6 cauze suprinzatoare ale atacului de cord

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 18:03
7873 citiri
6 cauze suprinzatoare ale atacului de cord

Esti tanar, verde si crezi ca n-o sa ti se intample niciodata. Insa daca sofezi si ai nenorocul de a locui intr-un oras cu trafic de cosmar, daca mananci, macar din cand in cand, mancare "grea" si daca mai si vorbesti in public uneori, afla ca inevitabil ai macar trei factori de risc pentru atacul de cord.

MSNBC a alcatuit o lista cu factori de risc pentru atacul de cord la care nici nu te astepti.

Traficul de cosmar

Nu degeaba unii medici isi intreaba pacientii "cum e traficul?". Nu e vorba de o conversatie neinsemnata. Blocajele din trafic ridica presiunea arteriala si tripleaza riscul de atac de cord.

Tocmai de aceea, daca drumul pana la spital a fost un cosmar, analizele ar trebui repetate. Factorii de risc raman insa.

Fumatul "pe stomacul gol"

Daca fumezi la prima ora, dimineata, afla ca riscul de atac de cord creste cu 40%, dupa cum arata o cercetare a Universitatii Harvard.

De ce? Indata ce te trezesti, corpul tau secreta adrenalina si alti hormoni de stres, marind presiunea arteriala si cerand mai mult oxigen. Sangele este, de asemenea, mai gros si mai greu de pompat pentru ca esti partial deshidratat.

Toate astea sunt un pericol pentru inima. Pentru a te proteja, incearca sa te trezesti usor, nu te ridica brusc din pat. Daca obisnuiesti sa faci exercitii fizice dimineata, fa-ti incalzirea asa cum se cuvine, pentru a nu-ti stresa inima si mai tare, sau amana-le pentru seara, inainte de culcare.

Faptul ca e luni

In aceasta zi din saptamana au loc cu 20% mai multe atacuri de cord decat in oricare alta, cel mai probabil pentru ca oamenii sunt stresati si deprimati in legatura cu intoarcerea la munca.

Ce e de facut? Relaxeaza-te duminica, dar incearca sa nu-ti petreci toata ziua in pat. Sa te trezesti dis-de-dimineata luni, dupa ce sambata si duminica ai dormit mult, poate face ca presiunea arteriala sa creasca si mai mult, pentru ca organismul s-a obisnuit cu un alt ritm.

Incearca sa mentii pe cat se poate acelasi program de culcare si trezire pe parcursul intregii saptamani.

Ai de sustinut un discurs

Din punctul de vedere al inimii, a sustine un discurs sau a vorbi in public este similar cu a te apuca sa faci sport fara incalzire. Nivelul ridicat de nervozitate mareste presiunea arteriala, ritmul cardiac si nivelul adrenalinei, toate fiind periculoase atat pentru discurs, cat si pentru sanatate.

Pentru a nu te confrunta cu aceste stari, fa ceva nebunesc inainte de un discurs: zboara, daca ai ocazia!

Mancarea a fost "grea"

Daca ai mancat la pranz bucate bogate in grasimi si cu multi carbohidrati, ar trebui sa stii ca acest tip de alimente mareste riscul formarii cheagurilor de sange.

Protejeaza-te mancand cumpatat, pastrand marimea portiilor rezonabila. Unii mai spun ca o aspirina pe zi previne formarea cheagurilor de sange.

Digestia dificila mareste presiunea din piept, incetinind reintoarcearea sangelui catre inima. Pentru a preintampina spasmele si contractiile stomacului, factori de risc in cazul atacului de cord, protejeaza-te mancand fibre si mentine-te hidratat.

Exercitii fara incalzire

Un exemplu clasic in acest sens este atacul de cord la sanius sau in cazul bataii cu bulgari de zapada, in randul adultilor. Iar cauza este bineinteles faptul ca victima nu este obisnuita cu acest tip de efort si cu o abundenta asa de mare de hormoni ai stresului, care fac ca presiunea arteriala si ritmul inimii sa o ia razna.

Ce e de facut? Fa exercitii fizice regulat, marind intensitatea gradual; in acest fel, inima ta va fi protejata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#factori risc atac cord, #atac cord cauze, #activitati periculoase inima , #sanatate