia fibrelor solubile in mentinerea starii de sanatate a sistemului digestiv. Cerealele integrale constituie o sursa importanta de minerale (magneziu, seleniu, zinc), vitaminele B si E, antioxidanti si fitonutrienti.

Aceste "graunte" regleaza nivelul glicemiei si al insulinei, ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a cancerului. Ovazul contine cele mai multe proteine, acizi grasi si B-uri, iar orzul este "campionul" in materie de metabolizare a grasimilor si carbohidratilor.

5. Rosii si produse derivate (bulion, ketchup etc.)

Legumele de fiecare zi ale verii sunt principala sursa de licopen - un antioxidant extrem de puternic, care are capacitatea de a ne intari sistemul imunitar si de a ne proteja impotriva cancerului (in special cel de prostata).

De asemenea, rosiile contin doze respectabile de vitamina C, betacaroten si fibre. De notat ca in produsele obtinute din rosii procesate prin fierbere/coacere concentratia de licopen e uneori chiar mai mare decat in legumele propriu-zise.

6. Iaurt & kefir

Paradoxal, ambele sunt considerate ca fiind mai benefice pentru organism decat laptele, atat din cauza varietatii de nutrienti ce intra in compozitia lor, cat si faptului ca pot fi consumate mai usor de persoanele cu intoleranta la lactoza.

Bacteriile care "locuiesc" in ele rezolva problemele digestive, fortifica sistemul imunitar, impiedica dezvoltarea microorganismelor periculoase si chiar regleaza nivelul colesterolului - iar in acest timp, calciul ajuta la intarirea oaselor si la arderea grasimilor. De asemenea, asigura doze semnificative de proteine, minerale si B-uri.

7. Prune uscate

Stia bunica ce stia cand facea mancare din ele... Ascund cantitati mari de acid clorogenic si neoclorogenic, doi antioxidanti ce constituie armele de baza ale corpului nostru in lupta cu "radicalul anion superoxid" - un radical liber considerat a fi unul dintre principalii vinovati de aparitia cancerului.

8. Oleaginoase: nuci, migdale, seminte de dovleac, alune etc.

Constituie o sursa importanta de magneziu, zinc, fier si de acizi omega-3 si omega-6, benefici sanatatii cardiace. Controleaza nivelul colesterolului, reduc inflamatiile si previn formarea placilor de aterom pe peretii vaselor sangvine. Semintele de dovleac contin doze apreciabile de fitosteroli, despre care specialistii cred ca joaca un rol important in protejarea prostatei.

9. Fructe de padure si rodii

Asigura cantitati mari de vitamina C, fibre si antioxidanti, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului si a infectiilor, precum si la imbunatatirea activitatii cebreale si a memoriei.

Expertii spun ca fructele de padure au si un efect general de anti-imbatranire. Sucul de rodie impiedica intarirea peretilor arterelor, reduce tensiunea si imbunatateste fluxul sangvin. De asemenea, este extrem de eficient in lupta impotriva cancerului prostatic.

10. Ardei iuti

Sunt foarte bogati in antioxidanti si contin de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. In plus, ardeii iuti stimuleaza metabolismul, contribuind la arderea mai rapida a grasimilor, si reduc nivelul de colesterol.

Taxe vamale pentru importurile de cereale din Rusia și Belarus, în toată Uniunea Europeană. Ar putea urma noi restricții
Taxe vamale pentru importurile de cereale din Rusia și Belarus, în toată Uniunea Europeană. Ar putea urma noi restricții
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial...
Protest în Cuba, din cauza întreruperilor de curent și a lipsei hranei: "Terorişti cu sediul în Statele Unite încurajează acţiunile de destabilizare a ţării" VIDEO
Protest în Cuba, din cauza întreruperilor de curent și a lipsei hranei: "Terorişti cu sediul în Statele Unite încurajează acţiunile de destabilizare a ţării" VIDEO
Sute de cubanezi au manifestat duminică pe străzile oraşului Santiago de Cuba, în sud-estul insulei, pentru a protesta împotriva întreruperilor lungi de curent pe care locuitorii le-au...
#cancer, #legume, #alimente, #cereale, #sanatos, #fructe, #hrana , #sanatate