5 amenintari pentru sanatatea barbatilor

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 11:30
4448 citiri
5 amenintari pentru sanatatea barbatilor

Primele griji ale populatiei de sex masculin incep odata ce aceasta renunta la scutece. Din copilarie si pana la sfarsitul vietii, femeile sunt mai sanatoase decat barbatii.

Numarul barbatilor din SUA care sufera de cele 15 boli care pot pune capat existentei este superior femeilor, cu exceptia celor afectati de maladia Alzheimer.

Si asta, pentru simplul fapt ca barbatii nu ajung la varsta la care aceasta boala se dezvolta. Femeile traiesc, in medie, cu cinci ani mai mult decat partenerii lor.

"Barbatii isi pun sanatatea pe ultimul loc", este parerea lui Demetrius Porche, redactorul sef al al publicatiei American Journal of Men's Health.

"Majoritatea barbatilor gandesc ca daca isi pot indeplini indatoririle pe care le au in societate inseamna ca starea lor de sanatate este buna".

Studiile arata ca barbatii merg la doctor mai rar decat femeile si doar atunci cand alta solutie nu exista. "Atat timp cat pot munci si se simt productivi, cei mai multi nu se gandesc la sanatate", declara Porche.

Dar chiar daca esti sanatos, nu strica sa fii informat si sa actionezi in consecinta, sunt de parere specialistii, citati de WebMD. Acestia au intocmit o lista a celor mai intalnite 5 boli care ameninta viata populatiei de sex masculin.

1.Bolile cardiovasculare

Cea mai populara este ateroscleroza. Bolie inimii si atacurile cerebrale sunt primele doua cauze ale mortalitatii pe mapamond, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor. In bolile cardiovasculare, colesterolul blocheaza treptat arterele inimii sau ale creierului, formandu-se chaeguri de sange ce pot duce la stop cardiac sau atac cerebral.

Una din cinci persoane moare din cauza bolilor cardiovasculare. Totusi, nu se stie din ce cauza, barbatii dezvolta ateroscleroza mai rapid decat femeile. Cazurile de deces din cauza acestei boli sunt inregistrate la barbatii de sub 65 de ani. Femeile ii prind din urma abia peste 6 ani.

Si in adolescenta, arterele fetelor par mai sanatoase decat ale baietilor. Expertii sunt de parere ca nivelul colesterolului bun al femeilor este, in mod natural, mai mare decat cel al barbatilor, acesta putand fi atuul femeilor in acest caz. Barbatii trebuie sa munceasca mai mult pentru a se feri de bolile inimii si de atacuri cerebrale.

Cum? Specialistii recomanda:

- Verificarea colesterolului, incepand cu 25 de ani, din cinci in cinci ani

- Verificarea periodica a tensiunii

- Renuntarea la fumat

- Cresterea duratei de timp alocata activitatii fizice cu 30 de minute pe zi si o frecventa mai mare a acesteia

- Consumul mai multor fructe si legume si micsorarea "portiilor" de grasimi saturate

In plus, sintagma "cunoaste-ti bunicii!" ar trebui luata in seama. Multe dintre aceste boli pot fi prevenite.

2. Cancerul pulmonar

Este o boala urata, agresiva si aproape intotdeauna metastatica. Se extinde rapid, inca inainte de a isi anunta aparitia prin simptome si a putea fi depistata. De obicei, cand testele ii tradeaza prezenta, boala este deja avansata si dificil de tratat. Mai putin de jumatate dintre barbatii diagnosticati cu cancer la plamani se mai afla in viata un an mai tarziu.

Fumatul cauzeaza 90% dintre cazurile de cancer la plamani, fiind cel mai des intalnit tip de cancer. Renuntarea la fumat, la orice varsta, este singurul mod de prevenire a acestei boli.

3. Cancerul la prostata

E o boala tipic barbateasca, din simplul motiv ca femeile nu au prostata. Problemele apar odata cu inaintarea in varsta. In timp unul din sase barbati este diagnosticat cu cancer la prostata in timpul vietii, doar unul din 35 va sfarsi ucis de aceasta boala.

Modalitatea de prevenire este vizita regulata la doctor.

4. Depresia si sinuciderea

Depresia nu este doar o stare proasta de moment. Este o disfunctie emotionala care afecteaza intregul corp si starea generala a sanatatii. Depresia strica echilibrul dintre minte si trup. Hormonii strsului devin greu de controlat, iar somnul, apetitul si nivelul de energie din organism sunt tulburate. Studiile arata ca barbatii depresivi sunt mai predispusi sa sufere de boli ale inimii.

Initial, cercetatorii au crezut ca numarul femeilor depresive este mai mare decat cel al barbatilor aflati in aceeasi situatie. Dar acest lucru s-a dovedit a fi fals; barbatii stiu sa-si ascunda mai bine aceste sentimente sau se exteriorizeaza in alte moduri decat femeile.

Sinuciderea poate fi una dintre urmarile depresiile. In timp ce femeile apeleaza mai des la aceasta "portita", barbatii au mai mult "succes" in tentativele lor.

Din fericire, exista metode prin care depresia poate fi tratata. Atat pe cale medicamentoasa, cat si prin terapie. Uneori, se impun ambele metode.

5. Diabetul

Aceasta boala debuteaza pe nesimtite, fara simptome. Nivelul zaharului la diabetici poate fi oricum, dar nu dulce. Excesul de glucoza actioneaza ca o otrava lenta asupra vaselor de sange si nervilor din organism. Rezulta stopuri cardiace, atacuri cerebrale, orbirea, imbolnavirea rinichilor sau chiar obligativitatea amputarii de membre.

Exercitiul fizic si dieta echilibrata pot preveni doua tipuri de diabet. Pastrarea unei greutati corecte sau slabirea, in cazul persoanelor supraponderale, si 30 de minute de activitate fizica diminueaza cu 50% posibilitatea instalarii diabetului.

Citește-ți bolile în talpă! Iată cum
Citește-ți bolile în talpă! Iată cum
ele mai multe dureri și afecțiuni sunt resimțite la nivelul tălpilor, loc unde se găsesc centri nervoși corespunzători fiecărui organ și părți a corpului. De aceea, atunci când...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#sanatate, #boli, #barbati, #prevenire , #sanatate