Pe langa bogatia roadelor de pe tarabe si spectacolul de culori pe care il asterne peste lume, toamna vine si cu daruri mai putin dorite: sentimente de tristete inexplicabila, somnolenta sau insomnie, lipsa de energie, dureri de cap, probleme de concentrare. Toate aceste neplaceri sunt atribuite asteniei de toamna.
Pe masura ce zilele devin mai scurte si mai racoroase, e posibil sa se instaleze o stare de tristete, acompaniata de slabiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii.
Aceste simptome sunt adesea ignorate, desi nu sunt deloc usor de dus si cel mai probabil au drept cauza astenia de toamna, care ar putea fi combatuta cu usurinta.
Asteniile sunt depresii sezoniere, care pot aparea primavara si toamna. Astenia de toamna incepe in lunile de toamna si se poate prelungi pana in iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta.
Pentru ca nu exista un examen clinic in urma caruia sa poata fi diagnosticata, diagnosticul de astenie de toamna este pus daca simptomele se repeta in sezon, timp de trei ani la rand, si se amelioreaza pe durata verii si a primaverii.
Potrivit MedLife orice persoana poate dezvolta astenie, dar s-a observat ca incidenta este mai mare in randul femeilor, al persoanelor cu varste intre 15 si 55 de ani, al celor care au in familie astenici si la popoarele nordice.
Cauzele asteniei de toamna
Modificarea temperaturilor
Scaderea temperaturilor are un impact major asupra modului in care functioneaza organismul. Pentru a se adapta temperaturilor mai scazute, corpul depune mai mult efort, consuma mai multa energie si astfel apare senzatia de slabiciune, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta, iar asta poate avea si un impact emotional puternic.
Micsorarea zilelor
Pe masura ce toamna inainteaza, ziua devine din ce in ce mai scurta si se intuneca tot mai devreme. Mai putina lumina naturala conduce la un risc crescut de depresie.
Simptomele asteniei de toamna
- depresie (apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire)
- anxietate (neputinta de a face fata stresului)
- schimbari ale starii de spirit (treceri bruste de la o stare la alta)
- tulburari de somn (dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei)
- letargie (senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice)
- supra-alimentare (pofta excesiva de mancare, in special de dulciuri sau junk food)
- lipsa poftei de mancare
- probleme de ordin social (iritabilitate si lipsa dorintei de a socializa)
- probleme sexuale (scaderea libidoului)
Tratamente recomandate
Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul include terapie cognitiv-comportamentala si medicamente antidepresive. In cazul in care vi se administreaza antidepresive, nu opriti tratamentul doar pentru ca aveti senzatia ca va simtiti mai bine - intreruperea tratamentului, fara recomandarea medicului, poate declansa efecte secundare de nedorit.
De asemenea, expunerea zilnica la lumina naturala poate usura simptomele asteniei. In zilele excesiv de innorate, se poate apela la foto-terapie (expunerea la o lampa speciala care imita lumina naturala) - rezultatele ar trebui sa apara in decurs de trei sau patru saptamani.
Trebuie insa avut grija, pentru ca foto-terapia poate avea efecte secundare, precum dureri de cap sau tulburari bipolare. Deasemenea, persoanele care iau medicamente care le fac mai sensibile la lumina - medicamente pentru psoriazis, antibiotice, antipsihotice - trebuie sa evite foto-terapia.
Cum se previne astenia de toamna
Adoptand un stil de viata sanatos, se reduce considerabil riscul de instalare a asteniei de toamna. Iar, daca totusi aceasta problema apare, manifestarile vor fi mai blande.
Odihna suficienta
Asigurati-va ca dormiti cel putin sapte ore pe noapte si evitati epuizarea. Daca suferiti de insomnii, ganditi-va ce nu faceti bine seara - eliminati cinele prea bogate sau prea tarzii (cu mai putin de trei ore inainte de culcare), nu stati cu ochii in ecrane inainte de culcare, evitati activitatile stresante sau care necesita efort fizic, prea aproape de ora de culcare.
Fara substante care stimuleaza excesiv creierul
Cofeina, nicotina si alcoolul sunt excitanti pentru creier, astfel ca trebuie eliminate sau macar redus consumul - o cana de cafea sau de ceai verde/negru, dimineata, aduce un plus de energie si concentrare, dar mai multe cani de-a lungul zilei vor contribui la starea de oboseala si pot duce inclusiv la probleme cu somnul.
Miscare din plin
Activitatile sportive elibereaza in creier serotonina, care mentine buna-dispozitie, indiferent de anotimp. Sportul in aer liber, mai ales la lumina zilei, are un impact benefic urias asupra sanatatii psihice.
Daca nu aveti posibilitatea sa faceti sport afara, ci doar in casa, deschideti larg fereastra, pentru a primi aer proaspat. O bicicleta ergonomica si o saltea, pe care sa faceti exercitii de gimnastica, sunt de mare ajutor pentru norma zilnica de sport - macar cate 30 de minute de miscare, de 5 ori pe saptamana.
Dieta echilibrata
Alimentatia poate reduce riscul de astenie, la fel cum poate si contribui la instalarea acesteia. Adoptand o dieta sanatoasa veti preveni si carentele nutritionale (lipsa de magneziu, de exemplu), care pot contribui la starile de neliniste asociate cu astenia.
Asigurati-va o dieta bogata in fructe proaspete, legume, cereale integrale si proteine de calitate - peste, carne slaba de pasare de curte, branzeturi slabe, leguminoase. Eliminati din alimentatie sau reduceti pe cat posibil sucurile cu aditivi din comert, dulciurile, prajelile si produsele de patiserie, deoarece contin substante care cresc predispozitia de instalare a asteniei.
Timp in aer liber
Este foarte important ca, in ciuda temperaturilor scazute, sa petreceti in continuare timp afara, in aer liber. Lumina naturala are un efect pozitiv asupra sanatatii psihice, asa ca nu trebuie sa va privati de ea doar pentru ca afara e mai frig, mai innorat sau e vreme ploioasa.
Plimbati-va prin parc, mergeti in drumetii in padure, gasiti motive cat mai multe sa va bucurati de aer si linistea naturii - si daca sunteti poeti si astenia de toamna va e izvor de inspiratie, veti gasi mai multe muze in natura, decat intre patru pereti.