Aspirina poate face mai mult rau decat bine inimii tale

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 13:50
6441 citiri
Aspirina poate face mai mult rau decat bine inimii tale

A lua zilnic o aspirina pentru a preveni un atac de inima poate face mai mult rau decat bine, spun specialistii. Folosirea cu regularitate a acestor pastile pentru a preveni un prim atac de cord la persoanele suferinde de diabet tipul 2, nu are nici un efect, informeaza publicatia britanica DailyMail.

Cercetatorii nu au gasit nici o proba care sa confirme ca acestea impiedica un atac de cord in cazul persoanelor care iau pastile preventiv. De fapt, ele cresc riscul sangerarii interne. Cu toate acestea, cercetatorii nu sfatuiesc pacientii sa renunte la aspirine fara sa consulte un medic.

Aspirina este prescrisa pe scara larga in cazul persoanelor diabetice care sunt mai expuse spre boli de inima. Insa s-a demonstrat ca diabeticii care nu au suferit un atac de inima inainte si iau zilnic aspirine, nu au nici un beneficiu.

"Daca iei aspirina dupa ce ai avut deja un atac sau o criza de inima si vrei sa il previi pe al doilea sau daca ai probleme circulatorii, atunci pastilele vor avea efect. Insa nu au niciun efect pentru cei care nu au suferit de nici una dintre problemele enumerate mai sus si care iau pastilele doar preventiv", a spus profesoarea Jill Belch, al Insitutului de Cercetare Cardiovascular de la Universitatea Dundee.

Aproximativ 2,3 milioane de britanici sufera de diabet, tipul 2, care este strans legat de nivelul ridicat al obezitatii, iar aceasta creste cu pana la cinci ori riscul unui atac de cord fata de celelalte persoane.

La studiul condus de Belech au participat 1,276 pacienti de peste 40 de ani cu probleme cardiace si predispuneri evidente la boli arteriale care nu au suferit anterior un atac de cord. Dupa 8 ani s-a descoperit ca nu exista nici un beneficiu in urma tratamentelor cu aspirina sau a tratamentelor cu antioxidanti.

Pacientii care au luat aspirina au avut 116 atacuri de cord, iar cei care au primit placebo au avut 117. Cu toate acestea aspirinele sunt prescrise la scara larga, desi studiile au demonstrat ca ele pot dubla riscul sangerarilor stomacale.

Desi riscul este relativ mic, numarul celor care iau aspirine creste ingrijorator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#aspirina, #diabet, #obezitate, #atac, #cord , #sanatate