Ziare.com

Albinele, adevarati terapeuti

Duminica, 06 Aprilie 2008, ora 11:45

   

Albinele, adevarati terapeuti
Unguentele si solutiile injectabile pe baza de venin de albine sunt alternative terapeutice excelente, in special impotriva afectiunilor reumatismale, informeaza Adevarul in editia online de duminica.

De mai multi ani, domeniul apiterapiei este apreciat din ce in ce mai mult de medicii romani, cu diferite specialitati, care se straduiesc sa invete si sa aplice aceste metode de tratament.

Veninul de albine este un produs de secretie folosit de albine atat pentru apararea individuala, cat si pentru apararea coloniei, a explicat dr. biochimist Cristina Mateescu, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura din Bucuresti.

Veninul contine un complex de substante foarte active, mai ales de origine proteica. Recoltarea veninului se face cu ajutorul unui aparat special care emite impulsuri electrice de o anumita intensitate si frecventa, stimuland albina sa intepe o folie de latex, fixata pe o placa de sticla.

Aceasta metoda de recoltare a veninului nu afecteaza viata albinelor, stiut fiind faptul ca, in mod normal, cand inteapa, albina moare.

Apitoxina este substanta ramasa dupa ce partea volatila a veninului de albine dispare, in contact cu aerul. Diversele preparate (sub forma injectabila, solutii fizioterapice sau unguente) care au ca principiu activ apitoxina pot fi folosite pentru tratarea diverselor afectiuni reumatismale.

Fata de orice alte medicamente, care in principiu se bazeaza pe administrarea de antiinflamatorii de tipul corticozilor de sinteza (care au si efecte secundare asupra sanatatii) sau a subtantelor nesteroidice cu actiune antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen etc.), odata ajuns in organism, veninul de albine stimuleaza mecanismele proprii organismului de producere a cortizolului.

Astfel, veninul stimuleaza hipofiza, iar aceasta, la randul ei, printr-o serie de reactii hormonale in lant, sitmuleaza cortexul glandelor suprarenale sa secrete cortizon.

In Statele Unite ale Americii, terapia cu venin de albine (prin intepaturi directe) sau injectarea de apitoxina, se aplica pe scara larga, pentru tratarea afectiunilor reumatismale, a sclerozei multiple, a unor forme de fibromialgie si a altor afectiuni ale sistemului locomotor.

Unguentul cu venin de albine este indicat in dureri reumatismale, articulare si musculare, lumbago, sciatica, degeraturi. Se aplica pe zonele durerose, articulatiile bolnave sau in apropierea acestora.

Alaturi de alte componente, veninul de albine produce o crestere a temperaturii cutanate, intensifica irigatia sangvina pana in profunzimea muschiului, corectand lipsa de oxigen din zona dureroasa si avand in acelasi timp si o importanta actiune antiinflamatoare.

Crema cu venin de albine este speciala pentru masaj. Substantele pe care le contine ajuta la mentinerea supletei muschilor si a incheieturilor, precum si la relaxarea musculara. Poate fi folosita pentru masajul sportivilor, intinderi musculare si pentru imbunatirea circulatiei sangvine.

Citeste mai multe despre albine terapeuti venin
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6493 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor