5 lucruri ciudate, bune pentru sanatate

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 07:00
4313 citiri
5 lucruri ciudate, bune pentru sanatate
Foto: livescience

Cel mai probabil ai auzit de folosirea lipitorilor pentru vindecarea unor rani, chiar si in medicina moderna. Insa aceasta nu este singura idee trasnita legata de sanatate si nici cea mai crispanta.

Livescience.com iti arata mai multe lucruri ciudate care fac bine sanatatii.

1. Platforme care vibreaza

Acestea incep sa revolutioneze "industria" exercitiilor fizice, devenind un aparat din ce in ce mai cautat, desi nu sunt chiar ieftine. O astfel de platforma, care produce vibratii, este benefica in special inainte de antrenament. Stai cateva minute pe aceasta, in timp ce functioneaza, si apoi incepi programul de exercitii.

Efectele pozitive ale vibratiilor constau in cresterea rapiditatii si a rezistentei in principal, desi nu s-a descoperit inca, exact, cum actioneaza asupra organismului.

In plus, vibratiile ajuta muschii sa se refaca mai repede, iar la persoanele mai in varsta, care sufera de osteoporoza, ajuta la cresterea densitatii osoase. Deocamdata insa se fac mai multe cercetari asupra "dozelor" necesare, adica asupra intensitatii vibratiilor si a duratei acestora pentru a determina efecte pozitive.

2. Curatarea limbii

In India, curatarea limbii constituie un ritual zilnic pentru multe persoane, aceasta facand parte din medicina ayurvedica ale carei principii exista de acum mii de ani. Practica presupune introducerea unei perii mici in gura, atat cat permite reflexul de a inghiti, pentru a curata limba timp de cateva minute.

La inceput poate sa apara o mica durere si chiar si un miros neplacut. Insa zeci de studii, unele facute chiar si in Occident, arata ca aceasta este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. In plus, practica reduce riscul de a dezvolta carii, boli gingivale si chiar raceli.

3. Alergarea in picioarele goale

Sa faci acest lucru este destul de riscant daca spatiul pe care calci nu este curat si sigur, insa, din punctul de vedere al sanatatii, poate fi eficient, inclusiv pe suprafete mai dure. Concret, alergatul in picioarele goale poate fi bun pentru tibii, genunchi, solduri si spate.

Studiile nu sunt concludente, insa din ce in ce mai multe cercetari converg catre renuntarea la pantofii sport, problema fiind aceea ca, de la aparitia acestora, in 1960, modul in care corpul se misca in timpul alergarii a fost alterat.

In prezenta acestora, contactul cu pamantul se face de la calcai spre varf, iar cu piciorul gol contactul se face pe baza degetului mare ("mingea piciorului") si pe lateral, distribuind astfel impactul.

Un studiu realizat in 2010 arata ca alergarea cu pantofi sport provoaca un soc la nivelul piciorului care nu exista daca alergi fara incaltari.

4. Vindecare cu paraziti

Mai multe cercetari sugereaza ca infectiile cu anumiti paraziti intestinali protejeaza de alergii si poate chiar de maladia Crohn si a sclerozei multiple. Lipsa unor astfel de paraziti la persoanele din tarile industrailizate ar putea fi chiar explicatia pentru numarul mare de alergii severe.

Totusi, speciile de paraziti intestinali care pot fi folosite in acest scop pot duce si la moarte.

5. Transplantul de materii fecale

Infectia cu bacteria Clostridium difficile poate fi greu de vindecat prin metode medicamentoase, astfel ca unii medici practica si terapia prin transplant de materii fecale. Acesta poate fi realizat printr-un colonoscop sau cu ajutorul unei clisme in special, dar si prin alte cai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#terapii ciudate, #lucruri ciudate bune sanatate, #sanatate ciudat , #sanatate