Arta de a avea un par superb

Sambata, 07 Iunie 2014, ora 19:00
8408 citiri
Arta de a avea un par superb
Foto: Infoniac

Din antichitate, parul a fost intotdeauna un simbol al feminitatii si frumusetii, iar femeile acelor timpuri au stiut sa-l pretuiasca poate mai bine decat cele de astazi, pentru ca-l intretineau natural, il lasau sa creasca, rareori il vopseau si niciodata nu foloseau produse chimice.

Cat de pretuit era parul se vede si din faptul ca pacatoasa pe care societatea socotea de cuviinta s-o pedepseasca pentru comportarea sa era trimisa la manastire numai dupa ce, in mod demonstrativ, i se taia parul, care era mandria femeilor.

Vorbind de parul doamnelor de altadata, nu putem trece cu vederea episodul dramatic evocat de cronicarul Neculce, cand doamna Elisabeta, sotia lui Eremia Movila, a fost luata ostatica de turci intr-o noapte, iar dimineata urcata in trasura si pornita spre Istanbul.

Atunci, nefericita doamna opri convoiul ca sa le strige boierilor insiruiti la margine acele dramatice cuvinte: "Boieri, boieri, rusinatu-m-au paganul!". Apoi a luat foarfeca, si-a taiat parul si l-a incredintat boierilor sa-l duca la manastirea Sucevita, unde poate fi vazut si astazi, asezat intr-o frumoasa caseta de argint.

Astazi taiatul parului n-ar reprezenta pentru nimeni un sacrificiu. Chiar si sanatatea firului de par este pusa la indoiala ca importanta, cand e vorba sa fie comparat cu factorul decorativ, noteaza portalul Infoniac.

Parul sanatos presupune un corp sanatos

Nici nu poti sa ai un par sanatos, daca-ti hranesti corpul cu "E-uri". Parul isi extrage hrana din corp, iar acesta trebuie sa aiba toate mineralele si vitaminele existente in legumele si fructele crude. Cruditatile fac sa fie sanatos nu numai intreg organismul, ci si parul.

Odihna, somnul, miscarea sunt si ele surse ale frumusetii parului daca le practici indelung. Alcoolul si tutunul, dimpotriva, dauneaza atat aspectului cat si sanatatii podoabei capilare. Alcoolicii incaruntesc repede si chelesc mai devreme decat nebautorii.

Tutunul incetineste cresterea parului si, ca urmare, ii deterioreaza aspectul, intrucat, prin crestere, parul are prilejul sa se reinnoiasca permanent.

Cum putem stimula cresterea parului

Pentru a stimula cresterea parului, nu trebuie sa faci apel neaparat la chimicale. Exista si alte mijloace:

Maseaza scalpul. Masajul ajuta la stimularea circulatiei sangelui in foliculii de la care porneste cresterea parului. Exista dispozitive simple pentru masat baza parului, dar masajul se poate face si cu varful degetelor. Se recomanda sa fie executat dimineata, in pat, dupa trezire, timp de 10 minute.

Dusuri dupa masaj. Nu se fac zilnic. Parul masat se spala cu apa calda, alternat cu alta putin mai rece (diferenta de 5 grade C, nu mai mult).

Stimulatori in timpul masajului. Odata cu masajul, se pot administra la baza parului produse naturale care imbunatatesc calitatea parului, dar si cresterea. Se recomanda: mustar (pudra amestecata cu apa, o data la 5 zile pentru par des si o data la 10-15 zile pentru cel rar si uscat), boia de ardei iute (numai daca nu irita pielea), bere (se clateste parul cu bere, dupa spalare si se maseaza usor), uleiuri vegetale (din seminte de ricin, susan, masline, nuca de cocos, migdale).

Ce dauneaza cresterii parului

Majoritatea produselor chimice industriale, adesea incluse chiar in cosmeticele comercializate pentru par: coloranti, unele spray-uri, unele sampoane.

Uscatoarele de par cu aer cald. Se recomanda uscarea parului in aer liber, dar ferit de un curent fierbinte.

Aparatele electrice pentru ondulat parul, simplele bigudiuri, castile de uscare.

Sapunul "de casa", fabricat in gospodarie pe baza de soda caustica, dozata empiric. Excesul de soda in procesul de fabricatie rigidizeaza firul de par si inhiba functiile foliculilor care stau la baza cresterii.

Unele sampoane si unele sapunuri de uz general, cu exceptia celor anume fabricate pentru intretinerea parului.

Stresul. S-a descoperit recent ca stresul inhiba atat cresterea parului, cat si mentinerea lui in buna stare. E ca un facut: astazi nicio hiba din niciun domeniu, cercetata mai adanc, nu se lasa pana nu te duce cu explicatia tot la stres.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#par sanatos, #incaruntire prematura, #chelire prematura, #par frumos , #sanatate