Afla cum poti salva vieti donand sange - Sfatul specialistului Ziare.com

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 18:16
3560 citiri
Afla cum poti salva vieti donand sange - Sfatul specialistului Ziare.com

Sangele este lichidul vietii, care circula la fiecare organ in parte si ii ofera nutrienti, oxigen si elemente fara de care nu ar putea functiona.

In unele situatii, precum accidente, oamenii ajung sa piarda cantitati mari de sange, care, daca nu sunt inlocuite urgent, pot duce la moarte. De asemenea, alti oameni se confrunta cu boli ce duc la o proasta calitate a sangelui.

Singura scapare in aceste situatii este transfuzia de sange, iar pentru asta este nevoie de donatori constanti, oameni dispusi sa isi rapeasca 1-2 ore din timpul liber pentru a merge la un centru si a dona ceva ce nu se gaseste la magazin si nici nu se poate crea in laboratoare.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a fi donator

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, in primul rand, trebuie sa nu ai o boala care sa iti puna tie viata in pericol in cazul in care nivelul de sange din organism scade. In plus, sa nu ai boli care se pot transmite prin sange la persoana deja bolnava, cu un sistem imunitar slabit.

Criteriile de excludere includ bolile infectioase, anemiile, HIV, vaccinuri recente.

In plus, nu ai voie sa donezi sange daca ai consumat alcool in ultimele 48 de ore si daca urmezi un tratament medicamentos. Nici femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza nu au voie sa faca acest lucru, la fel precum oamenii care desfasoara tratamente dentare, care si-au facut un tatuaj sau piercing in ultimele luni.

Mai mult decat atat, esti testat pentru ca tensiunea sa fie in limitele normale, numarul trombocitelor sa fie sub control, sa nu ai afectiuni cardiovasculare, epilepsie, psoriazis, lupus si alte boli imunitare, pulsul sa fie regulat sau hipocalcemie.

Femeile trebuie sa aiba minim 50 de kilograme si barbatii minim 60.

Cum se procedeaza

In timpul donarii sunt prelevati in jur de 450 ml de sange, in decursul a 10-20 de minute. Dupa, insa, este bine ca persoana sa mai ramana asezata ceva timp, pana cand corpul se obisnuieste pierderea sangelui.

Este bine sa consumi lichide multe, apa sau suc de fructe si sa mananci un corn sau un sendvis, lucruri puse la dispozitie de centrele de transfuzie.

Ce faci dupa donare

Dupa donare este bine sa consumi alimente bogate in fier (spanac, carne rosie, fasole, ficat), sa eviti hrana grasa, sa stai intins cat mai mult in ziua respectiva, cu picioarele usor ridicate.

Tine bine presat locul de unde ti-a fos sangele, pentru a nu aparea umflaturi si vanatai.

Unde se poate dona sange

Sange se poate dona la toate spitalele din orasul tau si in centrele de transfuzii, catre care te poate indruma cel mai usor si sigur medicul de familie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#donat sange sfaturi, #donat sange informatii, #donare sange conditii, #donare sange criterii , #sanatate