Beneficiile terapeutice ale mugurilor de plop

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 08:56
25756 citiri
Beneficiile terapeutice ale mugurilor de plop

De la plop, in scopuri medicinale, se folosesc mugurii, buni de cules in lunile martie-aprilie, cand incep sa se umfle, inainte de cresterea frunzelor. Acum este timpul lor! Plopul este un copac impunator, inalt de pana la 35 de metri, cu coroana larga si rara, cu ramuri rasfirate, acoperite cu o scoarta cenusie, brazdata longitudinal.

In Romania, plopul creste de la campie pana sus, la altitudini de 1800 de metri, in paduri, poieni umede, depresiuni, zavoaie, luncile raurilor si in Delata Dunarii. Poate fi vazut si prin parcuri ca element decorativ, de-a lungul soselelor si al cailor de linie ferata. Plopul traieste mult, pana la 200 de ani.

Mugurii de plop asezati pe ramuri ca niste cornite, sunt brun-galbui, ovoizi, ascutiti la varf, luciosi, rasinosi in interior, vascosi si lipiciosi. Au miros placut, aromat si cu gust amarui. Se usuca in straturi subtiri, in magazii uscate si bine aerisite, evitandu-se lipirea lor.

Virtutile terapeutice ale mugurilor de plop, constatate de-a lungul timpului, sunt multiple. Astfel, s-a constatat ca mugurii au proprietati antiseptice, antimicotice, astringente, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice, expectorante, diuretice, tonice, diaforetice. Folositi la baie, mugurii au efect balsamic si aromatizant.

Mugurii de plop pot fi utilizati sub forma de tinctura, infuzie, pulbere ori unguent. Tinctura se prepara din 25 de grame de muguri zdrobiti, macerati, timp de zece zile, intr-o suta de ml de alcool de 90 de grade.

Tinctura se recomanda in combaterea astmului bronsic si a altor afectiuni respiratorii, cum ar fi bronsite, tuse, traheita, laringita, dureri de gat, gripa, guturai, hemoragii pulmonare si tuberculoza, cate 15 picaturi, diluate in jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi.

Infuzia se prepara turnand 250 ml de apa clocotita peste o lingura de muguri uscati. Se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi. In astmul bronsic, infuzia din muguri de plop are efecte expectorante, diuretice, antiseptice in inflamatiile cailor urinare si calmante in tratamentul cancerului.

Pulberea se obtine din muguri uscati si dati prin rasnita de cafea. Se ia cate o lingurita de trei, patru ori pe zi, se tine sub limba zece minute dupa care se inghite cu putina apa. Pulberea are miros identic cu propolisul si este foarte bine tolerata de organism. Se recomanda persoanelor care nu tolereaza alcoolul din tincturi si suferinzilor de cancer si ficat.

Unguentul din muguri de plop se foloseste, de doua ori pe zi, in tratarea afectiunilor dermatologice, bube dulci, ulceratii infectate, hemoroizi, fisuri anale ori in inflamatii gutoase si reumatismale.

Din mugurii de plop, albinele isi extrag materia prima pentru fabricarea propolisului utilizat ca "chit" pentru astuparea fisurilor din stup dar si ca un excelent antiseptic.

Sa avem sanatate!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#muguri de plop efecte terapeutice, #sirop din muguri preparare, #propolis sanatate, #tinctiura din muguri de plop , #sanatate