12 semne suprinzatoare ca vei trai 100 de ani

Joi, 20 August 2009, ora 12:10
12123 citiri
12 semne suprinzatoare ca vei trai 100 de ani

Te intrebi adesea ce iti rezerva viitorul? Cat timp te vei bucura de cele lumesti? Cum babele acelea hatre cu cristalul nu se prea mai gasesc pe toate drumurile, nu faci decat sa ramai cu intrebarile.

Din fericire pentru tine, raspunsul la aceasta intrebare nu se afla doar in stele. Stilul de viata pe care il duci este cel mai bun indicativ al anilor pe care ii vei apuca. Poti ajunge si centenar daca indeplinesti cateva criterii, spun specialistii citati de msnbc.com.

Si nici nu e nevoie sa traiesti la tara, fara televizor, sa fii vegetarian sau sa o tii in ceaiuri de dimineata pana seara.

Esti sufletul petrecerii

Daca esti in centrul atentiei de fiecare data cand te afli la o petrecere, daca iti place sa iesi cu prietenii, afla ca esti cu 50% mai ferit de dementa, dupa cum a aratat un studiu realizat pe 500 de barbati si femei cu varste de peste 78 de ani, realizat de Karolinska Institutet, in Suedia.

Cercetatorii au concluzionat ca aceste persoane au creiere rezistente, elastice, si asta din cauza nivelului scazut de cortizol. Alte studii au aratat ca un nivel crescut al acestui hormon al stresului nu face decat sa inhibe comunicarea dintre celule.

Ce poti face pentru a-ti reduce nivelul de cortizol? Mediteaza, bea ceai negru sau trage un pui de somn.

Alergi 40 de minute zilnic

Oamenii de stiinta californieni au descoperit ca persoanele de varsta mijlocie care procedeaza intocmai - insumand 5 ore de alergat saptamanal, fie ca e vorba de banda sau nu - traiesc mai mult si "functioneaza" mai bine atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Ei au monitorizat subiectii timp de 21 de ani.

"Ceea ce ne-a surprins este faptul ca aceste persoane nu numai ca riscau mai putin sa se imbolnaveasca de inima, dar si incidenta cazurilor de cancer era mai mica in randul lor, la fel si cea a bolilor neurologice si a infectiilor", a declarat autorul studiului, Eliza Chakravarty, de la Stanford University School of Medicine.

Daca nu iti place sa alergi, exista si varianta fitness-ului sau a oricarei activitati de 20 de minute care presupune efort fizic. "Orice activitate care te lasa fara suflu este benefica sanatatii", explica Chakravarty.

Iti place zmeura

Majoritatea persoanelor mananca intre 14 si 17 grame de fibre zilnic. Daca mai adaugi 10 grame, riscul de a muri de boli de inima se reduce cu 17%, conform unui studiu realizat in Olanda. Si asta pentru ca fibra reduce "colesterolul rau", LDL, ajutandu-te sa scazi si in greutate.

O cana de zmeura iti aduce in alimentatie 8 grame de fibre, deci daca iti suplimentezi cerealele de dimineata cu fructul parfumat aproape ti-ai obtinut necesarul zilnic de fibre.

Te simti cu 13 ani mai tanar

Cam acesta este numarul de ani pe care persoanele in varsta, dar sanatoase si in forma buna, intervievate in cadrul unui studiu realizat in Michigan, au simtit ca nu l-ar avea.

"A te simti tanar are legatura cu o sanatate mai buna si o viata mai lunga", a explicat cercetatorul Jacqui Smith, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, unde s-a realizat studiul pe un esantion de 500 de persoane cu varste de peste 70 de ani.

"Daca te simti mai tanar vei fi, inevitabil, mai optimist, mai motivat sa depasesti provocarile, ceea ce, in final, va reduce stresul si va da avant sistemului imunitar, micsorand riscul de boala", a explicat aceasta.

Nu ti-e teama de tehnica

Daca in ciuda parului carunt sau in curs de devenire nu esti reticent vizavi de tehnologie, e semn bun. Nu te feri de Twitter si nici de Skype, pentru ca celulele din creierul tau sa ramana tinere si sanatoase, te sfatuieste Sherri Snelling, directorul unei organizatii non-profit de peste ocean, dedicata centenarilor.

E de ajutor si sa trimiti e-mailuri, chiar daca inveti la 70 de ani, sau sa vorbesti on-line cu cei de varsta ta. Atat timp cat vei fi "conectat", sanatatea mentala nu va avea de suferit si vei avea prilejul sa socializezi.

In plus, nu vei avea prilejul sa te plictisesti sau sa te simti inutil, prapastie in care cad mare parte dintre varstnici.

Menopauza dupa 52 de ani

Daca ai intrat sau vei intra la menopauza dupa 52 de ani, e inca un semn ca te indrepti catre centenar. Studiile arata ca daca menopauza vin mai tarziu, speranta de viata se mareste.

