E ziua internationala a cafelei. Ce beneficii si ce contraindicatii are

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 06:20
19224 citiri
E ziua internationala a cafelei. Ce beneficii si ce contraindicatii are
Foto: Pixabay

In 1 octombrie, in fiecare an, este sarbatorita Ziua internationala a Cafelei. An de an, din 2015, de cand a fost celebrata pentru prima oara, la Milano, in aceasta zi marii producatori sau lanturile de magazine care comercializeaza cafea obisnuiesc sa ofere cafele gratuite sau la reducere. Deasemenea, aceasta zi este un bun prilej pentru a prezenta beneficiile pe care cafeaua le poate avea asupra sanatatii, daca este consumata cu moderatie.

Oamenii de stiinta au demonstrat de-a lungul timpului beneficiile consumului anumitor tipuri de cafea pentru sanatatea creierului, identificand unele dintre mecanismele care permit cafelei sa mentina declinul mental la limita.

Consumul de cafea poate aduce si beneficii, si riscuri in sanatatea noastra, insa un studiu din 2016, de la Universitatea din Marea Britanie, a concluzionat ca beneficiile pentru sanatate ale consumului moderat de cafea "depasesc in mod clar riscurile potentiale".

Unul dintre aceste beneficii este ca cea mai indragita bautura din lume pare sa protejeze creierul impotriva tulburarilor cognitive si sa sporeasca abilitatile de gandire.

Consumul moderat de cafea pare sa aiba o anumita corelatie cu un risc scazut de aparitie a bolii Alzheimer si a bolii Parkinson. Constatarile oamenilor de stiinta sugereaza ca existenta compusilor eliberati in procesul de prajire a boabelor de cafea reprezinta cheia pentru beneficiile cafelei.

Potrivit Laboretica, cercetatorii au descoperit ca un set de compusi numiti fenindindani, care se formeaza in timpul procesului de prajire a boabelor de cafea si ii confera aroma amara, par sa inhibe amalgamarea beta-amiloidului - o proteina toxica, a carei acumulare excesiva in creier reprezinta un factor-cheie in afectiunile neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson.

Se pare ca un timp mai lung de prajire face ca boabele de cafea sa produca mai multe fenilindanuri. Acest lucru sugereaza astfel puternicul efect protector al cafelei prajite, fie ea normala sau decofeinizata, asupra creierului.

Deasemenea, cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Si nu doar pentru ca energizeaza, ci imbunatateste pe termen scurt memoria, atentia si concentrarea. Creierul este in alerta si atent la orice stimul din mediu.

In plus, cafeaua faciliteaza oxigenarea sangelui si respiratia, dilatand tractul respirator si permitand patrunderea aerului in plamani, astfel ca este recomandata de unii specialisti in calmarea simptomelor astmului bronsic.

Bogata in antioxidanti, cafeaua sprijina totodata si sistemul imunitar in lupta cu radicalii liberi, ne apara de boli si incetineste imbatranirea. Nu este o formula magica pentru tineretea vesnica, dar cu siguranta ofera un plus de vitalitate.

Apoi, cafeaua este si un excelent diuretic, datorita cofeinei din compozitie. Aceasta stimuleaza organismul sa produca mai multa urina, pentru a elimina toxinele.

Este benefica, asadar, pentru rinichi si vezica urinara, pe care le curata eficient.

Atentie, insa, la hidratare: mai multa cafea inseamna si un necesar mai mare de apa pentru organism.

Tot cofeina confera cafelei calitati purgative, fiind un bun remediu impotriva constipatiei - stimuleaza sistemul digestiv sa proceseze mancarea si sa elimine substantele in exces.

Un alt beneficiu al cafelei este ca reduce daunele produse de steatoza hepatica sau ciroza.

In plus, cafeaua consumata in mod regulat poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 7% - aspect important pentru persoanele care capata rezistenta la insulina, pe fondul obezitatii.

Exista insa si contraindicatii ale cafelei - exact ceea ce o face valoroasa in anumite situatii devine periculos, in altele: cofeina poate solicita prea mult sistemul nervos sau cardiovascular al persoanelor care sufera de afectiuni cronice si hipertensiune sau care urmeaza anumite tratamente.

Potrivit Medlife, prea multa cofeina (peste 300 de miligrame pe zi) poate duce la insomnie, nervozitate si palpitatii cardiace, iar daca este consumata dupa pranz poate perturba somnul.

"Daca bei cafea si dormi mai putin de sapte ore in fiecare noapte, s-ar putea sa ai un risc crescut de a dezvolta alte afectiuni cronice pe termen lung", spune dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie si nutritie la Scoala de Sanatate Publica Harvard.

Deasemenea, prea multa cofeina poate creste tensiunea arteriala.

Vestea buna este ca efectele negative ale cofeinei dispar atunci cand aceasta este eliminata din dieta.

Specialistii avertizeaza si asupra consumului de cafea impreuna cu lapte condensat si zahar, combinatie despre care spun ca este nociva, prin cresterea aportului de calorii, nivelului de grasimi saturate (nesanatoase) din organism si cantitatii de zahar din sange - favorizand, astfel, cresterea in greutate.

Asadar, este foarte important, daca sunteti bautor de cafea si suferind de vreo afectiune, sa discutati cu medicul despre implicatiile bolii pe care o aveti, in raport cu consumul de cafea sau alimente care contin cofeina, pentru a afla daca aveti voie sa beti cafea si in ce cantitate.

Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#cafeaua, #sanatate, #beneficii, #contraindicatii, #memorie, #afectiuni neurodegenerative , #sanatate