Astenia de primavara - de ce o facem si cum o tratam

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 10:41
26840 citiri
Astenia de primavara - de ce o facem si cum o tratam

Odata cu primavara, lumea ar trebui sa se astepte la un plus de energie, bucuroasa ca iarna si vremea intunecata, friguroasa si urata a trecut. Ce se intampla in schimb? Multe persoane se confrunta cu stari de oboseala si ameteala, cunoscute in termeni generali drept astenie de primavara.

Se estimeaza ca una din 10 persoane resimte in acesta perioada o oboseala accentuata, lipsa de energie pentru a desfasura chiar si cele mai banale activitati, precum si dificultati in mentinerea atentiei si a concentrarii.

"Aceasta stare de epuizare se poate asocia cu scaderea apetitului alimentar, dureri de cap, senzatie de rau fizic, greturi, ameteli, iritabilitate sau momente de tristete inexplicabila. Mai mult, manifestarile asteniei nu se limiteza numai la senzatii subiective, ci se pot aparea scaderi ale tensiunii arteriale, tulburari de echilibru sau tulburari de ritm cardiac.", explica Dr. psihiatru Ion Bulacu, de la Spitalul Militar de Urgente "Ion Jianu", din Pitesti.

Cine este predispus la astenie si cum se manifesta?

Astenia de primavara afecteaza in principal femeile si se presupune ca este cauzata de epuizarea rezervelor energetice ale organismului (substante nutritive, vitamine, minerale), stocate pe durata iernii.

In timpul iernii, corpul se obisnuieste sa stocheze cat mai multe elemente nutritive, pentru a fi sigur ca are de unde sa-si ia energia si caldura necesara. Cand este frig, corpul consuma mai multe calorii.(Din cauza acestor rezerve este mai greu sa slabim in sezonul rece decat o facem in timpul verii, surplusul de calorii din alimentatie depunandu-se sub forma de grasimi.)

Cand vine primavara totusi, corpul simte ca nu mai este nevoie de atatia nutrienti, si nu mai depoziteaza atat de mult, de unde si scaderea energiei.

"Senzatia de oboseala extrema, de "sfarseala", poate aparea dupa eforturi fizice sau mentale minime, care in mod obisnuit nu ar fi produs nicio modificare a randamentului individului si se poate asocia cu dureri musculare si cu incapacitatea de relaxare. Frecvent sunt acuzate cefaleea de tensiune (senzatia ca ne va exploda capul de durere) si sentimentul unei instabilitati generale.

De asemenea, se observa o ingrijorare crescuta legata de starea de sanatate mentala si corporala, o teama uneori obsesiva de a nu avea vreo boala grava, lipsa de placere pentru a face orice (anhedonie) si chiar grade minore si variabile de depresie sau anxietate (sentiment de neliniste, de teama fara o cauza obiectivabila).

Somnul este adesea afectat, putandu-se asocia somnolenta peste zi si tendinta de a se odihni mai mult cu dificultati de a adormi sau treziri peste noapte.", explica Dr. Ion Bulacu, medic psihiatru la Spitalul Militar de Urgenta "Ion Jianu", din Pitesti.

Cum tratam astenia?

"Astenia de primavara, ca modificare deloc grava a modului in care ne percepem si simtim din punct de vedere energetic, se poate combate prin autosugestie, prin orientarea catre activitati care ne produc placere sporita (teatru, film, lectura etc.) si prin cat mai multa miscare.

Cu atat mai mult cu cat vremea se incalzeste, iar pomii incep sa infloreasca, primavara este mai indicat ca oricand sa facem plimbari lungi in aer liber, sa iesim cu prietenii sau chiar sa petrecem o saptamana de concediu la munte.

De asemenea, dieta trebuie sa fie bogata, variata, asigurand organismului aportul adecvat de calorii, glucide, lipide, proteine, vitamine si minerale. Este foarte important ca mesele sa nu aiba doar rolul de a indeparta senzatia de foame ci, prin continutul lor variat (carne, lactate, legume, fructe, verdeturi, peste etc.), sa fie o sursa complexa de micronutrienti naturali (vitamine si minerale)", explica dr. Ion Bulacu.

Desi nu este considerata o boala in sine si nu trebuie sa ofere foarte multe motive de ingrijorare, daca tulburarile de dispozitie, de somn sau de alimentatie se accentueaza, nu trebuie sa eziti sa mergi la medic. Depresiile sunt foarte inselatoare si pot aparea din orice, asa ca nu este bine sa risti ca o banala astenie sa devina o depresie de necontrolat. Totusi, aceste cazuri sunt foarte rare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#astenie primavara cauze, #astenie primavara remedii, #astenie primavara simptome , #sanatate