Si asta se intampla si datorita faptului ca se micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima, explica Mary Jane Minkin, profesor de obstetrica si ginecologie la Universitatea Yale.

Renunta la un sfert din necesarul caloric zilnic

Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care isi limiteaza zilnic aportul de calorii, multumindu-se cu 1.400 in loc de 2.000 sau chiar 3.000, au o inima mai tanara la propriu, acest organ vital functionand la fel de bine si avand aceeasi varsta cu cel al persoanelor cu 15 ani mai tinere.

Si nici macar nu e vorba de a manca mai putin, ci de a manca ce trebuie, in asa fel incat fiecare calorie sa fie "nutritiva", explica Luigi Fontana, profesor la Washington University School of Medicine.

Pe scurt, legumele sunt bune, cerealele, laptele fara grasimi si carnea macra. Un NU patrunzator ar trebui sa se spuna painii albe, bauturilor carbogazoase si dulciurilor. Cu alte cuvinte, renunta la un sfert din necesarul caloric zilnic, in speta la caloriile "nule", fara nutrienti, alegand hrana care-ti ofera ceea ce organismul tau are nevoie.

Bebelusul vine mai tarziu

Daca ramai insarcinata in mod natural dupa 44 de ani, ai cu 15% mai putine sanse sa mori dupa 50 de ani. Asta, comparativ cu prietenele tale care au nascut inainte de 40 de ani, dupa cum arata un studiu recent, realizat de Universitatea Utah.

Daca ovarele tale sunt sanatoase si esti capabila sa procreezi la aceasta varsta, e un semn ca genele tale te vor ajuta sa traiesti mult.

Inima ta bate de 15 ori in 15 secunde

Ceea ce inseamna ca sunt 60 de batai intr-un minut. Cu cat sunt mai putine, cu atat mai bine. Asta inseamna ca inima ta nu trebuie sa munceasca prea mult, ceea ce s-ar traduce prin faptul ca va rezista mai mult, dupa cum explica Leslie Cho, o specialista din Cleveland.

Nu sforai

Sforaitul e semn ca ai probleme cu respiratia, adica exista sanse sa suferi de apnee nocturna. Aceasta afectiune face ca somnul sa nu fie odihnitor, respiratia oprindu-se la intervale mai mult sau mai putin egale. In cazuri severe, pot exista chiar 60 - 70 de pauze in respiratie in timpul unei singure ore de somn.

Apneea nocturna poate avea ca rezultat hipertensiunea, probleme de memorie, kilogramele in plus si chiar depresia.

Daca sforai si ai schimbari dese de dispozitie in timpul zilei, ai face bine sa vorbesti cu medicul tau.

Abdomenul tau este (relativ) plat dupa instalarea menopauzei

Femeile prea "rotunjoare" in zona mijlocului au cu 20% mai multe sanse sa moara prematur si asta chiar daca indicele lor de masa corporala este unul normal. La maturitate e cu atat mai greu sa slabeasca, mai ales in aceasta zona, pentru ca hormonii pot face ca kilogramele sa se aseze mai ales in aceasta zona.

Daca talia ta masoara peste 89 de centimetri, in cazul femeilor, si peste 100 in cazul barbatilor, e cazul sa-ti faci probleme. Nu inainte, insa, de a incerca urmatoarele remedii:

1. Fa doua sau trei sedinte de cate 20 de minute de exercitii fizice cu greutati, in cadrul sesiunilor de miscare pe care faci de mai multe ori pe saptamana, pentru a-ti intari masa musculara si a revitaliza metabolismul.

2. Mananca macar o data pe zi alimente care contin acizi grasi omega 3, pentru a lupta cu inflamatiile, si consuma 7 fructe si legume pe zi, pentru antioxidantii pe care le contin acestea.

3. Ia-ti 25% din caloriile necesare zilnic din grasimi sanatoase, cum ar fi cele monosaturate, care iti protejeaza inima si fac ca grasimea stocata in zona abdomenului sa fie mai putina.

Vitamina D in sange

Pentru a fi bine protejati de boli, e nevoie sa avem cel putin 30 de nanograme de Vitamina D in fiecare mililitru de sange, arata un studiu publicat in SUA. Vitamina D nu protejeaza doar oasele de osteoporoza, ci reduce si riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima si infectiilor, potrivit profesorului Adit A. Ginde.

Pentru ca Vitamina D din sange sa fie cea corespunzatoare, se pot lua suplimente in acest sens, dar numai dupa un test simplu de sange.

Totusi, atentie, Vitamina D poate deveni toxica daca se gaseste in cantitati prea mari, de 100 - 150 de nanograme pe mililitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#semne longevitate, #sanatate centenari, #sanatate varsta inaintata, #alimentatie longevitate, #obiceiuri centanari , #sanatate