Atentie ce mancati si ce beti atunci cand luati medicamente

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 13:34
9185 citiri
Atentie ce mancati si ce beti atunci cand luati medicamente

Medicamentele pot avea deseori efecte adverse atunci cand sunt luate in timp ce consumati anumite alimente sau bauturi.

Pentru ca de cele mai multe ori aceste efecte nu sunt trecute pe prospect, Femme Actuelle va da cateva sfaturi despre ce trebuie sa evitati sa consumati atunci cand luati anumite medicamente.

1. Sucul de grapefruit

Sucul de grapefruit este cunoscut pentru puternica interactiune cu unele medicamente. Desi nu diminueaza eficienta medicamentelor, el creste frecventa si severitatea reactiilor adverse. Doua clase de medicamente sunt deosebit de importante in acest sens:

-Medicamentele utilizate pentru scaderea colesterolului din sange: simvastatina si, intr-o masura mai mica, atovastatine. Sucul de grepefruit consumat in acelasi timp cu medicamentele care contin simvastatina poate multiplica de 15 ori absorbtia medicamentelor si poate cauza efecte adverse asupra musculaturii.

-Imunosupresoare. Luate concomitent cu sucul de grapefruit pot afecta rinichii. Este bine sa consumati suc de grapefruit la mai mult de doua ore inainte de a lua aceste medicamente si sa limitati consumul la mai putin de un sfert de litru pe zi. Cu toate acestea, trebuie sa stim ca sucul de mere si de portocale nu determina interactiuni cunoscute.

2. Cafeina

Evitati cafeina in timpul tratamentului care contine anumite antibiotice, cum ar fi enoxacin, ciprofloxacina si norfloxacina, folosit mai ales pentru tratarea infectiilor tractului urinar (cistite) si cu teofilina.

Aceste antibiotice interfereaza cu eliminarea cafeinei din organism si poate duce, prin urmare, la o reactie adversa. Prea multa cafeina duce la palpitatii, tremuraturi, transpiratii sau halucinatii.

Este recomandabil sa se evite consumul de cafea, ceai sau suc care contin cafeina, pe durata tratamentului cu antibiotice sau sa se reduca in mod semnificativ in cazul in care astmul este tratat prin medicatie care contin teofilina.

3. Alimente bogate in vitamina K

Varza, broccoli, spanac, avocado, patrunjel si salata verde trebuie consumate cu moderatie atunci cand luati medicamente anticoagulante, deoarece duc la un risc crescut de tromboza (cheaguri de sange in vene).

4. Alcoolul

Alcoolul trebuie evitat in general cu orice tip de medicamente, dar mai ales in combinatie cu analgezice sau medicamente care contin codeina sau tramadol, neuroleptice, unele antidepresive si unele medicamente anti-alergii. Consumat impreuna cu aceste medicamente, alcoolul poate provoca somnolenta si reducerea reflexelor.

In plus, consumul de alcool in combinatie cu medicamente anti-inflamatorii (de tipul ibuprofen), paracetamol sau aspirina poate provoca arsuri la stomac.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medicamente mancare, #efecte adverse medicamente, #efecte medicamente bautura , #sanatate