Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aproape 80 la suta dintre romani sforaie

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 10:39
1960 citiri
Aproape 80 la suta dintre romani sforaie
Foto: studentie.ro

Aproape 80% dintre adultii romani sufera din cauza sforaitului, iar pentru un sfert dintre bolnavi, aceasta afectiune a devenit cronica.

Sforaitul destrama multe cupluri, pentru ca nu tulbura doar somnul celui care sforaie, ci si pe cel al partenerului acestuia, sustine Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, citat de Gandul.

Specialistii avertizeaza ca exista situatii in care persoanelor care sforaie li se poate opri respiratia in timpul somnului.

"O complicatie grava este sindromul de apnee - oprirea respiratiei pentru cateva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp. Apneea determina scaderea concentratiei de oxigen in sange, provocand boli cerebrale si cardiace", atentioneaza medicul Stoicescu.

El a precizat ca una dintre cel mai des intalnite cauze ale sforaitului este congestia nazala, care apare in cazul racelii, alergiei sau al unei alte afectiuni respiratorii. Vasele sangvine de la nivelul nasului se inflameaza, iar respiratia pe nas devine dificila.

Alte cauze ale sforaitului cronic sunt deviatia de sept, cresterea greutatii corporale, scaderea tonusului muscular odata cu avansarea in varsta, congestia nazala din perioada de sarcina, consumul de alcool, fumatul. La fel, si persoanele cu "barbie dubla", cu nari mici, cu polipi nazali sau polipoze sunt predispuse la sforait.

Medicii spun ca aceasta problema este mai frecventa la barbati, la batrani, dar nu are neaparat legatura cu varsta. In Romania, a fost lansat ieri un produs impotriva sforaitului.

Este vorba de benzile nazale adezive, care au ca efect reducerea congestiei nazale, ameliorand sau eliminand sforaitul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#romani sufera sforait, #cauze sforait medici , #sanatate